Flygplan 2: Räddningstjänsten (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det världsberömda tävlingsplanet Dusty Spridenfält återvänder till sin hemstad efter ännu en vinnande säsong och firar sin framgångsrika karriär. Men Dusty skadar sig, och tvingas byta karriär - han bestämmer sig för att börja träna med räddningstjänsten.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FLYGPLAN 2: RäDDNINGSTJäNSTEN

Bättre än sin föregångare
Där ettan mest kändes som en onödig upprapning av ett dussin redan existerande racingploter i kölvattnet av "Bilars" framgångar, lyfter uppföljaren ansenligt högre. ”Flygplan 2: Räddningstjänsten” är en mer spännande och bättre film med en helt klart intressantare historia i grunden.
Dusty som sedan sist blivit något av en kändis får under en rutinlagning reda på att han slitit ut sin helt unika växellåda, vilket indirekt innebär att hans racingdagar är slut. För att komma på något annat att göra, erbjuder han sig att bli ett brandsläckarplan och börjar genast sin utbildning hos rutinerade Blade i grannkommunen. Plötsligt mitt i träningen bryter en våldsam skogsbrand ut som hotar både skog och så kallade invånare i den och Dusty måste, ännu inte certifierad, ge sig ut på livsfarligt uppdrag.

Detta är inte en direkt överraskande historia trots att handlingen tacksamt nog kretsar kring annat än vem som ska komma först i mål. Man vet som vuxen nästan hela tiden vad som komma skall och vi får vad vi, så att säga, har beställt: ”Flygplan 2: Räddningstjänsten” handlar inte helt otippat om flygplan inom räddningstjänsten. Men det räcker också gott så! Bränder är helt naturligt otäcka och att bekämpa dem är att rädda liv, varför det är så lätt att göra drama av kombinationen.

Filmen dediceras i början till verklighetens brandmän som riskerar sina liv för att rädda andra och i den andan, med dessutom sommarens svenska skogsbränder färskt i minnet, känns "Flygplan 2" på något sätt väldigt lättrelaterad, fast i onekligen en något annorlunda och kanske mer barnvänlig tappning. 

Det finns en skara helt nya personligheter som trots ganska lite utrymme och egentlig tid känns ovanligt nyanserade och riktigt roliga att bekanta sig med. Lil’ dipper som har ett extra gott öga till sin hjälte Dusty är särskilt minnesvärd i sin stalker-aktiga mentalitet.

Filmen är snyggt animerad och trots att detaljrikedomen kanske inte är något att hurra extra för, så gör ändå bilderna, tillsammans med de riktigt schyssta ljudeffekterna och några väl passande ledmotiv (som till exempel AC/DC:s härliga ”Thunderstruck”), sitt för att skapa rätt stämning, men också spänning i de mer actionladdade sekvenserna. 

Några gånger blir det till och med nästan lite rörande och fina budskapen om vänskap, lojalitet och att inte ge upp är lagom tydliga för att även de yngre ska kunna ta dessa till sig.

”Flygplan 2: Räddningstjänsten” är kanske inte en film jag skulle gå och se med kompisarna, men att följa med barnen på något de garanterat kommer gilla och samtidigt inte själv bli uttråkad är inte fy skam det heller. Med sina väldigt energiska dryga 80 minuter, som faktiskt känns ännu färre, är detta absolut en trivsam film för alla smaker och vilken barnfamilj som helst.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Ragnvald
Den är faktiskt bättre än föregångaren. Filmen har en bättre story och är mer fängslande.

Veckans populära filmer

Visa fler