Det regnar köttbullar 2: Den stora matkampen 2013

Det regnar köttbullar 2: Den stora matkampen poster

Synopsis

Flint får jobb i uppfinnarlegenden Chesters labb och flyttar tillsammans med sin pappa och flickvän Sam ifrån Swallow Falls. Men när det visar sig att Flints förra uppfinning fortsätter att producera mat – levande mat – får han och hans team uppdraget att åka tillbaka till Swallow Falls för att ställa allt till rätta.
Ditt betyg
2.8 av 625 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Cloudy with a chance of meatballs 2
Biopremiär
15 november 2013
DVD-premiär
2 april 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

9 november 2013 | 12:01

Rolig matkamp

En välkommen och trivsam uppföljare som inte direkt överraskar eller lyckas slå föregångaren i originalitet. Dock är skämten roliga och karaktärerna fortsatt älskvärda varför också denna väldigt färggranna och fartfulla animerade komedi väl förtjänar att ses.

Berättelsen om Flint Lockwood och hans matmaskin FLDSMDFR fortsätter exakt åtta minuter senare, från där den sist tog slut. Maskinen är stoppad och matstormen har lagt sig, varpå befolkningen på den snacksöversvämmade ön är i full färd med att börja fundera på hur de ska starta om sina liv.

Då plötsligt kommer Flints barndomshjälte, vetenskapsmannen och mogulen, Chester V flygande och föreslår att han i all vänlighet ska ta tag i uppbyggnaden av samhället. I samma andetag lovar han ombesörja för stans samtliga invånare genom att ta dem till fastlandet och där också ge Flint anställning i sin idéfabrik Live Corp. Det verkar nästan för bra för att vara sant och efter en tid visar det sig också att Chester är ute efter något annat än att bara vara schysst.

Medan första filmen till stor del var konstruerad som en komisk katastrofrulle, påminner tvåan mer om en lika rolig monsterfilm. Många av skämten kan kännas igen från första "Det regnar köttbullar" (som bör ses innan tvåan) och överhuvudtaget är inte jättemycket nytt i denna. Det är samma otillräcklighetskänslor som plågar vår hjälte och samma krets av vänner och familj finns där för att bekräfta och stötta hans haltande självkänsla. Samtliga är väldigt charmiga på lite olika sätt och jag tycker alltjämt om dem allihop. Även animeringen är fortsatt övertygande och både karaktärer och miljön runt dem är fantastiskt fint och uttrycksfullt återgiven.

Tempot är genom hela filmen otroligt högt. Och trots att den sjunker något i andra halvlek, flyter berättelsen på fint. Förutom en onödigt komplicerad sidointrig som känns aningen krystad, är handlingen lättgreppbar. Fina och lagom moraliserande budskap om lojalitet och kamratskap blandas med lättsam miljömedvetenhet och subtila varningar om skräpmatens faror. Samtidigt som frukt och grönt tydligen har ett mycket mer vänskapligt sinnelag. Några större ambitioner på att vara tänkvärd eller särskilt gripande verkar inte finnas, utan här är underhållning syftet. Och underhållande blir det.

Fantasin har inga gränser och det är svårt att inte ryckas med av absurditeterna. Vi får till exempel träffa mat- och djurhybrider som Tacodiler, Flamangon och Vattenmelonifanter och det är kul om än också rätt mättande efter ett tag.

"Det regnar köttbullar 2" är en film både för de mindre men också deras föräldrar. Den är snäll och gullig och har hyfsat smart humor, överlag riktad mot oss äldre. Trots att en hel del komik går förlorad i dubbningen så är det ofta roligt tack vare timingen och små finurliga detaljer lite vid sidan av.

Det blir till sist lite för mycket av det goda och mot slutet känns ett tillstånd av paltkoma obehagligt nära. Men filmen lyckas ändå, utan större ansträngning, hålla publiken engagerad under varenda en av sina 95 minuter.

| 9 november 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Det regnar köttbullar 2: Den stora matkampen