Judas and the Black Messiah 2021

Drama Biografi Historisk
USA
126 MIN
Engelska
Judas and the Black Messiah poster

Synopsis

FBI-informatören William O'Neal infiltrerar Illinois Black Panther Party och har till uppgift att hålla koll på deras karismatiska ledare, Fred Hampton. O'Neal är en yrkesbrottsling som helt förlorar sig i risken det innebär att manipulera både sina kamrater och sin hanterare, specialagent Roy Mitchell på FBI.
Ditt betyg
3.3 av 40 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Judas and the Black Messiah
Biopremiär
19 mars 2021
DVD-premiär
14 juni 2021
Digitalpremiär
16 april 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Längd

Recensent

Annika Andersson

25 februari 2021 | 08:15

Två timmars ångest med hög Oscarspotential

Starkt drama baserat på den sanna berättelsen om Svarta Panter-ledaren Fred Hampton och FBI-infiltratören William O’Neal, samt det samhällsförtryck som förde i dem i sina respektive roller. Fina skådespelarprestationer och ångestladdad spänning i Shaka Kings regi.
Här har vi ännu en i raden av senaste tidens medborgarrättsfilmer som belyser gömda och glömda fall ur USAs mörka förflutna. Denna gång är det den verklighetsbaserade historien om Svarta Panter-ledaren Fred Hampton (Daniel Kaluuya) och infiltratören William O’Neal (LaKeith Stanfield) som mästerligt regisseras av Shaka King.

Efter en incident på en bar där William med falsk polisbricka försöker sig på att arrestera en annan afro-amerikansk man, hamnar han framför FBI-agenten  Roy Mitchell (Jesse Plemons). Denne förklarar att han kan få ett och ett halvt års fängelse för att ha stulit en bil, plus fem år för att ha låtsats vara polis. Jesse undrar om William är upprörd över Martin Luther Kings död (handlingen är satt strax efter mordet 1968), och när han rycker på axlarna erbjuder Jesse honom en utväg som ska bli början till slutet…

När en film bygger på en händelse som man vet inte slutar bra, kan man som publik få lite illamåendekänsla. Varje scen är ett steg på vägen mot det oundvikliga. Samtidigt gör de oerhört fina skådespelarinsatserna varje scen till en njutning - “Judas and the Black Messiah” kan lätt ses som årets första, starka Oscars-utmanare med en skådespelarensemble vi garanterat kommer se mer av på vita duken framöver!

Karaktären William är svår att få grepp om, en spänningssökare och småfifflare med is i magen, som till en början tycks gå igång på sin roll som infiltratör, men får det svårare och svårare att genomföra uppdragen ju större konsekvenserna blir. Fred däremot är en diplomat och poet som kämpar för det han tycker är rätt och riktigt. Vid sin sida har han flickvännen Deborah Johnson (Dominique Fishback) samt en växande skara engagerade medborgarrättskämpar. 

Fred är ledaren för de Svarta Pantrarna i Illinois, och som sådan blir han snart arresterad. Han anklagas för att ha stulit glass när han i själva verket jobbar för fullt med sina bröder och systrar för att ge mat åt de behövande i området, hålla tal och värva medlemmar. Men de Svarta Pantrarna var en militant rörelse och som sådan under FBIs övervakning. Filmens Roy rapporterar direkt till J. Edgar Hoover (Martin Sheen) och denne har ingen tolerans för inhemska revolutionärer.

Historien har redan berättat för oss hur det hela slutar, men den cinematiska resan dit är två timmars ångestladdad spänning. Här finns även ett starkt klipp under eftertexterna med den enda intervjun av verklighetens William där han pratar om sin tid som aktivist, vilket med facit i hand inte kan ge annat än rysningar.

“Judas and the Black Messiah” är en av årets storfilmer som premiärvisas på Sundance filmfestival 2021 och absolut inte får missas! 
| 25 februari 2021 08:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Näe, inget vidare denna. Bill gjorde en samhällsinsats mot en farlig organisation och kallas Judas.
Läs mer
5
Riktigt bra!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu