Grown Ups 2 2013

Komedi
USA
101 MIN
Engelska
Grown Ups 2 poster

Synopsis

Lenny (Adam Sandler) och hans familj har flyttat tillbaka till den lilla staden där han och hans vänner växte upp. Den här gången är det dock de vuxna som drar lärdom av sina barn under en dag full av överraskningar: den sista dagen i skolan innan sommarlovet.
Ditt betyg
2.9 av 840 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 juli 2013 | 22:30

Kiss- och bajshumor utan minsta finess

När Adam Sandler parar ihop sig med sina kompisar (Chris Rock, Kevin James och David Spade) för ännu en uppvisning av diverse prutt- och bajskonstellationer i ett försök att vara roliga, blir det ungefär som det låter – rätt skitnödigt. Tyvärr är resultatet i slutändan till och med ännu sämre än sist det begav sig och det är inte illa (ursäkta mig) pinkat.

"Grown Ups 2" handlar liksom föregångaren om män som inte vill växa upp. Men till skillnad från del ett som ändå innehöll en lätt rödtonad tråd, tar handlingen i tvåan slut ungefär där den börjar. Och därefter får vi inte bevittna annat än en hel drös av uppstaplade provokationer förklädda till lustigheter, som uppstår när männen hänger ihop under en dag. Mot slutet av dagen samlas alla av okänd anledning ännu en gång för att festa. Temat är 80-tal men också orsaken till det är lagom dolt i dunkel, även om det säkert var kul för ensemblen att klä ut sig.

Som uppföljare till redan undermåliga "Grown Ups" har tvåan en uppförsbacke framför sig direkt från start. Men jag vägrar döma ut något på förhand och ser också därför med glädje filmens första sekunder rulla igång framåt. En riktning som väldigt snart, efter ca en minut ändras drastiskt i och med en urinindränkt och fullständigt irrationell händelse. Vilken dock blir talande för det som komma skall. Sedan är det bara baklänges nedför.

Jag är personligen begåvad med mycket dålig humor, varför jag egentligen borde ha tyckt om detta, eller åtminstone inte ha tyckt illa om. Men tyvärr. Jag lyckas, trots ansträngningar, inte skrapa ihop någon positiv känsla alls. För någon. Något. Än mindre tycker jag det är skojigt, vilket i sig är en bedrift som heter duga.

Ett stort problem för mig är Adam Sandler. Han är inte rolig. Varken som skådis eller som manusförfattare, något som är plågsamt tydligt i den här soppan. Skämten om bajs, kiss och kräks blir inte bättre av att de upprepas konstant och när komboskämtet "nysa-rapa-fisa" körs för femtioelfte gången (känns det som) blir det så pinsamt att jag rodnar i mörkret. Däremellan visas lagom gubbsjukt ett antal urringningar upp, antagligen bara för att underhålla snubbar med större krav på humor än den som erbjuds. Med tanke på att tuttarna dessutom har mer filmtid och fokus än de begåvade kvinnorna bakom (Maria Bello, Salma Hayek och Maya Rudolph) blir det lätt störande även för mig som inte är särskilt känslig i vanliga fall. Kvinnorna spelar dessutom karaktärer utan någon annan funktion än att bekräfta sina barnsliga män och deras upptåg, vilket inte heller det känns så där jättefräscht.

Sandler och co har helt klart mycket roligare än vi i publiken och visst, låt dem ha kul. Det unnar jag dem. Men varför kunde de inte unnat oss detsamma?! 
"Grown Ups 2" är riktigt löjlig (på ett enbart dåligt sätt), långsam och pubertalt gubbig. Men de som gillar Adam Sandler i allmänhet och ettan i synnerhet lär ha något att hämta också i denna. Kul för dem i så fall. Verkligen! Personligen känner jag mig mest så in i huden smutsig nu efteråt, något som bara en timmes bastande skulle kunna råda bot på.

Tyvärr får jag leva med lortkänslan då jag inte har tillgång till någon bastu, men jag kan kanske rädda dig från samma öde. Alltså - håll dig fräsch och undvik om möjligt filmen in i det längsta. Se "The Way Way Back" istället om du vill skratta.

| 23 juli 2013 22:30 |