Hamilton 2020

Hamilton poster

Synopsis

Succémusikalen "Hamilton" tar här steget från Broadway till filmad version.
Ditt betyg
3.7 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

5 juli 2020 | 09:00

Amerikansk historia i trallvänliga hiphoprytmer

"Hamilton" bjuder på ett stycke amerikansk historia i Broadway-format med härliga dansnummer och trallvänliga hiphoprytmer. Formatet är dock nischat och kommer inte falla alla i smaken.
”Hamilton” är Lin-Manuel Mirandas musikalmästerverk om Förenta staternas medgrundare Alexander Hamilton. Filmen är en inspelning av den populära Broadwaymusikalen från 2016 som egentligen skulle ha släppts på bio hösten 2021. Men med en pågående pandemi som kommer hålla Broadwayteatrarna stängda till slutet av året (minst!) blir streamingversionen av de normalt $500-dyra-och-omöjliga-att-få-tag-i-teaterbiljetterna en välkommen bonusöverraskning till alla prenumeranter i de länder där Disney+ för närvarande erbjuder sitt abonnemang.

Musikalen, som öppnade 2015, blev snabbt en av Broadways största hits. Året därpå prisbelönades den med 11 Tony Awards samt det prestigefyllda Pulitzer-priset för drama. Mannen bakom succén, Lin-Manuel Miranda, har skrivit både text och musik. Han innehar även huvudrollen som Alexander Hamilton, som kom från Karibien till New Jersey för att studera, och berättelsen följer Hamilton från det att han går samman med en grupp anti-brittiska revolutionärer i New York år 1776.

Den fattige men ambitiöse Alexander blir snart George Washingtons högra hand, gifter sig rikt, bosätter sig i Harlem, blir USA:s första finansminister, får många barn, orsakar skandal på grund av en älskarinna och dör i en duell. Jag skulle nästan rekommendera att läsa på lite innan, för historien förs endast framåt via texterna i musiken, utan dialog alls, som en modern hiphopopera. Ibland blir det knepigt att uppfatta de snabba vändningarna (det är trots allt ett helt vuxenliv som betas av på två timmar och 40 minuter) och Mirandas röst bär inte riktigt lika väl som de övrigas utan överröstas nästan av ackompanjemanget ibland.

Inspelningen är från en av de sista föreställningarna med originaluppsättningen, så skådespelarna är samspelta och väl förankrade i sina rollfigurer. Vi ser Daveed Diggs som Thomas Jefferson och Marquis de Lafayette, Christopher Jackson som George Washington, Phillipa Soo som Hamiltons fru Eliza, och Leslie Odom Jr. som Hamiltons baneman Aaron Burr. Jonathan Groff lättar upp med sin komiska Kung George, vars löjeväckande karaktär påminner något om Kung Herodes i ”Jesus Christ Superstar”. Förutom Groff består rollistan av nästan enbart afro-amerikanska och latinska skådespelare.

Men att föra över en musikal till film har sina utmaningar, som vi minns från exempelvis ”Cats”. Vad som imponerar på en scen, där man är med i föreställningen på ett annat sätt, där energin från sång- och dansnummren späs på av reaktionerna från publiken runtomkring får naturligtvis inte samma effekt via streaming. Den gigantiska scendekoren man har framför sig blir fjuttig på liten skärm. Filmpubliken, som är bortskämd med fantasieggande specialeffekter, får här nöja sig med ett roterande golv. Eftersom filmatiseringen kommer från en verklig föreställning med scenljusets blåa konturer saknas också den visuella tydlighet vi är vana vid - exempelvis blir skådespelarnas placeringar som är menade för teaterpubliken ibland mindre optimala för filmkameran.

Ändå förmedlar filmatiseringen mycket av musikalens storhet. Man kanske får vara beredd på att låta fantasin fylla i det som saknas av teaterupplevelse, men man kan definitivt finna njutning i den trallvänliga och medryckande musiken samt de härliga dansnumren. Texterna är underbara, korta, roliga och träffsäkra små refränger i stil med ”your perfume smells like your dad has money” när revolutionärerna möter systrarna Schuyler (en av dem Hamiltons blivande fru), ”fools that run their mouths end up dead” när Hamilton får rådet att inte prata för mycket, och så, till publikens stora jubel; ”immigrants – we get the job done”.
 
”Hamilton” är helt enkelt ett måste för musikalälskare, och även övrig publik kan nog finna god underhållning i den Thomas Kail-regisserade filmen som fått så mycket ros.
 
Disney+ lanseras i Sverige den 15 september 2020.
| 5 juli 2020 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hamilton
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu