Kvinnor offside 2006

Kvinnor offside poster

Synopsis

Vem är den mystiske killen som sitter tyst för sig själv i en buss full av högljudda fotbollssupporters på väg till landslagets VMkvalmatch? Sanningen är att den blyge killen i själva verket är en flicka som klätt ut sig. Hon är inte den enda, den finns massor av fotbollsälskande kvinnor i Iran. Men hon blir upptäkt innan hon ens hinner in på matchen och hamnar i ett bås vid stadion i sällskap med ett helt gäng förklädda kvinnor som försökt ta sig in. Efter matchen ska de lämnas över till myndigheterna. Men först ska de igenom den fruktansvärda tortyren att behöva genomlida hela matchen utan att kunna se en glimt. Soldaterna som bevakar dem vet ingenting om fotboll och är inte till någon hjälp alls. Men de här unga kvinnorna ger inte upp så lätt.
En smart komedi om kvinnokampen i Iran av Jafar Panahi som gjorde Cirkeln och Rött guld.
Ditt betyg
2.9 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Offside
Biopremiär
30 juni 2006
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Senaste om filmen

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Dokumentär känsla och svidande dialog

Så här i fotbolls-VM-tider så är det bra med en tankeställare om saker som denna fantastiska sport för med sig. Det har varit mycket om det utbyggda nät av prostitution som ska ha gagnats av att VM-slutspelen har gått i Tyskland, och vissa supportrar ser sin uppgift att trasha motståndarlagen för att få ut sin hämmade rasism. Det som dock aldrig varit ett problem här i västvärlden är kvinnors medverkan i publiken. Åtminstone de senaste 50 åren har det alltid varit fritt fram för feminina hejaramsor och kanske till och med lite status att ta med sin respektive på familjefest.

Men nu ligger ju minsann inte Iran i västvärlden och där är förutsättningarna för kvinnor vid nationens matcher helt annorlunda. Det vill säga totalförbud för närvaro. Jafar Panahis ”Kvinnor offside” är en utmärkt studie på hur orättvist och samtidigt hur konstig logiken är kring kvinnors vara eller inte vid matchtillfällena. Men trots att ämnet är relativt svart så är detta en överraskande rolig film som kommer fylla många med hopp och frustration, vilket naturligtvis är mycket bra.

Historien utspelas under en kväll då Iran ska spela sin sista kvalmatch för att ta sig in i VM-slutspelet i Tyskland. Det räcker med oavgjort och fansen tjoar och skriker ut sina förhoppningar på diverse minibussar på väg till hemmaarenan. Det finns dock några som sitter tysta, nedstämda och ser nästan skrämda ut. Vi i publiken för strax veta att det handlar om tjejer som försöker smuggla sig in i till matchen genom att klä ut sig till pojkar. För de flesta slutar detta i beslagtagning av armén och ett straff som nästan är värre än döden, att få stå vid sidan av arenan och inte se ett dugg av matchen. Den lilla grupp av kvinnor som utkristalliserar sig är namnlös, men innehåller några fantastiskt fint utskurna karaktärer som kommer finns på din näthinna länge.

Jafar Panahi berättar i långa tagningar och med ett mycket naturalistiskt uttryck vilket gör att det finns en dokumentär känsla kring hela filmen. Men det som egentligen gör ”Kvinnor offside” så bra och träffande som den faktiskt blir är ironiskt nog hans porträtt av männen. Det hade varit så lätt att göra armémännen till otrevliga sadister för att ytterliggare förstärka orättvisan, men istället står de precis lika kluvna till varför kvinnor är portförbjudna. Och de flesta männen i publiken ger till och med en hjälpande hand när några tjejer försöker rymma ifrån sina fångtagare. Framför allt den ansvarige för de som håller flickorna utanför matchen är oerhört bra fångad när han slits mellan medmänsklighet och rädsla för straff ifrån överordnade.

Skådespelarna är alla bra och dialogen känns riktigt svidande, speciellt när en flicka funderar över varför Japans kvinnor fick komma in och se matchen mot Iran och inte Irans kvinnor. Svaret blir: ”De förstår inte de fula orden som iranierna skriker”. Och då förstår vi i publiken att det är mycket värre att INTE ens få höra orden än att vara där och bli förnärmad.

Det här är en fin film som många borde se, även de som struntar i fotboll. Kim Nilsson

| 1 januari 2008 00:00 |