Love and Other Drugs (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Jamie (Jake Gyllenhaal) är en slipad säljare inom den cyniska läkemedelsbranschen. Med sin charm och skärpa gör han succé och inget verkar stå i vägen för hans lysande karriär. Tills han möter Maggie (Anne Hathaway), ett yrväder vars enda fokus ligger i att ta tillvara på allt vad livet har att erbjuda. Jamie blir förälskad men är han villig att ge upp sina drömmar för en kärlek som omöjligen kan ha en framtid?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LOVE AND OTHER DRUGS

Vacklandet drar ner helheten
Vacklandet mellan romantisk komedi och seriöst drama drar ner från en film som annars stoltserar med en fantastisk skådespelarduo som jag gärna vill se ihop ytterligare en gång.

"Love and Other Drugs" har sålts som en extra vass romcom med A-skådisar i huvudrollerna och därför förväntar man sig något utöver det vanliga. Och det stämmer att det här inte är en ordinär romantisk komedi, men tyvärr innebär inte det att den imponerar. Istället går regissören Edward Zwick ("Blood Diamond" och "Defiance") vilse när han försöker balansera "slapstick" med de riktigt seriösa dramabitarna.

Jamie Randall (Jake Gyllenhaal) är en riktig player. Som försäljare kan han charma byxorna av vem som helst, något han utnyttjar till fullo även när det gäller kvinnor. Efter att ha sparkats från jobbet på elektronikkedjan av just den anledningen ger han sig in i läkemedelsindustrin med allt smutsspel som det innebär.

Relativt snart stöter han ihop med Maggie Murdock (Anne Hathaway) som - i alla fall vid första mötet - inte alls faller för hans charm. Filmen fortsätter att hoppa mellan Jamies försök att ta sig uppåt i karriären och hans relation till Maggie som börjar med vilt sex helt utan några planer på att de ska hamna i ett förhållande. Det har nämligen Maggie definitivt satt sig emot.

Anledningen är aldrig någon hemlighet - det avslöjas tidigt att Maggie lider av obotliga Parkinsons sjukdom. Men det är först en bit in i filmen som man slutar behandla det hela med lätt hand och istället visar vad det faktiskt innebär på ett seriöst sätt.

Och det är här någonstans som filmen börjar spreta. Den sexiga upptakten ångar av "killen som aldrig blir kär i någon utan bara utnyttjar tjejer, men som förstås faller pladask när han möter den kvinna som inte går på hans tricks". Med andra ord en romcom-klassiker som med bra skådisar kan vara schysst underhållning för stunden.

Som för att göra den bilden komplett har Jamie tilldelats brodern Josh, en tjockis som är värdelös på kvinnor och som klantar sig och skapar en komisk situation efter en annan. Men detta går som sagt inte alls ihop med hur filmen artar sig i den andra halvan. Slapstick-scenerna känns helt malplacerade när ämnet inte är hur man fångar den enda tjejen man inte kan få, utan hur man ska klara av att leva med någon som man kommer att se tyna bort framför ens ögon.

Både regissör och de manusförfattare han har tagit hjälp av har riktigt bra verk på sina meritlistor, förutom "Blood Diamond" till exempel "The Last Samurai". Att det ändå blir ett sånt här resultat kan jag bara skylla på att de inte gjort romantiska komedier innan. Det är nämligen en genre som blandar sig dåligt med seriösa dramor. Hade man låtit bli Josh karaktär hade man kommit lindrigare undan, men det blir ändå förvirrat med både kärlekshistorien och karriärstråden som inte vävs ihop på något särskilt förklarande sätt.

Vad som gör att det här ändå är en trea är kemin mellan Hathaway och Gyllenhaal och att det märks tydligt att de båda kan sitt yrke. Det slår verkligen gnistor om dem emellanåt och relationen känns alltigenom trovärdig. De båda lyckas också få fram en mängd olika känslor filmen igenom, något som skådisar som oftare syns i den här genren inte är lika begåvade med.

"Love and Other Drugs" är en sån där film där delarna i sig är välskrivna och fungerar, men där helheten inte hålls ihop till en tydlig film. Bättre lycka med nästa försök, Zwick!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Anders Falun
Hollywood upphör aldrig att förvåna mig, nu med en pharmaceutisk kärlekskomedi. Snygga killen har korpulenta vänner som förstärker hans aura än mer av helylle svärmorsdröm. Hon är skör, varm och idealist.... ja ja ja ni fattar 
Socker sött så att det förslår , oerhört ointressant 0/5 men det går inte att lämna.....
Wugllabang
Bedrövligt, bara bedrövligt. Så ohyggligt oorgiginell och omärkvärdig på alla plan, finns verkligen ingen drivkraft eller poäng med den här filmen. Det är bara en utdragen och förutsägbar smörfest med en av dom sämsta filmsluten någonsin som verkligen tog bort filmens värdighet, jag fattar verkligen inte varför sådana här filmer görs. 

Det är en så uppenbart dåligt skriven och utförd historia där mer eller mindre ALLA karaktärer var irriterande och kasst skrivna, dialogerna skulle vara "rappa" och smarta men blev bara krystade. Man har sett den här skiten 10000 gånger förut , allt går efter en gjuten mall och det finns inget nyskapande eller nytänkande någonstans i denna sörja. Den funkade bara inte på något plan för mig, ett av fem. 

1/5.
Användare borttagen
jag säger bara JAKE GYLLENHAAL
Visa fler (25)

Veckans populära filmer

Visa fler