En dam försvinner 1938

Thriller Mysterium
Storbritannien
97 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Italienska
En dam försvinner poster

Synopsis

De resande på ett tåg genom Europa blir försenade en natt på grund av dåligt väder i landet Bandrika. Passagerarna klämmer in sig i det lilla byhotellet, där den unga engelskan Iris bekantar sig med den äldre damen Miss Froy, När tåget ska åka vidare, tycks Miss Froy vara spårlöst försvunnen.
Ditt betyg
3.0 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Lady Vanishes
Biopremiär
13 juli 1939
DVD-premiär
22 juni 2005
Språk
Engelska, Franska, Tyska, Italienska
Land
Storbritannien
Längd

Recensent

Ri Versteegh

7 juni 2014 | 05:01

En sitcom-gåta av Hitchcock

Det ska erkännas med en gång att "En dam försvinner" inte är min favorit av Hitchcocks filmer. Men inte allihop kan vara favoriter. Trots det är jag som fastklistrad vid filmen, för det är en lekfull gåta. En gåta som är förvånansvärt våldsam ibland.

Liksom många av Hitchcocks filmer är även denna film baserad på en novell, "The Wheel Spins" av Ethel Lina White. En ung kvinna, Iris, är på väg till England från Bandrika för att gifta sig men på grund av en ravin så kan inte tåget komma iväg och hon blir kvar på hotellet en natt till. På tågstationen får hon en kruka i huvudet, en kruka som inte alls var menad för henne. Krukan var menad för Mrs. Froy.

Mrs. Froy försvinner och Iris och hennes nya vän Gilbert tar upp jakten för att ta reda på vad som hände med henne.

"En dam försvinner" är en komisk thriller. Första scenerna känns ovanligt lätta för att vara Hitchcock. Dialogen har en nästintill sitcom-känsla och vi får en känsla av att allt detta snart kommer att ta en mörkare riktning. Och det gör det förstås. Det är också lite av en kärlekshistoria utan att bli för romantisk. Hela tiden får man en känsla av att man befinner sig i lite av en skruvad värld. Ursprungslandet för resan är det fiktiva landet Bandrika. Trots att filmen har realistiska element är det något fantasifullt över det hela. Inte helt olikt vad Wes Anderson gör idag, i större utsträckning.

Detta var den näst sista filmen som Hitchcock gjorde i England innan han åkte till USA. Det var under denna inspelning som Hitchcock kontaktades av David O. Selznick. Han besökte USA för första gången efter att ha spelat in En dam försvinner. Han återvände till England och gjorde Jamaica Inn innan han började jobba för Selznick.

Iris Henderson spelas av Margaret Lockwood. Det är den enda filmen som hon gjorde med Hitchcock. Hon gör rollen av Iris bra men intill den intressanta karaktären Mrs. Froy som spelas av Dame May Whitty, bleknar Lockwood något. Dame May Whitty är tilldragande och intressant. Det passar förstås, eftersom filmen handlar om henne och hennes försvinnande. Michael Redgrave, i rollen av Gilbert, är bra och attraktiv men inte fullt så tilldragande som man skulle kunna önska. Det är lite förvånande då han inte är fullt så macho som han skulle kunna vara.

Det är utan tvekan en film väl värd att se. Det sägs vara den film som övertygade O. Selznick att Hitchcock måste komma över Atlanten och göra filmer i USA. Den har en charmig lättsamhet och är inte lika mörk som många andra av Hitchcocks filmer. Det förblir lite utav en fars men lyckas trots det hålla sin publik i spänning.

| 7 juni 2014 05:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En dam försvinner
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu