Milo - Månvaktaren 2014

Familj Animerat
Spanien
86 MIN
Engelska
Franska
Milo - Månvaktaren poster

Synopsis

I en magisk värld lever Milo, en busig faun, som är utsedd till att vakta månen. Men på hans första dag som månvaktare så tappar han bort månen. Ett underjordiskt väsen ser sin chans och stjäl solen. Utan solen och månen så finns ingen balans. Tillsammans med Solar, solvaktaren, ger sig Milo ut på en spännande och krävande resa för att ta tillbaka det som de förlorat. 
Ditt betyg
3.1 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mune, le gardien de la lune
Biopremiär
19 maj 2017
DVD-premiär
18 september 2017
Språk
Engelska, Franska
Land
Spanien
Distributör
Lucky Dogs
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

9 maj 2017 | 10:00

Charmig gammeldags animation

"Milo - Månvaktaren" är en charmig fransk animerad familjefilm, som kanske inte kommer roa i lika bred skala som filmerna som spottas ut från nöjesfabriken i väst, men som ändå i det stora hela är mycket sevärd. Denna tecknade historia är otroligt vacker och har dessutom ett fint budskap som torde värma hjärteroten hos både den stora och lilla biobesökaren.
”Milo – Månvaktaren” handlar om den lilla faungossen Milo som oväntat under en högtidlig ceremoni som hålls var 350:e år, blir utvald till att vakta månen de kommande seklen. Det hela ses inte på med blida ögon av många andra varelser vilket stör Milo i hans plötsligt uppkomna förberedelser. Mitt i tumultet på sin första arbetsdag tappar han olyckligt nog bort månen, samtidigt som ett ont underjordiskt väsen ser sin chans att stjäla solen. Detta orsakar såklart ett fullständigt kaos på jorden och tvingar Milo tillsammans med sin nyfunna vän Glim och Solar, solväktaren, att ge sig ut på en farlig resa för att försöka leta reda på det som tappats bort.

”Milo - Månvaktaren” utspelas i en mycket häftig animerad sagovärld där dag och natt och de livsformer som hör dessa båda ljusskiftningar till, samt alla där emellan, tillsammans lever i harmoni. Det är påhittigt och annorlunda animerat, i alla fall mot vad man ofta ser i filmer från till exempel Disney, Dreamworks och Pixar. Istället andas detta nästan lite japanskt, både till stil men också innehåll, ungefär som att en Miyazaki-produktion från Ghibli skulle gått och fått ett kärleksbarn med äldre fransk animerad film. Färgerna i denna mytologiska och fantasifulla berättelse är dova, men karaktärerna intressanta och mycket skarpt och tydligt utmejslade.

Intrigen tar avstamp i en ganska klassisk kamp mellan det onda och goda och stundvis kan det möjligen kännas lite väl simpelt, även om mycket runt omkring inte är det. Spänningen är tack och lov intakt hela vägen och frågeställningarna om existens, ljus och mörker, liksom de subtilt fina budskapen om solidaritet och samhörighet känns verkligen lämpade för alla att ta sig till, oavsett ålder.

Detta är ett på ytan enkelt, men ändå ganska eftertänksamt och nästan filosofiskt drama som kan utmana tålamodet hos den mest rastlöse. För att vara ärlig var jag själv lite på gränsen till att bli uttråkad ibland, men det var tack och lov inte min dotter på snart 7 år som verkligen med hull och hår älskade allt hon såg. Hennes entusiasm smittade också till sist av sig på mig, trots att jag några gånger var på väg att börja tänka på annat.

”Milo - Månvaktaren” är verkligen en film för hela familjen och den bör ses av föräldrar tillsammans med deras barn, för att låta barnens förtjusning väcka även deras egen entusiasm. Det finns något för alla att uppslukas av och även om det är skralt med roliga popkulturella referenser och rappa repliker så är det ändå lättsamt skojigt, spännande och framförallt väldigt charmigt hela tiden.
| 9 maj 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Milo - Månvaktaren