Firewall 2006

Action
105 MIN
Engelska
Firewall poster

Synopsis

Datasäkerhetsexperten Jack Stanfield har uppnått en position där han åtnjuter ett toppjobb och ett av branschens bästa rykten efter att ha utvecklat det mest effektiva och inbrottssäkra säkerhetssystemet, bestående av ett komplext nätverk av brandväggar, lösenord och spårningsmekanismer. Det enda han inte har säkerställt är sin egen sårbarhet, vilket skulle kunna utgöra en bakväg in genom en banks säkerhetssystem. Något som en initiativrik och hänsynslös tjuv som Bill Cox drar nytta av genom att hålla Jacks familj gisslan medan Jack tvingas göra inbrott i sitt eget datasystem...
Ditt betyg
2.4 av 269 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Firewall
Biopremiär
21 april 2006
DVD-premiär
30 augusti 2008
Språk
Engelska
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

En förutsägbar och uttjatad historia

Jack Stanfield (Harrison Ford) arbetar som säkerhetschef på en internationell storbank. Som utvecklare och ansvarig för deras IT-system vet han det mesta vad gäller datasäkerhet. Vad Jack dock glömt är sin egen trygghet. Efter ett möte med en okänd man, Bill Cox (Paul Bettany), får han veta att hans familj kidnappats och lösensumman är att han hackar sig igenom sitt eget system och överför 100 miljoner dollar till olika utlandskonton. Om han inte gör exakt som kidnapparna säger kommer hans fru och barn att mördas. Motvilligt går Jack med på villkoren men det hela förvandlas snart till en kamp inte bara mot tiden utan också mot upptäckt. Låter det som något ni hört förut? Tyvärr så är det nog det. 

Harrison Ford har gjort det igen och då menar jag inte i positiv bemärkelse. I sin ålders dagar verkar Mister Ford ha fastnat i actiongenren och just i den sortens storys som filmatiseras, görs om minimalt och filmas igen i en mer eller mindre klonad version. Det enda som egentligen verkar bytas ut är skådespelarna själva… förhoppningsvis.

Filmen inleds övertydligt. Jack kommer till jobbet fixar dagens problem i form av datahackare och internationella bedrägeriförsök och verkar överlag vara världens mest reko och rättfärdige man. En hel del för oss vanliga, intetsägande datatermer trycks också in lite här och där och får säkert trekkies tillsammans med datanördar att le igenkännande. Under hela denna tid har han ovetandes stått under gedigen bevakning av gänget kidnappare som bara väntar på att slå till.

Även om jag sett likartade filmer av denna typ förvånas jag alltid av hur lugna rollfigurerna håller sig under de mest skrämmande omständigheter. Inget hysteriskt gråt eller skrik och inga panikhandlingar. Herregud, efter en natts sömn har den yngste sonen med till synes guldfiskminne, glömt att de faktiskt är kidnappade och lagar pannkakor med en av skurkarna. Ingen realism här inte vilket kanske inte är det första man heller förväntar sig av en actionfilm men när det finns så lite att tillgå, åtminstone det minsta.

”Firewall” kan egentligen placeras i samma kategori som ”Jagad” eller ”Air Force One”, förutsägbar action där huvudpersonen kämpar mot onda krafter med risk för sitt eget goda liv. Filmen lider faktiskt av en så stor förutsägbarhet att inte ens de tilltänka twisterna överraskar. Visserligen finns det scener då man spänner magen av nervositet men det räcker inte hela vägen och räcker inte för att bära upp en film som denna. ”Firewall” blir en i slutändan ganska dödfödd och tråkig film och i min rastlöshet i biostolen hoppas jag att de ska skjuta en av ungarna eller åtminstone bryta benet på dem.

För att göra en ganska värdelös historia kort så är detta en tråkig film, uttjatad och förutsägbar där imponerande namn som Harrison Ford, Paul Bettany och Virginia Madsen inte ens bjuder på något speciellt skådespeleri. Detta är helt enkelt en film som du har sett förut och som du förmodligen kommer att se igen, tyvärr inte en favorit i repris.

| 1 januari 2008 00:00 |