Dumb Money 2023

Drama Komedi
USA
105 MIN
Engelska
Dumb Money poster

Synopsis

"Dumb Money" är den ultimata David mot Goliath-berättelsen, baserad på den otroliga men sanna historien om några vanliga människor som spelade spelet bättre än Wall Street och blev rika genom att förvandla videospelsbutiken GameStop till världens hetaste företag. Mitt i allt står Keith Gill, som börjar allt med att satsa sina livsbesparingar i aktien och skriva om det. När hans sociala inlägg tar fart, förändras livet för honom och alla hans följare.
Ditt betyg
3.0 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dumb Money
Biopremiär
6 oktober 2023
Digitalpremiär
12 december 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Katarina Emgård

29 september 2023 | 06:30

Drivig men politiskt mesig David vs Goliat-story

Craig Gillespies gestaltning av ett av finanshistoriens mest minnesvärda ”short squeezes” har ett drivigt tiktok-tempo och är välspelad, men saknar politiskt vågad nerv och är onödigt tung på facktermer.
I januari 2021 åkte flera hedgefonder på en stor ekonomisk förlust till följd av en ”short squeeze” av aktierna i det amerikanska spelbolaget GameStop. Driven till stora delar av en Reddit-tråd och Youtubern Keith Gill a.k.a Roaring Kitty/DeepFuckingValue som ett par år tidigare hade investerat i aktiebolaget då han ansåg att det var undervärderat. Han postade regelbundet information om sina investeringar på Reddit-tråden r/wallstreetbets. Optionerna han köpt för 53 000 dollar uppgick efter short squeezen till 48 miljoner.
 
”Dumb Money” följer Keiths (Paul Dano) engagemang i GameStop och den skara följare som troget investerade i aktiebolaget vid hans sida. Vanliga människor som satsade sina sparpengar och lojalt bibehöll dem i bolaget – så kallade diamond hands. Till en början för att tjäna en snabb slant själva, men med tiden för att slåss mot den rika 1%:en.
 
Historien är mycket intressant och otroligt komplex med mängder av facktermer som manusförfattarna försökt förklara genom återupprepning, men dessvärre förblir en hel del fortfarande otydligt. För att förenkla kontexten har man valt att fokusera berättelsen på de investerare som får anses ha en ”godkänd” anledning att köpa aktier i GameStop. En del baserade på verkliga människor som den ensamstående sjuksköterskan StonkMom (America Ferrera), andra påhittade som ett ungt par på college. Vilka initialt investerar i bolaget i hopp om att betala av sina studieskulder, men där satsningen med tid blir ett politiskt ställningstagande.
 
Att samtliga GameStop-investerare skulle varit ”goda underdogs” vilka kämpade för allas lika värde på den fria marknaden är en något förenklad bild då det såklart även här förekom de som enkom ville tjäna sig en hacka. Hedgefond-investerarna gestaltas också som bortskämda barn, opåverkade av den pandemi som pågår samtidigt. Att detta sker mitt under Covid-19 framkommer nämligen tydligt, framför allt i kontrasten mellan hur de uttråkade rika bygger tennisplaner och flyttar söderut för att slippa undan vissa regler medan unga i förorten taggat ”Jag kan inte andas”. GameStop var också ett av de bolag som redan före pandemin kämpade med digitala konkurrenter, ett problem som inte förminskades av att folk slutade handla i butik.
 
”Dumb Money” lider dock av detta rent visuellt. För att återspegla den tid som pandemin var, med mycket skärmtid och få mänskliga möten, består klippen till stora delar av reddit-trådar, tiktok-videos, nyhetsklipp, zoom-möten och Youtube-sändningar. Dessa skapar absolut rätt känsla, men det hade räckt med hälften av dem för att sätta tonen.
 
Och kanske tar det fokus från huvudstoryn som i filmen refereras till som en ”digital franska revolutionen”. I sann Hollywood-anda scrollar man nämligen lika snabbt igenom Reddit-trådarna som man snuddar vid andra ekonomiska system/kritik av rådande/platforming, vilket gör berättelsen mindre kraftfull än vad den har potential att vara. Däremot kommer fler med mig få anledning att sätta sig in i ett område som är synonymt med vår samtid – finansvärlden.
| 29 september 2023 06:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dumb Money
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu