Gold 2016

Äventyr Drama Thriller
USA
121 MIN
Engelska
Gold poster

Synopsis

Kenny Wells är en modern guldletare, lurendrejare och drömmare på desperat jakt efter det stora genombrottet.  Strax innan den totala konkursen slår han sig ihop med en lika misslyckad geolog för ett grandiost försök att finna en stor guldfyndighet i Indonesiens otillgängliga djungel. Inspirerad av en verklig historia.
Ditt betyg
3.0 av 89 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gold
Biopremiär
3 mars 2017
DVD-premiär
17 juli 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

28 februari 2017 | 10:00

McConaughey-show som inte är modig nog

"Gold" är en ambitiös uppgång- och fall-historia som inte riktigt vågar ta ut svängarna nog mycket för att bli något speciellt. Det vi bjuds på är en standardfilm där McConaughey får leka av sig i peruk och med ölkagge, men som inte förmår beröra.
Stackars Kenny Wells har alltid varit en misslyckad son till en mer framgångsrik fader. Där hans pappa byggde upp ett framgångsrikt gruvföretag från grunden har Kenny kämpat för att hitta guld, både bokstavligen och figurativt, utan att någonsin lyckas. När fadern väl lämnar jordelivet, och företaget, går det snabbt utför.

"Gold" är en underlig film, på så sätt att den så tydligt siktar in sig på en viss publik, Oscars-publiken, publiken som gillar tunga dramor, utan att riktigt ha vad som krävs för att slå igenom bruset. Det är en film om uppgång och fall (alltid tacksamt), med fantastiska skådespelare i rollerna, men den är för tydligt stöpt i en mall för att kunna säga något påtagligt till oss som tittar. Faktum är att den inte säger något alls.

Det hindrar dock inte "Gold" från att vara ganska underhållande. Matthew McConaughey spelar huvudrollen, och han har aldrig någonsin varit fulare än han är här. Rustin Cohle kan verkligen slänga sig i väggen. McConaughey krälar runt, skallig och fet, i illasittande och smutsiga Y-front-kalsonger, bräkandes på sin karaktäristiska dialekt. Det känns lite parodiskt nästan, som att hela projektet ska fungera som någon bisarr form av självförverkligande för den Oscarsbelönade skådespelaren. Det är lite som att han går "full retard", om ni förstår vad jag menar. Never go full retard. Även om det ofta blir lite roligt.

I en dröm kommer så slutligen lösningen på Kennys problem. Han får en uppenbarelse om att det ska finnas guld i Indonesien. Han behöver bara fixa finansiering, så ska saken vara biff. Entré för Edgar Ramírez karaktär Michael Acosta, en mystisk skattletare, som efter lite övertalning går med på att hjälpa till. Tillsammans beger sig den mycket omaka duon till djungeln, där varje dag blir till en önskan om ett positivt besked. Om att någon ska säga "Vi har hittat guld".

Jag nämnde tidigare att filmen är för statisk, för stöpt i en mall, och det jag menar är att vi har sett den här historien förut. Varenda uppgång- och fall-skröna följer i princip samma mönster, så det gäller för den enskilde filmskaparen att sminka över den välbekanta formulan med sina egna infall för att få soppan att kännas fräsch. Kolla exempelvis in Martin Scorsese och hur han fick "The Wolf of Wall Street" att vibrera av liv, trots sin i grunden standardiserade ramhandling. "Gold" känns... död i jämförelse.

Nu kanske det inte är helt rättvist att jämföra de två filmerna. "The Wolf of Wall Street" är ju trots allt ett mästerverk gjort av en sann mästare, men Stephen Gaghan, som tidigare regisserat "Syriana", har helt enkelt varit för rädd för att ta ut svängarna här. 

Jag ogillar inte "Gold". Jag blir faktiskt tvärtemot underhållen av Matthew McConaugheys svettiga show, och både Bryce Dallas Howard och framförallt Edgar Ramírez är grymma i sina respektive roller. Problemet är att det aldrig riktigt lyfter. Det är lite för förväntat, ändå lite halvmysigt, men framförallt helanpassat för att sändas på TV3 någon tisdagskväll framöver.
| 28 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Den sanna berättelsen om den största blåsningen genom tiderna, två män hittar/upptäcker, vad som kommer att bli den största guld gruvan i djungeln i Indonesien, alla vill vara med och ingen bryr sig om att kolla så guldet är 100% äkta, tills sanningen kommer fram.... Men är båda partnerna med på noterna eller har Michael lurat både sin partner som hela världen???.... Helt okej underhållning, två timmar gick fort men det är ingen större bragd för Matthew McConaughey trots kagge magen och den osexiga flinten, men intressant och absolut godkänd underhållning för stunden och därmed en godkänd 3a i betyg.... Cast:Edgar Ramirez , Bryce Dallas Howard, Corey Stoll mfl... AAA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu