Främling vid vatten (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
På en undanskymd strand vid en sjö träffas män för att umgås och ha sex. Här möter vi Franck som faller handlöst för den mystiska och möjligen farliga Michel.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FRäMLING VID VATTEN

En intim och äkta thriller med fokus på kärlek
New York Film Festival 2013 - Erotik, thriller, drama, kärlek – "Främling vid vatten" spänner över en hel radda med genrer i en otroligt minimalistisk miljö – hela handlingen utspelar sig vid en sjö. Det är en känsloladdad, intim och äkta skildring som höjdes till skyarna i Cannes, där Alain Guiraudie vann pris som bästa regissör, och har även tagits väl emot nu under New York Film Festival.

Franck tillbringar sommardagarna vid en fransk insjö, ett känt cruising-ställe för gaymän. När han får syn på Michel är det attraktion vid första ögonkastet, men en kväll vid skymningen bevittnar Franck en händelse som visar en annan, farligare sida, av mannen han spanat på. Franck kan ändå inte motstå att bli passionerat förälskad, något som leder honom in på farlig mark.

Guiraudie ("No Rest for the Brave") har valt att lägga handlingen på ett för honom hemtamt ställe, en mötesplats för homosexuella. I denna enda miljö lyckas han skickligt skildra hela handlingen utan att det känns klaustrofobiskt eller forcerat. För många andra kommer denna sexuellt laddade omgivning att kännas främmande, kanske ibland för närgånget gestaltad. Men även om det finns pornografiska inslag i "Främling vid vatten" så är det egentligen bara en väldigt äkta bild av vad som pågår på dessa platser. Känslorna och mötena männen emellan står alltid i fokus. Guiraudie har bara valt att inte skygga för att bli bildmässigt detaljerad.

Det är också en intressant skådeplats för en thriller. Männen här pratar inte gärna med polisen, alibin består av sexuella möten med personer de inte vet namnen på, och motiv till mord kan finnas både hos en dumpad älskare och hos möjliga homofober som letat upp platsen. Något annat som står ut är att alla thriller-element är gjorda helt utan atmosfärsskapande musik. Istället används naturens ljus och ljud för att sätta tonen.

Förutom Franck, Michel och Henri - en äldre man Franck möter som håller sig på sin kant och inte deltar i det sexuella - är det sjön och skogen runt den som har största rollen. Det finns något av en grekisk tragedi och på en och samma gång en fläkt av franska nya vågen över platsen.

Det över-öppna slutet kommer säkert en del att ställa sig frågande till, men Guiraudie är tydlig med att han avskyr filmer som talar om för honom vad han ska tänka och känna. Och detta genomsyrar hans verk. Därför slipper vi allt vad moraliska pekpinnar heter, men även en del frågar lämnas obesvarade och låter oss fundera själva.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Anton S
Såg den igår på Netflix.

Tyckte att den började väldigt bra, och den lyckades hålla mitt intresse uppe för det mesta.
Däremot så vart jag till viss del distraherad av det väldigt sexuellt utstuderade innehållet, 
det blev lite för mycket fokus på det. Var betydligt mer intresserad av hela mordberättelsen.
Sedan så blev den lite ointressant under enstaka scener, men manuset var för det mesta välskrivet,
samt skådespeleriet var riktigt bra. Gillade det faktum att det inte var någon musik, det passade
hela den mardrömslika stämningen, och realismen som regissören var ute efter.

Allt som allt, en bra film med bra skådespeleri och snyggt foto.
Blir 3/5.
Alexander Dunerfors
Nä herre-min-gud vad det här var tråkigt. Till nästa film kanske regissören kan lära sig musikläggning och ljussättning också. 1:a i betyg från mig.
NiclasCeder
Jag såg denna på SFF i höstas. Det mest sexuellt explicita jag nånsin sett (på bio dvs, hehe), men likt förbannat en ordentligt engegerande film! 3/5.

Veckans populära filmer

Visa fler