Computer Chess 2013

Komedi
USA
92 MIN
Computer Chess poster

Synopsis

Extremt kritikerhyllad komedi av mumblecore-gudfadern Andrew Bujalski (»Funny Ha Ha«) som följer händelserna under en schackdatorturnering på 80-talet då människor fortfarande hade en chans att vinna mot maskinerna. Underfundigt porträtt av nördar och deras egenheter som sätter den samtida utvecklingen inom artificiell intelligens i ett charmigt perspektiv.
Ditt betyg
2.7 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

8 november 2013 | 23:15

Kul men konstig schackmockumentär

På pappret kan en svartvit mockumentär om en tävling mellan schackspelare och datorer på 1980-talet låta urtrist och det var med viss skepsis jag gav mig in i den här egensinniga filmen. Till min förvåning så finner jag mig småskrattandes oftare än vad jag vanligen gör under mer konventionella komedier.

Handlingen utspelas under en helg på ett nedgånget, kattinvaderat (!) hotell där mjukvaruingenjörer samlats tillsammans med kaxiga schackmästare för att en gång för alla reda ut den stora frågan vem som är det sanna geniet inom det populära brädspelet. Det simpla - och aningen tunna - upplägget ger utrymme för en rad kufiga, många minnesvärda och samtliga genomnördiga karaktärer.

Begåvade regissören Andrew Bujalski lutar sig tryggt mot Christopher Guests inspirerade filmer, särskilt den fantastiska hundtävlingsklassikern "Best in Show". Där filmen saknar handling och fart tar man igen med hejdlösa rollfigurer som tar sig själva på fullaste allvar och totalt saknar självironi. Här finns kul dialoger och iakttagelser, som en prisvinnande datorutvecklare som utrustas med kungakrona eller den stackars ensamma kvinnan vars köns närvaro alla män ständigt påpekar.

Det är en snärtig komedi som speciellt för sitt tema puttrar på fint. Dessvärre försöker Bujalski undvika den mer renodlade mockumentär-stilen (som för övrigt inte riktigt håller på grund av mycket direkt kameraarbete) med en flertal konstiga, omotiverade och rätt pretentiösa infall. De LSD-trippiga övergångarna och snurriga drömsekvenserna känns ganska malplacerade i den annars finstämda humorn.

I slutändan blir det den skruvade upplösningen som sänker betyget. Det finns ett ärligt uppsåt till budskap om längtan efter kärlek och bekräftelse i kampen mellan maskin och människa - men det tunga temat håller inte för den lättsamma tonen. Hade man hållit sig till en mer renodlad stil som Guests repertoar eller andra liknande, mer helgjutna filmer som "Clerks" och "In the Loop" hade det kunnat bli en fullträff. Nu blir det roligt och sevärt men lite för ojämnt och konstigt för att vinna några kultpoäng.

| 8 november 2013 23:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Computer Chess
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu