Kill 2023

Action Thriller
Indien
105 MIN
Engelska
Hindi
Kill poster

Synopsis

"Kill" är en actionspäckad thriller som utspelar sig ombord ett tåg på väg till New Delhi. När tåget kapas är det upp till en elitsoldat att ensam rädda passagerarna. Det som skulle ha varit en vanlig resa blir en blodig och adrenalinfylld åktur.
Ditt betyg
3.0 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kill
Biopremiär
12 juli 2024
Språk
Engelska, Hindi
Land
Indien
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lucas Mass

10 juli 2024 | 21:45

Storslagen action på småskaliga platser

Det finns bara så många sätt att döda någon på ett tåg och den hinditalande filmen ”Kill” är fast besluten att testa alla. Det här är en av årets mest adrenalinframkallande actionfilmer.
Titeln låter inte särskilt kreativ, men efter en upprörande vändning 45 minuter in i Nikhil Nagesh Bhats ”Kill” finns det inget annat publiken kommer kunna tänka på. Passande nog är det precis då vi faktiskt får se titeln täcka hela bioduken, trots att nästan halva filmen har passerat. Den första halvan öppnar starkt men jämförelsevis erbjuder den inte mycket att skriva hem om. ”Kill” behöver lite tid för att flytta runt de olika schackpjäserna innan filmskaparna kan leverera en av de mest spännande actionfilmerna i år.
 
Vi befinner oss i Indien ombord ett tåg på väg till New Delhi. Elitsoldaten Amrit har planer att sabotera ett arrangerat äktenskap för att få tillbaka Tulika, som har blivit förlovad mot hennes vilja. Plötsligt börjar ett gäng tjuvar terrorisera passagerna ombord och det är upp till Amrit att stoppa dem i ett adrenalinfyllt blodbad.
 
Längs vägen hanterar filmen skickligt teman som klassism med Indiska järnvägen, men själva handlingen kommer inte vara varför publiken vill se en film som valt ”Kill” som titel. Actionjunkies vill se blod spilla i höga mängder och det är exakt det som Nikhil Nagesh Bhat vill visa. Majoriteten tar plats i trånga korridorer, men filmen riskerar aldrig att ta slut på nya sätt att visa huvudstjärnan Lakshya krossa sina motståndare.
 
Sekvenserna klipper mycket men inte för att gömma bristande koreografi utan för att få alla slag och hugg att landa hårdare. Det är effektivt och den komplexa ljuddesignen gör mycket för att känna Amrits kamp både fysiskt och känslomässigt. Filmen är envis med hur länge den vill hålla publiken andfådd men allt är precis lagom kalibrerat för att det inte ska bli för mycket.
 
Lakshya har en filmstjärnas självförtroende men trots det är ”Kill” hans första chans att axla en huvudroll. En stel och uttryckslös soldat leder ofta till oinspirerade och uttråkade prestationer, men Amrit lyckas aldrig bli ett offer för den tropen. Det skulle inte vara förvånande om Lakshya gick vidare till större filmer i Indien eller till och med i Hollywood.
 
Utöver djupen bara en kniv kan nå finns det inte mycket annat som är djupt med karaktärerna. Det är en väldigt enkel berättelse där skurkarna är hatfyllda och Amrit är lätt att heja på. Det är dock inget problem - det är tillfredsställande att se alla skurkar få sina huvuden krossade. Varje mord är designad för att framkalla stora reaktioner från publiken, både jubel och chock, och de flesta lyckas.
 
Eftersom USA har haft ”Kill” på biograferna i en hel vecka har de bestämt att tillräckligt lång tid har gått för att börja utveckla en engelsktalande remake. Så kan man sin engelska och vill inte behöva läsa ett par undertexter mellan långa sträckor av dialogfri action kan man vänta något år till. Det är lätt att vara cynisk om ännu en poänglös amerikansk filmatisering, men åtminstone regissören (som även regisserar remaken av någon anledning) kommer att få en välförtjänt Hollywoodcheck med många nollor att ta med sig hem.
 
”Kill” är en utmärkt actionfilm som använder sina fysiska begränsningar som en tillgång snarare än ett handikapp. Det är en film som slår långt över sin viktklass för att nå nivåerna där ”John Wick” och ”The Raid” har härjat. Kultstatus bland actionälskare känns självklart.
 
| 10 juli 2024 21:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kill
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu