Damsel 2024

Action Äventyr Fantasy
USA
109 MIN
Engelska
Damsel poster

Synopsis

En plikttrogen ungmö går med på att gifta sig med en stilig prins, bara för att få reda på att den kungliga familjen har satt sikte på att ha henne som en offergåva för att återbetala en uråldrig skuld. Hon blir nerkastad i en grotta med en eldsprutande drake, och hon måste använda alla förmågor hon har för att överleva.
Ditt betyg
2.7 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

8 mars 2024 | 08:20

Intensiv kamp för överlevnad i sagans värld

RECENSION. Saga om kungligt bröllop övergår i svettig överlevnadsaction med fantasy- och skräckinslag i "Damsel". Filmen är både fartfylld underhållning och viktig eftertanke.
Många är de filmskapare som försökt sig på bland det mest utmanande som man inom filmen kan göra. Det handlar om att blanda olika genrer och typer av film inom genrerna utan att det blir spretigt. Oftast smälter det inte samman till en lyckad helhet. Det här är en film som ror det konststycket i land galant.
 
Allt börjar i ett ljust och pittoreskt sagolandskap. Det är färgglatt och sprudlande glättigt. Dock är det inte den vanliga sockersöta standardsagan som vi serveras. Det finns ett bett i tonen av den anledningen att den unga dam som vi möter i huvudrollen inte är en traditionell flicka med siktet drömmande inställt på ett liv i romantik där hon ska lyda sin man. Elodie (Millie Bobby Brown) är begåvad med skarp tunga och blixtrande intellekt. Hon vägrar följa traditioner, men familjens fattigdom tvingar henne in i ett ekonomiskt grundat giftermål med en rik prins.
 
Efter det praktfulla bröllopet där familjerna sammanförs övergår berättelsen oväntat i ett mörkare scenario och Elodie är plötsligt den klassiska kvinnan i nöd. Skillnaden från andra sådana är att hon inte behöver en ädel riddare som ska rida in och rädda henne ur knipan. Vår hjältinna är en tuff fighter med siktet obevekligt iställt på överlevnad. Med kreativitet och bad ass attityd tar hon upp kampen mot ett eldsprutande odjur som ingen tidigare överlevt en konfrontation med.
 
En bidragande orsak till att det här blir mer än bara enkel underhållning är de många underliggande budskapen. Rikas attityd till fattiga blir en måltavla för manuset. Den förmögna härskarfamiljen bokstavligen köper en brud från en ekonomiskt desperat familj. När de fattiga i sina enklare kläder kliver in i de rikas lyxigt utsmyckade salar får vi slagkraftig samhällskommentar listigt förklädd i lekfull sagoskrud.
 
Filmen gör allt rätt i sättet som den sätter en kvinnlig actionhjälte i centrum. Den predikar inte det feministiska budskapet utan det finns naturligt där. Elodie etableras som en rebell bland annat när hon sätter sin blivande man på plats när han inte visar henne det intresse som hon som blivande maka förtjänar. När det krävs så visar hon att hon är mer än kapabel att slåss för sig själv i en livsfarlig situation. Samtidigt blir hon skadad och känns inte omänsklig. Redan i inledningen så tydliggörs det att det här inte är en saga där en ung kvinna i nöd räddas av en hjältemodig man. Män som upprör sig på starka självständiga kvinnor i film är därmed förvarnade.
 
Scenbyggena är magnifika oavsett om vi befinner oss i överdådig slottsmiljö eller i odjurets smutsiga och vattendrypande bergslya med trånga gångar att krypa i. Ljussättningen prickar in atmosfären i alla omgivningar och hänför ibland så stort att man får intrycket av att se ett konstverk. Ljuset flödar då och då bländande från ovan ner över Elodie och bilderna ges tid att göra mäktigt intryck. De storslagna landskapen omgivna av pampiga berg får svepande behandling av kameran. Varelserna som vi möter är designade med enorm kreativitet och så välgjorda med hjälp av CGI att de känns helt äkta.
 
"Damsel" låter på ett lyckat sätt saga om gott och ont möta smutsig och svettig överlevnadsaction. Med i mixen finns fantasy med spektakulära specialeffekter och skräck som extra spännande inslag. Allt är lika intelligent som snyggt förpackat. En popcornfilm med hjärna helt enkelt.
 
| 8 mars 2024 08:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Damsel
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu