Kimjongilia (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Innanför Nordkoreas gränser dyrkas de kommunistiska ledarna som gudar samtidigt som befolkningen svälter och oliktänkande sätts i en fångenskap som få överlever. I Heikins omskakande dokumentär talar några av de överlevande rymlingarna om helvetet i arbetslägren, men också om exploateringen och myndigheternas brutalitet i tillflyktslandet Kina.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.8 av 4 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: KIMJONGILIA

Starkt om världens mest isolerade land

Vad händer egentligen i Nordkorea, världens mest isolerade land? Inget bra, så mycket vet vi men i filmen "Kimjongilia" får vi vittnesskildringar från de grymma arbetslägren. En man föddes i ett läger och lyckades fly först 24 år senare. En annan fängslades för ett brott som hans farfar påstods ha utfört. Vittne efter vittne berättar om det ena värre än det andra.

Filmens titel kommer från namnet på en blomma som framställdes till Kim Jong II:s födelsedag och den ska symbolisera kärlek, fred, visdom och rättvisa. Totalt galet förstås eftersom Nordkoreas maktmissbrukare knappast besitter någon av dessa egenskaper.

"Kimjongilia" är både stark och effektfull. Början är dessutom riktigt snygg med sina färgglada porträttbilder och musiken som troligtvis är en slags kamp- eller hyllningslåt till Nordkorea.  De obehagliga massbilderna när tusentals nordkoreaner marscherar är vackra på ett motbjudande sätt.

Regissören (N.C. Heikin) låter oss komma väldigt nära dessa människor bokstavligen. Det är mycket närbilder, delvis för att en del av vittnena vill vara anonyma, men det gör det hela ännu starkare. Den bild som etsar sig fast är "Mrs Kim". Hennes ilska, tårar och knallröda mun berör när hon uppmanar oss att rädda dem som är kvar i Nordkorea.

Filmen bjuder också på fina och symboliska dansscener. "Mrs Kim" var nämligen dansare som ung. Musiken av Michael Gordon är också en stor behållning av filmen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer

Veckans populära filmer

Visa fler