Funny People 2009

Drama Komedi
USA
145 MIN
Engelska
Funny People poster

Synopsis

Adam Sandler spelar en garvad ståuppkomiker med en obotlig sjukdom. Under sitt sista levnadsår vill han uppleva riktig vänskap och utföra en god handling. Han tar därför en yngre, kämpande komiker under sina vingars beskydd och låter honom bli hans personlige assistent.
Ditt betyg
2.5 av 456 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Funny People
Biopremiär
13 november 2009
DVD-premiär
17 mars 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

10 november 2009 | 18:31

Apatow skämtar om döden

Fenomenet Judd Apatows senaste film är också hans mest ambitiösa. Berättelsen om en döende komiker blandar hans patenterade grova skämt med sentimentalt drama. Det är bättre än det låter. Men på tok för långt.

George Simmons (Adam Sandler) är en framgångsrik komiker som får sitt liv upp och nedvänt av beskedet att han har leukemi. Plötsligt framstår alla år med groupies, limousineresor och kraschade förhållanden som fullkomligt meningslösa och George inser att han inte har en enda riktig vän. Ira är (Seth Rogen) är ung och ambitiös men tvingas jobba på ett snabbmatshak för att skrapa ihop till hyran och kämpar med att få igång en karriär som ståuppare. När deras vägar korsas anställer den trötte mästaren Ira som assistent och en märklig relation får en början.

Även om berättelsen kretsar kring George och Ira så finns det en mycket underhållande ensemble runt dem som i många fall överglänser dem i komisk tajming. Här finns Iras två lägenhetskompisar som spelas av Jonah Hill och Jason Schwartzman, Iras romantiska intresse (spelad av Aubrey Plaza) och kanske framförallt Eric Bana som gör en perfekt karikatyr på en australiensk alfahanne. De är ofta sanslöst roliga och Aubrey Plaza borde i rättvisans namn ha en lysande karriär framför sig efter sin tolkning av den nördiga Daisy.

Den första halvan av "Funny People" är Apatow på allra bästa humör, skämten sitter som de ska och spelet mellan Rogen och Sandler är både charmigt och en smula sorgligt. Rogens karaktär är rakt igenom sympatisk och utgör en stark kontrast till Sandlers avdankade och bittra komiker som trots sin stjärnstatus inte vet hur han ska närma sig andra människor. Rogen är filmens självklara hjärta medan Sandler hela tiden pendlar mellan sympati och patetik. Adam Sandler har som bekant fått en liten upprättelse som skådespelare i och med sin hyllade insats i "Vänner för livet". Här fortsätter han på samma bana även om hans mer enerverande komik har en plats också. Kanske just därför är han perfekt i rollen som George Simmons.

Men trots att Apatow samlat ihop ett riktigt dream team av unga komiker så har "Funny People" ett par stora brister. För det första är är filmen på tok för lång och för det andra så blir Sandlers emotionella resa lite tröttsam i längden. Hans känslomässiga tillkortakommanden hamras in ett par gånger för mycket. Det här är typexemplet på en film där regissören borde ha dödat åtminstone ett par av sina älsklingar. Och när Sandlers karaktär i andra halvan av filmen vill återuppta bekantskapen med sitt livs kärlek tappar filmen både i tempo och fokus.

Det här är inte Judd Apatows roligaste film, inte heller den bästa. Men "Funny People" visar upp en ny sida av regissören som jag gärna ser mer av. Hans brygd av sotsvart drama och livsbejakande komedi fungerar faktiskt. Nu har han ett par år på sig att göra den ännu bättre.

| 10 november 2009 18:31 |