Ma 2019

Skräck Thriller
USA
108 MIN
Engelska
Ma poster

Synopsis

En kvinna bjuder in stadens tonåringar till att festa i hennes källare. Men vad är egentligen hennes avsikter?
Ditt betyg
2.2 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ma
Biopremiär
31 maj 2019
DVD-premiär
14 oktober 2019
Digitalpremiär
30 september 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

29 maj 2019 | 18:00

Octavia Spencer briljerar som kuslig psykopat

Glenn Close i ”Farlig förbindelse”, Kathy Bates i ”Lida”, Rebecca DeMornay i ”Handen som gungar vaggan”… och nu Octavia Spencer i ”Ma”. En film vars ojämna manus kompenseras långa vägar av Spencers fantastiska insats.
Efter åratal av otacksamma roller som sjuksyster och liknande så fick Octavia Spencer sitt välförtjänta genombrott när hon vann Oscar för rollen i ”Niceville”. Nu återförenas hon med filmens regissör, Tate Taylor (som även har en roll som polis), för den här smått banbrytande skräckthrillern. För medan vi sett gott om kvinnliga psykopater på film så är en afro-amerikansk kvinna med Spencers ålder och utseende något av en första.
 
Hon spelar Sue Ann, en veterinärassistent i en småstad som börjar köpa ut alkohol till nyinflyttade tonåringen Maggie (Diana Silvers) och hennes vänner. Sue Ann bjuder hem ungdomarna till sin källare och ordnar glatt och generöst fester åt sina nya vänner. Men Maggie anar att något inte står rätt till och snart börjar Sue Ann bli hotfull och.
 
Den här typen av film skulle inte fungera för en sekund utan en sådan suverän skådespelerska som Spencer i huvudrollen. Hon såväl skrämmer med sina sneda leenden och stirriga blick som berör när hon kämpar med traumatiska minnen och omgivningens nedlåtande behandling. Sue Ann är ingen omotiverad galning utan en emotionellt ärrad människa, med en historia som gör att man kanske inte sympatiserar med men åtminstone förstår henne.
 
Spencer ger Sue Ann både kött och blod och markerar tydligt att det är en dam man inte muckar med. Hon balanserar mästerligt den manipulativa, kusliga sidan såväl som den känsliga och mänskliga. Tyvärr har hon sådan stark närvaro att hennes motspelare bleknar i jämförelse. Maggie är en ganska ointressant hjältinna och hennes vänner har desto ännu svagare personligheter. Det hjälper till viss del att vi skäms bort med duktiga birollsinnehavare som Juliette Lewis (förvånansvärt trovärdig som ensamstående mamma), Luke Evans och Allison Janney.
 
Filmens stora svaghet är manuset och det är ingen överraskning att det är manusförfattaren Scotty Landes (”Workaholics”) första filmmanus. Även om här finns ett viktigt budskap kring konsekvenser av trakasserier och mobbning så tar man inte möjligheten att djupdyka i ämnet och skrapar istället försiktigt på ytan till förmån av en mer konventionell psykopatthriller. Glöden dör lite varje gång Spencer försvinner men det är desto mer energi när hon dyker upp igen. Hon gör på egen hand den här intressanta men ojämna filmen klart värd en titt. ”Ma” är kanske ingen ny ”Farlig förbindelse” men Octavia Spencers Sue Ann är en psykopat man inte glömmer i första taget.
| 29 maj 2019 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Väldigt seg och icke-skräck första timman. Sen spårar det ur lite grann vilket gör att den klarar det godkända betyget.
Läs mer