Memories of Murder (2003)

3.5
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
1986. Två kvinnor hittas brutalt våldtagna och mördade. När ytterligare offer påträffas står det klart att det handlar om en seriemördare. Kriminalpolis Park utreder fallet tillsammans med sin partner Jo, dock utan större framgång. Först när de får hjälp av Suh från specialenheten börjar ledtrådarna klarna och en gärningsmannaprofil tar form. Men det dröjer inte länge förrän ytterligare offer krävs...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Unik seriemördarthriller med spår av komedi
"Memories of Murders" en film om mord och moraliskt förfall är förvånansvärt nog inte bara rolig utan även rolig på ett sådant sätt att det inte förtar från spänningen och dramat. Vi får följa de två poliserna Park Doo - Man (Song Ka - Ho) och Seo Tao - Yoon (Kim Sang - Khyung) i deras uppdrag att lösa en serie brutala mord. Till en början så är de båda poliserna oense på grund av deras olika arbetsmetoder därav den ena förlitar sig på sin instinkt och inte tvekar inför att använda våld som förhörsteknik och den andre hängivet förlitar sig på traditionella undersöknings metoder och deduktionens principer. "Dokument ljuger aldrig" upprepas som ett mantra av Seo Tao - Yoon. Mördaren dem söker uppvisar en kallsinnighet och intelligens som tvingar de båda poliserna att sammarbeta för att uppnå sitt gemensamma syfte. Filmen utspelar sig i en by ute i det Sydkoreanska landskapet under tiden som det fortfarande var diktatoriskt styre, detta är viktigt på grund av två enkla anledningar. För det första så är det en effektiv miljö för ett mordmysterium något som regissörren vet om och använder sig av, scener med mörka figurer som rör sig genom de vidsträckta vetefälten på natten och potentiella offer som går längs de ensliga landsvägarna genom skogen är bra exempel på hur miljön används för att förstärka känslan av ensamhet och hjälplöshet. För det andra så används också miljön för att förklara våra karaktärers beteende på ett smidigare sätt än muntlig exposition med fördelen att också ge en inblick i miljön som filmen utspelar sig i. Frågor såsom varför Park Doo - Man har dem arbetsmetoder som han har och och varför Seo Tao - Yoon tvekar inför att använda dem beskrivs lika mycket genom miljön som genom dialoger. Rent tekniskt så är filmen väl filmad, välklippt och med en jävla effektfull musik. Skådespelet är mycket bra och bidrar till att karaktärerna känns realistiska. Sammansfattningsvis så kan man säg att det är en väldigt spännande seriemördarthriller med ett smidigt berättarsätt och som är snäppet smartare än de flesta andra i sin genre. Den är oväntat rolig såsom är fallet med Boon Jong - Ho filmer men också osedenligt grym vid tillfällen, vilket kanske inte är så förvånande när det handlar om polisbrutalitet och en seriemördare/våldtäktsman. Definitivt rekommenderad. P.S: Första recensionen, yippie! - Hövlige Hukko, smart som ett pucko.
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Roger
Efter att ha sett om den här för fjärde,  kanske femte,  gången åker den upp på listan som en av mina absoluta favoritfilmer.  De tafatta poliserna Park och Jo,  som trots sina fel och brister och ibland fullständigt osannolika övergrepp i förhörsrummet ändå framstår som trovärdiga och älskvärda individer, och deras jakt på en seriemördare tillsammans med den mer analytiske kriminalpolisen Seo i 80-talets Sydkorea skildras med sådan känsla och finess att man successivt dras mer och mer in i historien utan att ha en chans att dra sig ur.  Man bara måste få veta vem det är som på det mest brutala sätt mördar dessa unga rödklädda kvinnor under regniga nätter.

Skådespelarna imponerar,  inte minst Kang-Ho Song som den lite fumlige kriminalaren Park med sin stora övertro på sin egen förmåga som polis. Musiken och,  framförallt,  fotot är,  som så ofta i sydkoreanska filmer,  fullständigt briljant från första bildrutan till den sista. Och på tal om den sista: slutscenen är kanske den bästa jag sett i någon film överhuvudtaget.
Wugllabang
Fullkomligt briljant film! Från början till slut så engagerar och trollbinder den totalt med en fullständigt förödande kraft av mystik, drama, och fullkomligt genial svart humor. Man skrattar, ryser, äcklas, och tappar hakan, den klockrena regin kombinerat med en guldcast och makalöst snyggt foto resulterar i en mer eller mindre felfri film och en av de mest originella thrillerfilmerna som har gjorts. Jag kan inte se några större svagheter med filmen, jag njöt och engagerades från början till slut och filmen höll mig i ett emotionellt järngrepp konstant. Jag är osäker på om mitt betyg är permanent eller ej, men jag sätter fanimej en femma för tillfället. Fruktansvärt bra film som blandar genrer på ett ohyggligt skickligt och originellt film. Ett udda och trollbindande litet mästerverk.

5/5.
3242-0
Är inte lika imponerad som de flesta. Blandat tempo vilket fick en att fundera om vissa scener verkligen behövdes. Själva uppbyggnaden av morden och hur "lösningen" gick mot sitt slut, var si så där. Inte världens mest spännande - om än intressant - film.

Om inte annat så var det kul att se hur energiska koreanska kriminalare kan tänkas vara ;) Annars snyggt foto, duktiga skådisar men med ett slut som lämnar en bedjande efter mer.

Baserad på de mest okända morden i Sydkoreas historia.
.. utförda under mitt födelseår :S

3,5 av 5.
Visa fler (7)

Veckans populära filmer

Visa fler