Moms' Night Out 2014

Komedi
USA
99 MIN
Engelska
Moms' Night Out poster

Synopsis

Allyson och hennes vänner vill ha en tjejkväll tillsammans och ber deras män att ta hand om barnen i några timmar. Vad kan gå fel?
Ditt betyg
2.5 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Moms' Night Out
Biopremiär
15 augusti 2014
DVD-premiär
29 december 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

12 augusti 2014 | 00:00

Humorlöst och föråldrat om moderskap

"Moms' Night Out" är en dålig nedlåtande komedi om neurotiskt kacklande kvinnor och deras idioter till män. Filmen får värderingarna och synen på familjen i ”Mad Men” att plötsligt kännas moderna.
Ally är en pedantisk hemmafru med tre barn och en snäll, men frånvarande make. Hon är missnöjd med livet och känner sig inte lycklig, trots att man och barn är det enda hon någonsin önskat sig. Efter en hel del gnällig självömkan och några hysteriska utbrott bestämmer hon sig för att råda bot på sin ”depression” genom att – hör och häpna- gå ut en kväll med sina två väninnor. Hennes hyvens man erbjuder sig för att vara barnvakt (?!) och allt verkar också till en början vara en bra idé. Men såklart urartar kvällen och snart är kaos på alla håll ett faktum.

”Moms' Night Out” lät som ett roligt upplägg och jag såg framför mig ett gäng härliga men uttråkade morsor på vift, långt borta från familjeliv och uppstyrt fredagsmys. Lite ”Bridesmaids” goes ”Baksmällan” ungefär, med galna upptåg och igenkännlig men vulgär humor. Ack så fel jag hade. ”Moms' Night Out” är inte ens i närheten av det nämnda. Och framförallt är den inte kul. Alls.

Jag har i och för sig ett svagt minne av att jag någon gång under filmen kände ett litet ryck på ena sidan av min mun, höger tror jag, där överläpp möter den undre. Men det var så snabbt övergående att det lika gärna kan ha varit en nervstump i kläm, för jag kan för mitt liv inte så här i efterhand komma på vad det i så fall var i denna urbota dumma och så lama film som eventuellt kan ha lockat fram en antydan till ett leende.

Uselt manus, jobbiga karikatyrer till karaktärer och simpla skämt gör inte en komedi. Eller jo, det gör en dålig komedi. Lägg sedan till några krystade sidointriger, illa filmade biljakter och en redigering som lämnar övrigt att önska och den blir bara sämre. ”Moms' Night Out” är verkligen i bästa fall just så bedrövlig. En dålig komedi som inte bara är tråkig intill döden, utan också helt obegriplig med tanke på de förlegade värderingarna, fördomarna och gamla frikyrkliga propagandan den istället för humor skvätter omkring sig. Det är så verklighetsfrånvänt idag 2014 att jag häpnar. Och nej, jag lovar, det är inte jag som missuppfattar ironi, utan det är filmen som helt enkelt saknar all form av självdistans.

Det är till sist en väldig tur för alla inblandade, inte minst den barnvaktande pappan (och oss i publiken, då ett slut till eländet äntligen hägrar), att mammans enda utekväll någonsin spårar ur så pass att hon kommer till den fenomenalt föråldrade insikten att hennes plats är i hemmet. Där är hon trygg och tillfreds även om hon inte alltid är lycklig, för vem är det egentligen? ”Jag är precis var jag ska vara, Gud har gett mig allt jag behöver för att vara en mamma” resonerar sammanfattningsvis en ny och - får vi förmoda - förbättrad Ally. Halleluja.

”Moms' Night Out” är en film om en kväll ute, med budskapet att mammans plats ändå är inne. Men vadå, Jesus älskar henne, så vem är hon att klaga?
| 12 augusti 2014 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Moms' Night Out
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu