Evil Eye 2020

Skräck
USA
90 MIN
Engelska
Evil Eye poster

Synopsis

En till synes perfekt romans förvandlas till en mardröm när en mor blir övertygad om att dotterns pojkvän har en mörk koppling till hennes förflutna.
Ditt betyg
1.2 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Evil Eye
Digitalpremiär
13 oktober 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Amazon Prime Video
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

15 oktober 2020 | 20:00

Klumpig hantering av viktigt ämne

Blumhouses försök att injicera indisk kultur i sin repertoar är tyvärr av typen elevfilm man vill gilla men mer känner sig obekväm och genant inför.
Det gör ont i mig att inte kunna hylla en film om annorlunda kulturer, speciellt inom den oftast amerikaniserade skräckgenren, men det är riktigt, riktigt svårt att tycka ”Evil Eye” är bra. Blumhouse har visserligen ingen felfri resumé men till och med de mindre lyckade produktionerna har ett visst kvalitativt underhållningsvärde.
 
Här infinner sig samma generande känsla som när man ser en elevkonsert eller skolfilm. De går stolt efter textbokens många knep och knåp men lyckas samtidigt bryta mot lika många underförstådda grundregler. Det är inte ens så låg budget eller amatörmässigt att man kan skratta åt det. Ambitionen till en stark berättelse finns där men nästan allt känns tafatt.
 
Att man redan i förtexterna klumpigt slänger i diverse indiska ordspråk lovar inte särskilt gott. Sedan introduceras vi till en Delhi-bo (Sarita Choudhury, ”The Hunger Games: Mockingjay”, ”Homeland”) och hennes vuxna dotter (Sunita Mani, ”Mr. Robot”, ”Glow”) som bor i New Orleans. Mamma vill inte oväntat att dottern ska slå sig ner, helst med en stilig indier.
 
När detta sker så blir mamman besatt av tanken att den till synes perfekta fästmannen (Omar Maskati) är en reinkarnation av mannen som terroriserade henne som ung! Här finns möjligheter för en psykologisk thriller om paranoida föräldrars rädslor eller en tokig skräckfilm om spirituella övernaturligheter.
 
Det blir tyvärr varken eller. I ett dödande långsamt tempo berättas den slätstrukna historien mestadels via oändliga telefonsamtal mellan våra huvudpersoner innan man – efter halva filmen (!) – etablerar den uppenbara huvudintrigen. Man dödar sedan all mystik abrupt och desperata försök till att vara smart eller spännande blir näst intill obekväma.
 
Det är en stundtals skrattretande upplevelse och vissa val av regi, skådespel, dialog och musik är som bäst underliga. Men det är också en otroligt klumpig skildring av män som förföljer och misshandlar kvinnor, ett viktigt ämne som porträtterades betydligt bättre i Blumhouses egen, klart överlägsna ”The Invisible Man” tidigare i år. Man kan uppenbarligen inte lyckas varje gång.
| 15 oktober 2020 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Evil Eye
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu