Främling vid vatten 2013

Drama Thriller
Frankrike
97 MIN
Franska
Främling vid vatten poster

Synopsis

På en undanskymd strand vid en sjö träffas män för att umgås och ha sex. Här möter vi Franck som faller handlöst för den mystiska och möjligen farliga Michel.
Ditt betyg
3.1 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'inconnu du lac (Stranger by the Lake)
Biopremiär
14 februari 2014
DVD-premiär
7 maj 2014
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

30 september 2013 | 00:01

En intim och äkta thriller med fokus på kärlek

New York Film Festival 2013 - Erotik, thriller, drama, kärlek – "Främling vid vatten" spänner över en hel radda med genrer i en otroligt minimalistisk miljö – hela handlingen utspelar sig vid en sjö. Det är en känsloladdad, intim och äkta skildring som höjdes till skyarna i Cannes, där Alain Guiraudie vann pris som bästa regissör, och har även tagits väl emot nu under New York Film Festival.

Franck tillbringar sommardagarna vid en fransk insjö, ett känt cruising-ställe för gaymän. När han får syn på Michel är det attraktion vid första ögonkastet, men en kväll vid skymningen bevittnar Franck en händelse som visar en annan, farligare sida, av mannen han spanat på. Franck kan ändå inte motstå att bli passionerat förälskad, något som leder honom in på farlig mark.

Guiraudie ("No Rest for the Brave") har valt att lägga handlingen på ett för honom hemtamt ställe, en mötesplats för homosexuella. I denna enda miljö lyckas han skickligt skildra hela handlingen utan att det känns klaustrofobiskt eller forcerat. För många andra kommer denna sexuellt laddade omgivning att kännas främmande, kanske ibland för närgånget gestaltad. Men även om det finns pornografiska inslag i "Främling vid vatten" så är det egentligen bara en väldigt äkta bild av vad som pågår på dessa platser. Känslorna och mötena männen emellan står alltid i fokus. Guiraudie har bara valt att inte skygga för att bli bildmässigt detaljerad.

Det är också en intressant skådeplats för en thriller. Männen här pratar inte gärna med polisen, alibin består av sexuella möten med personer de inte vet namnen på, och motiv till mord kan finnas både hos en dumpad älskare och hos möjliga homofober som letat upp platsen. Något annat som står ut är att alla thriller-element är gjorda helt utan atmosfärsskapande musik. Istället används naturens ljus och ljud för att sätta tonen.

Förutom Franck, Michel och Henri - en äldre man Franck möter som håller sig på sin kant och inte deltar i det sexuella - är det sjön och skogen runt den som har största rollen. Det finns något av en grekisk tragedi och på en och samma gång en fläkt av franska nya vågen över platsen.

Det över-öppna slutet kommer säkert en del att ställa sig frågande till, men Guiraudie är tydlig med att han avskyr filmer som talar om för honom vad han ska tänka och känna. Och detta genomsyrar hans verk. Därför slipper vi allt vad moraliska pekpinnar heter, men även en del frågar lämnas obesvarade och låter oss fundera själva.

| 30 september 2013 00:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Främling vid vatten