Dödspolarna 1973

Drama Gangster
USA
112 MIN
Engelska
Dödspolarna poster

Synopsis

I New Yorks Little Italy är det som bäddat för en kriminell karriär. Charlie vill både vara en respekterad gangster liksom sin farbror, men också gärna leva ett normalt, laglydigt liv med sin flickvän. Nu jobbar Charlie som indrivare hos sin farbror, men blir alltmer involverad i den helgalne Johnny Boy, som konstant råkar ut för trubbel. Charlie försöker hålla honom utanför bråk - en omöjlig uppgift som kommer att få oanade konsekvenser...
Ditt betyg
3.2 av 186 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mean Streets
Biopremiär
26 december 1975
DVD-premiär
20 april 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

25 november 2017 | 21:00

De Niros stora genombrott håller än idag

Innan Scorsese var Scorsese, innan Robert De Niro var den italienska maffian personifierad, gjordes "Mean Streets", som med väldigt liten budget lyckades få otroligt stort genomslag och startade den gyllene åldern för gangsterfilm.
Charlie är en amerikansk-italiensk gangster, en maffiamedlem precis i början av sin kriminella karriär. Han är pålitlig, trevlig och har rätt kontakter, men han har också ett problem, en svaghet som gör honom sårbar på sin väg mot toppen. Hans svaghet är den orubbliga kärlek han känner för Johnny Boy, en ung och kaxig skojare, spelad av Robert De Niro.

Johnny Boy har samlat på sig skulder hos alla New Yorks maffiainvigda underhuggare och har spenderat eller spelat bort varenda öre. Det enda som står mellan honom och en för tidig död, är hans relation till Charlie. Charlie gör allt för att hålla lånehajarna borta och samtidigt styra in Johnny på rätt väg i livet. Han försöker varsamt navigera situationen, men då Johnny blir mer och mer oberäknelig blir det allt svårare för Charlie att lösa Johnnys problem utan att riskera sin position och anseende.

"Dödspolarna" är som en studie i filmskapande. Filmen fullkomligt andas Scorsese från början till slut. De snabba och vassa dialogerna, den italienska jargongen och de fantastiska rövarhistorierna som berättas runt maffians runda bord. Eftersom filmen gjorts med en väldigt låg budget av en filmskapare som ännu inte nått perfektion, är det lättare att se hur varje scen byggs upp. Även om det gör filmen mindre fulländad, är det ren magi för filmälskare.

Den lågbudgetkänsla som gör att filmen känns intressant och äkta, är också det som hindrar den från att hålla fullt ut även idag. Även om varje scen för sig är underhållande och originell, saknas den överliggande episka handlingen som till exempel gjort att "Gudfadern" än idag anses vara en av de bästa filmerna som någonsin gjorts.

Flera av Scorseses kända regitekniker har sitt ursprung i filmen och det är både intressant och spännande att se dem användas innan de fin kalibrerats till efterföljande filmer. Bland annat känner man igen det finkänsliga användandet av populärmusik för att skapa en känsla genom filmen. "Dödspolarna" anses fortfarande vara ett av de bästa exemplen på "needle drop"-tekniken, användandet av motsägelsefull musik för att skapa en känslomässig motpart till vad som visas i bild. Musiken sätter tonen i varje scen och förfinar berättandet från början till slut.

Skådespeleriet är genomgående fantastiskt och det är inte svårt att förstå varför Scorsese och De Niro fortsatt att jobba med varandra så länge. De Niro gör en enastående prestation. Varje gång Johnny Boy kommer in i en scen, blir den genast gripande. Varenda rörelse, varenda replik är perfekt.

"Dödspolarna" är trots sin höga ålder och låga budget, ren filmmagi och en intressant lektion i filmskapande.
 
| 25 november 2017 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dödspolarna
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu