Happy Together 1997

Romantik Drama
Hong Kong
96 MIN
Kinesiska (kantonesisk)
Kinesiska (mandarin)
Happy Together poster

Synopsis

Ho Po-wing och Lai Yiu-fai är två homosexuella män från Hongkong som åker till Argentina för att försöka rädda sitt förhållande. Ganska snart grälar de och går skilda vägar som så många gånger förut. De träffar åter varandra efter en tid, Po-wing är nu prostituerad och Yiu-fai arbetar på en tangobar. Po-wing försöker förmå Yiu-fai att försöka igen, men Yiu-fai är tveksam till att förhållandet går att reparera igen. Yiu-fai träffar Chang från Taiwan, och denne ger Yiu-fai nya perspektiv på tillvaron.
Ditt betyg
3.0 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Chun gwong cha sit
Biopremiär
13 augusti 2004
Språk
Kinesiska (kantonesisk), Kinesiska (mandarin)
Land
Hong Kong
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Homopar i centrum i kontroversiellt drama

Hong Kong-producerat drama från 1997. "Happy Together" handlar om ett kinesiskt homosexuellt par som för kärlekens skull har sökt sig till Buenos Aires. Filmen är kontroversiell för att vara asiatisk: den inledande scenen visar de två männen intimt älskande med varandra. Handlingen kretsar runt Po-Wings och Yiu-Fais förhållande. De söker finna huruvida de kan leva tillsammans med varandra. Yiu-Fai är mer bestämd och stark som ofta tar hand om den andre och som vill gå vidare med förhållandet medan Po-Wing är den sorglöse och lättfärdige, alltid redo för nya äventyr.

För att komma bort från staden och finna lugn och ro ett tag väljer de att åka ut på en utflykt på landet över en helg. Det går inte riktigt som planerat; istället hamnar de fel och kommer själsligt längre bort ifrån varandra. Tillbaka i Buenos Aires lämnar Yiu-Fai sin partner och tar jobb som dörrvakt på en nattklubb. Han tänker dock på honom och vill ha honom tillbaka, tills han en natt ser honom tillsammans med andra män.

Det här är ett starkt och välgjort drama med övertygande skådespelarinsatser som dessutom belönades för bästa regi vid Cannes-festivalen året den kom ut. Buenos Aires nattliv och tangotraditioner fångas vackert genom kameran. Den är ett utmärkt exempel på ny film noir: glad och dekadent på ytan, tung och sorglig på djupet och ju längre handlingen fortskrider. Känslan förstärks dessutom av att filmen till större delen är filmad i svart-vitt.

Avslutningsscenen ackompanjeras passande nog av 60-talsbandet Turtles jättehit "Happy Together". Kar-Wai Wong som står för regin räknas idag som en av Hong Kongs främsta regissörer. År 2000 kunde man på svenska biografer också njuta av hans uppmärksammade och prisbelönade "In the mood for love", en annan vacker och välgjord relationsdrama.

Leslie Cheung som spelar den lättsamme Po-Wing i filmen var en av Hong Kongs mer populära och öppet homosexuella artister innan han i våras tog sitt liv genom att hoppa ner från en skyskrapa. Ett tips för den som gillar denna genre och i synnerhet regissören Kar-Wai Wongs Hong Kong-drama är också hans kommande film "2046" med svensk biopremiär 17 december.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Happy Together
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu