Life Itself 2018

Romantik Drama
USA
117 MIN
Engelska
Spanska
Life Itself poster

Synopsis

Vi får följa en rad livsöden över årtionden, från gatorna i New York till den vackra spanska landsbygden, där en och samma händelse kommer att påverka många människors liv.
Ditt betyg
3.3 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Life Itself
Biopremiär
30 november 2018
DVD-premiär
12 augusti 2019
Digitalpremiär
1 april 2019
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

11 november 2018 | 10:00

Spretig men effektiv gråtfest

Skaparen bakom tv-succén ”This is Us” har tagit steget till vita duken och levererar en lika manipulativ som träffsäker gråtfest.
Dan Fogelman är ett förhållandevis välkänt namn i Hollywood och ligger bakom manus till filmer som ”Crazy, Stupid, Love”, ”Bilar” och ”Last Vegas”, men har de senaste åren gjort sig känd för sin melodramatiska stil i tv-serien ”This is Us”. I sin andra långfilm som regissör har han tagit tillvara på sitt känslostyrda manér för att berätta en bitterljuv berättelse om livets val och kval.

I ”Life Itself” får vi följa hur en familjetragedi påverkar och sträcker sig över såväl kontinenter som generationer. Det börjar med New York-paret Will (Oscar Isaac) och Abby (Olivia Wilde) som väntar sitt första barn och står framför en av sina livs största omställningar. Men omställningen blir större än de anat, vilket får konsekvenser som sträcker sig långt bortom dem.

”Life Itself” är en sorts antologiberättelse där livsöden korsas, men håller sig hela tiden kring samma familj. Trots det så är det ganska vitt skilda berättelser som vi får ta del av och det skapar en nyansrik och emotionell historia. Dan Fogelman vet precis vilka strängar han ska plocka på för att aktivera tårkanalerna, och han är inte sen med att sätta kniven i ens hjärta och vrida om. Även om det stundtals känns manipulativt så är det ingen tvekan om att hans berättarsätt är effektivt. Sen är lyckligtvis inte filmen bara tragedier och misär, utan det är en film som behandlar livets både bästa och värsta stunder.

Tyvärr finns inte samma träffsäkerhet i varken filmens ton eller stil, som båda spretar åt olika håll under filmens gång. I grund och botten finns en bitterljuv familjehistoria, men Fogelman försöker hela tiden plocka in massa andra element i berättelsen som stjälper snarare en hjälper berättelsen.

”Life Itself” skulle kunna vara så mycket mer än sitt melodramatiska jag, men den är heller inte det känslosamma vrak som sågats av kritiker på hemmaplan i USA. Det här är en berättelse om hur livet kan förändras – såväl positivt som negativt – i en kappvändning, och även om den inte gör några storverk är det en mysig gråtfest att få hulka till.
| 11 november 2018 10:00 |