Girl 2018

Drama
Belgien
109 MIN
Engelska
Franska
Girl poster

Synopsis

Den beslutsamma 15-åriga Lara är helt besatt av att bli en professionell ballerina. Hon har sin pappas stöd och vågar därför börja på en ny skola, vilket innebär ännu hårdare arbete för att förverkliga sin dröm. Laras frustration och otålighet blir ännu tydligare när hon märker att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta disciplinerna av träningen eftersom hon föddes som pojke.
Ditt betyg
3.2 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Girl
Biopremiär
18 januari 2019
DVD-premiär
22 maj 2019
Språk
Engelska, Franska
Land
Belgien
Distributör
Lucky Dogs
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

24 maj 2018 | 12:30

Tjejen som föddes i fel kropp

Queer Palm-vinnaren ”Girl” gjorde succé på filmfestivalen i Cannes, och Victor Polster har med all rätt hyllats för sin huvudroll som Lara - femton år gammal, med balettdrömmar, och fånge i fel kropp. Sevärt och viktigt, men historien lunkar fram i lite väl långsam takt och griper inte tag förrän på slutet.
Att se en film om en outsider i en potentiellt hotfull värld, är att som publik ständigt vara på sin vakt. När kommer glåporden, mobbningen eller slagen? Inte kan väl en transsexuell tjej gå igenom en ny skola, försöka få tjejkompisar och försiktigt flörta med grannkillen, utan att fördomar eller andra tråkigheter kryper upp till ytan. Man bryr sig genast om bräckliga Lara, och man vill hennes bästa, där hon svävar genom bildrutan och drömmer om att bli ballerina.

Belgiska ”Girl” är en lovvärd skildring av en identitetskamp som de flesta av oss inte vet något om. Regissören Lukas Dhont gör en mogen och respektfull långfilmsdebut om ett viktigt ämne, där kunskapen i samhället i många fall brister.

Lara har haft tur ändå. Hon har en förstående pappa, och stöd från läkarna inför den kommande operationen som ska korrigera hennes biologiska kön. Hon ger allt i balettklassen utan att någon ifrågasätter hennes plats där. Lara omges av ett skyddsnät av tolerans och acceptans som man önskar varje hbt-person. Filmen undviker klyschor och låter dramat vänta på sig. Snarare handlar det om att krypa Lara under skinnet och inpå livet, och förstå hur hon tänker och känner. Vi får inse att det är kämpigt nog att gå igenom puberteten i en kropp man inte känner sig hemma i. Lara kan inte vänta tills hon kan vara sig själv fullt ut. Om bara livet vore lika lätt som en piruett…

16-årige Victor Polster briljerar i en komplex huvudroll. Han fångar karaktärens sårbarhet och längtan med samma graciösa elegans som hon uppvisar på balett-träningen. Man kan inte annat än förbluffas över skådespelarens förvandling, och jag tror att många unga tittare kan känna igen sig i Lara - att försöka hitta sig själv och sin rätta plats i världen är trots allt universella teman.

Men ett något långsamt tempo sätter käppar i hjulet för filmens goda intentioner och budskap. Flera vardagliga scener - vid frukostbordet, i danslokalen eller i omklädningsrummet - kan kännas upprepande och det tar tid innan handlingen kommer igång. Trots det måste jag varna känsliga tittare för plötsliga, obehagliga inslag. Ett tajtare manus hade kunnat höja filmen till den fyra som den nosar på. ”Girl” får nöja sig med en stark trea, plus stående ovationer till Dhont och Polster som berikar filmåret 2018 med mer välbehövlig mångfald.
| 24 maj 2018 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Girl