Mothering Sunday 2021

Drama
Storbritannien
110 MIN
Engelska
Mothering Sunday poster

Synopsis

En vårdag 1924 har husan Jane Fairchild ledigt samtidigt som hennes arbetsgivare, paret Niven, är på förlovningslunch för grannens son Paul och hans fästmö Emma. I nästan sju år har Jane och Paul varit ett hemligt par. Liksom Nivens tillhör Paul den brittiska aristokratin, medan Jane är föräldralös. Nu möts hon och Paul för första gången i hans sovrum - deras sista dag som älskande par, och den dag då Janes liv börjar förändras.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mothering Sunday
Biopremiär
14 april 2022
DVD-premiär
5 september 2022
Digitalpremiär
22 augusti 2022
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 april 2022 | 07:00

Vackert vemod i melankoliskt drama

Finstämd melankoli i Eva Hussons vackra ”Mothering Sunday”. Det är berörande som en smekning, välspelat och absolut sevärt. Samtidigt griper tyvärr inte helheten tag så mycket som jag önskar och faktiskt hade förväntat mig.
Filmen är baserad på Graham Swifts roman med samma namn. Historien i den berättas i en lugn och eftertänksam ton. Det är stilla funderingar som ändå hela tiden rymmer stor dramatik mellan raderna.
 
Året är 1923 och England sörjer sina stupade söner efter första världskrigets våldsamheter. Den unga föräldralösa hushållerskan Jane (Odessa Young) arbetar för Mr. and Mrs. Niven (Colin Firth and Olivia Colman), och har en hemlig kärleksrelation med grannfamiljens son Paul (Josh O’Connor). Han kom hem från kriget, till skillnad mot många andra, som nu saknas. Paul ska i enlighet med familjens önskemål och tradition snart gifta sig med en lämplig kvinna i sin egen klass. Men innan det ska ske träffar han Jane under ljuvt minnesvärd morsdagssöndag.
 
Detta är en eller egentligen flera olyckliga kärlekshistorier, sett ur en författares ögon, men det är också ett drama om sorg och den långsamma återhämtningen från ett kollektivt trauma. Historierna berättas inte i kronologisk ordning, utan läggs istället som ett pussel med bitar från olika epoker och tider. Det är rätt tydligt vad som hör till när, men jag blir lite konfunderad av greppet, som inte riktigt funkar.
 
Otroligt mycket är väldigt bra. Regin av Eva Husson är top notch, liksom är skådespelarinsatserna. Young och O’Connor har en otrolig kemi och de båda övertygar starkt i ömsinta, känslosamma scener. Även Firth och Colman briljerar sin vana trogen i starka biroller. Fotot av Jamie Ramsay är vidunderligt vackert, från de intima närbilderna till den perfekta kompositionen i de större bilderna. Det är kittlande, poetiskt och stundvis så ljuvligt att mina ögon tåras. Också historien berör och jag ömmar för mödrarna, fäderna, känner med de som blev kvar, och jag sörjer hårt de som förlorades.
 
Men samtidigt. Något stör mig. Idén med att väva samman nu, då och senare, kändes säkert som klockren lösning inledningsvis och funkar eventuellt väldigt bra i boken. Men här tycker jag inte att det tillför något. Delarna är otroligt starka i sig, men helheten, hopsytt som ett massproducerat lapptäcke griper inte tag lika mycket. Det blir för polerat, känns konstruerat och ganska pretentiöst. Och det skapar en distans mellan oss åskådare och huvudpersonen, som vi därför aldrig riktigt lär känna. Jag blir också efter ett tag rätt provocerad av klarinettens konstanta klinkande. Det stör mig och det stör, att det stör mig. Skådespelarna, fotot och Hussans regi hade kunna bära så mycket längre, och det är synd att inte den fina historien styckats upp så här, på bekostnad av sitt djup och sin känslighet.
 
”Mothering Sunday” är ett vemodigt och vackert drama som trots allt berör enormt just visuellt. Som en stillsam vals tar den gripande historien om sorg och olycklig kärlek plats i de oemotståndliga bilderna. Det finns som sagt mycket som jag uppskattar med detta, och jag vill ge den min kärlek. Och jag gör det. Fast bara till en viss gräns.
| 13 april 2022 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mothering Sunday
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu