Last Holiday 2006

Äventyr Drama Komedi
USA
112 MIN
Engelska
Last Holiday poster

Synopsis

Queen Latifah spelar en kvinna som endast har ett par veckor kvar att leva och då bestämmer sig för att för första gången i sitt liv verkligen LEVA! Hon åker till ett lyxspa, någonstans i Europa, där hon vänder upp och ner på tillvaron för både de anställda och gästerna där.
Ditt betyg
2.0 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Last Holiday
Biopremiär
12 maj 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

Latifah i livlös feelgood

Vad skulle du göra om du fick reda på att du hade en sällsynt och helt obotlig sjukdom med ett underligt namn och att du bara hade tre veckor kvar att leva? Skulle du våga lämna allt och utnyttja varje dyrbar sekund till att göra precis det du vill? Det kan vara spännande att leka med tanken.

För det blyga varuhusbiträdet Georgia Byrd är valet lätt. Hon har gått och väntat hela livet på att något stort ska hända, drömt om snyggingen som jobbar nedanför rulltrappan (LL Cool J) och fantiserat om grandiosa middagar serverade av idolkocken Chef Didier (Gérard Depardieu). Men istället går hon på diet och nöjer sig med att klippa ut bilder på delikata maträtter och på kärleken och stoppa i en klippbok med namnet ”Möjligheter”. När Georgia, plötsligt får reda på att hon har en sällsynt och dödlig form av cancer i hjärnan som kommer ta hennes liv inom tre veckor så slänger hon klippboken i papperskorgen, tömmer bankkontot och säger upp sig från jobbet i New Orleans. Hon bokar en resa till den tjeckiska skidorten Karlovy Vary och flyttar in i presidentsviten på sagohotellet Grand Hotel Pupp, där hennes stora hjälte Chef Didier står i köket.

Omgiven av vackra berg och snöiga trädtoppar lever Georgia ett liv i lyx. Hon shoppar kläder á la Julia Roberts i ”Pretty Woman” till låten ”If I was a rich girl”, unnar sig massvis av massage och skönhetsbehandlingar och på kvällarna beställer hon in allt på menyn utan att tänka på kalorierna. Georgias frikostiga uppträdande och öppna sinne fångar uppmärksamheten från alla de andra hotellgästerna - som bara av en slump råkar inkludera Gerogias före detta högsta chef, elakingen Matthew Kragen (Timothy Hutton), hans älskarinna (Alicia Witt) och senatorn Dillings (Giancarlo Esposito), som smitit från det möte han egentligen skulle ha haft med Georgias församling hemma i New Orleans. Behöver jag ens tillägga att Georgias blotta närvaro självklart kommer visa de korkade snobbarna hur man borde leva livet? Även Chef Didier, den klyschigt franske kocken som lika gärna kunde haft randig tröja och baguette under armen, fängslas av Georgia som imponerar med matlagningskunskaper och med en ordentlig aptit för livet.

Tro mig, den här historien är den livlösaste och mest endimensionella feel-good-rulle som gått på bio på väldigt länge. Det finns bland annat en scen där Georgia ska lära sig åka snowboard och givetvis råkar halka iväg som Kalle Anka ner för den brantaste backen. Det hela är uselt trickfilmat och självklart avslutas scenen med att den skurkaktige chefen, som är expert står på näsan medan Georgia flyger över trädtopparna och landar perfekt till folkets jubel, för att senare hamna på framsidan av en skidtidning.

”Last Holiday” är en helt platt nyversion av en 50-tals komedi med Alec Guinness i Latifahs roll, en historia som redan på sin tid var allt annat än originell men på den tiden ändå hade en viss charm och en gnutta mörk humor. Men i händerna på regissören Wayne Wang bara blir hemskt tröttsam. Wayne som en gång var en spännande indie-regissör har nu sålt sin själ till Hollywood och gör nuförtiden filmer i stil med ”Maid in Manhattan”.

Visst är det kul att äntligen, efter snedsteg som ”Bringing Down the House”, få se Queen Latifah i en roll som passar henne som handsken. Synd bara att filmen i övrigt är så tröttsam med sina tillgjorda Scooby-Doo-skurkar och med en romans mellan de båda hiphopparna Latifah och Cool J som är så torr och omotiverad att den kan få vem som helst att tappa all tro på kärleken. För mig är det ett mysterium hur filmer som ”Last Holiday” kan få tillåtelse att fortsätta plåga Sveriges biobesökare när till exempel förra årets roligaste film, ”Napoleon Dynamite” gick direkt till DVD-hyllan. ”Last Holiday” lämnar en med en gnutta magsyra i halsgropen och tanken på att något är ruttet i film-Sverige. Om det nu faktiskt är så att du har tre veckor kvar i livet, slösa inte bort en sekund på denna usla film.

Förresten, hur kul är det egentligen med en snöig julfilm i maj?

| 1 januari 2008 00:00 |