LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet 2018

LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet poster

Synopsis

Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå - ett äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. Plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv! Men vem är egentligen den riktiga tjuven?
Ditt betyg
3.3 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet
Biopremiär
1 juni 2018
DVD-premiär
22 oktober 2018
Digitalpremiär
22 oktober 2018
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

28 maj 2018 | 16:00

Underhållande för både barn och deras föräldrar

Josephine Bornebusch regidebuterar med ”LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet” och gör det fantastiskt bra! Filmen om hur Lasse och Maja träffades och löste sitt första mysterium är utan tvekan den bästa filmen om deckarduon hittills. Jag hör kanske inte till den främsta målgruppen, men tycker att det blir både roligt, riktigt underhållande och faktiskt till och med lite berörande mellan varven.
Maja är ny på Vallebyskolan och har precis träffat sin skåpgranne Lasse när de två dras in i en oväntad stöldhärva. En antik bok av systrarna Hamarabi försvinner från skolans aula och Maja som sågs på platsen strax innan blir misstänkt. Tillsammans med Lasse bestämmer de sig för att hitta den riktiga tjuven och därmed rentvå Majas namn. Men listan på misstänkta är lång…

Detta är alltså berättelsen om hur allting en gång i tiden började. Filmen utspelas innan de andra filmerna tar vid och även om paret och konceptet är bekanta känns det mesta nytt. På ett väldigt välkommet sätt.

Josephine Bornebusch står för regin och gör det med ovanligt van hand för att vara debutant på området. Hon gör här en väldigt bra film. En barnfilm, ja, men en bra film först.

Förutom begåvade yngre aktörer och bekanta Tomas Norström som polismästaren, har hon samlat ihop en skön och känd skara andra skådisar. Bland annat spelar hennes parhäst från ”Solsidan” - Johan Rheborg - en skum vaktmästare med Jack Nicholson-komplex, Jonas Karlsson är den tedrickande engelskläraren Lenny, Lotta Tejle spelar bibliotekarien med de blommiga klänningarna, medan Katrin Sundberg är den nervösa rektorn med inte helt rent mjöl i påsen. Samtliga vuxna karaktärer är väldigt roliga, som trots diverse knasiga egenheter aldrig blir till karikatyrer.
 

För även om detta, som sagt, är en barnfilm, så är den på riktigt och med viktiga budskap för de yngre. ”LasseMajas detektivbyrå - det första mysteriet” är en film som handlar om mod, vänskap och olikheter, om att komma överens, samarbeta och att se sina egna, men också andras styrkor.

Att Bornebusch har ett öga för komiska detaljer vet vi sedan innan. Här visar hon prov på hur subtil humor ytterligare kan förstärka en redan i grunden trivsam berättelse. Jag är till exempel väldigt glad över att hon låter Rheborg spela ut sin skumma vaktis-typ, men utan att släppa kopplet helt så att det tar över. Istället är han den där kryddan vid sidan av, som får upplevelsen att smaka lite extra gott, medan de två verkliga stjärnorna Ester Vuori och Frank Dorsin får briljera i centrum. Dessa två unga talanger är verkligen otroligt duktiga och helt perfekta i sina roller och jag hoppas vi får återse båda på nytt snart.

Fotot är enkelt utan några särdeles avancerade kameraåkningar eller vinklar och klippningen funkar väl för att driva historien vidare. Jag gillar att de konstlade kulisserna från de tidigare filmerna är borta och att man nu helt enkelt använder sig av vanliga miljöer. Förvisso utspelas det mesta inomhus, men i de få utomhusscenerna är vi faktiskt ute, vilket ser bra ut.

Överlag är detta en anspråkslöst snygg film som berättas engagerat och med rappt tempo, utan att någonsin bli forcerat. ”LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet” är ett underhållande familjeäventyr som kommer roa barnen och samtidigt få deras föräldrar att skratta. En perfekt liten film för hela familjen att se i en sval biosalong när värmen ute blir för mycket att hantera.
| 28 maj 2018 16:00 |