Flickvänner från förr (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Modefotografen Colin Mead är sinnebilden för en playboy. Han lever livets glada dagar och har i stort sett ägnat hela sitt liv åt att hålla sig så långt som möjligt ifrån allt som heter kärlek. Men allt förändras då Colin återvänder till sitt föräldrahem när hans bror ska gifta sig. Plötsligt ställs han öga mot öga med det förflutna, i form av spökena av en rad före detta flickvänner…
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FLICKVäNNER FRåN FöRR

Meningslös och ointelligent sörja
Den romantiska komedin har en helt egen seglivad subgenre – den om den känslomässigt handikappade mannen som är en riktig player, ligger rundor och inte tror på kärleken. Tills han träffar den rätta kvinnan förstås. Just en sådan är "Flickvänner från förr" och efter att ha suttit av dessa 100 minuter önskar jag att någon hade modet att skriva på ett Do Not Resuscitate-dokument, så att denna subgenre kunde dö ut med den lilla skärva av värdighet den möjligtvis har kvar.

Neil Strauss skulle förmodligen sitta och mysa i sin biostol under valda delar av denna film. Exempelvis när den ökända playboyen Wayne Mead (Michael Douglas) undervisar sin brorson Connor Mead (Matthew McConaughey) i raggningsteknik. Det mesta som kommer ur hans mun känns som ordagranna passage ur "The Game". Och stackars unga, påverkbara Connor som precis traumatiserats känslomässigt av att ha förlorat sina föräldrar i en bilolycka, suger i sig allt som en snustorr svamp.

I vuxen ålder är Connor Mead en framgångsrik fotograf som håller på att dumpa sina tre flickvänner via en videokonferens, samtidigt som han har sex med den überheta artisten han precis plåtat för ett tidningsomslag. En väldigt effektiv man som omsorgsfullt bränt broarna till sitt känsloliv. Connors bror Paul (Breckin Meyer) ska gifta sig i dagarna och Connor planerar att närvara, men mest för att hindra Paul från att begå det största misstaget av dem alla.

Som alla sådana här filmer är det förstås Connor som i slutändan blir omvänd. I "Flickvänner från förr" uppnår man detta genom att göra en Dickens. Som filmens engelska titel antyder ("Ghosts of Girlfriends Past") blir Connor i sann Scrooge-anda hemsökt av spöken som ska få honom att byta riktning. I detta fall pushar de honom i riktningen mot Jenny (Jennifer Garner), barndomsvännen och ex-flickvännen som han har ett långt och brokigt förflutet med.

Det hela kan ju tyckas låta otroligt romantiskt och fint, men faktum är att jag kunde inte bry mig mindre om hur det går för alla inblandade. Filmen är en meningslös, normbekräftande och fullkomligt ointelligent sörja som ackompanjeras av mina långa suckar. Om man nödvändigtvis vill se en film i det här stuket tycker jag att man ska välja att se "My Best Friend's Girl" istället. Den innehöll åtminstone en hel del humor och framstår som väldigt nyanserad i jämförelse.

Lina Jokelainen Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
magiul
Äh, så farligt var det inte. Jag skrattade gott åt McConaugheys och åt alla stereotyper. Det är ju medvetet sliskigt och überfjantigt alltihop och jag ser det mer som en komedi som driver med hela genren mer än något annat. Emma Stone gjorde ett riktigt hysteriskt och kul tonårsspöke och Michael Douglas svarta polokrage är bara den värd 3/5!
Charlotte B
Detta är bland det värsta jag sett någonsin.
6520
En del skratt och en del scener som helt enkelt bara blir för mycket. Gillar inte spökgrejen alls. Men filmen duger den korta tid den är, man glömmer den direkt efter - men varför måste allt vara så pretto jämt? Halvtaskig underhållning för stunden är precis vad man behöver ibland.
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler