Clerks II 2006

Komedi
USA
97 MIN
Engelska
Clerks II poster

Synopsis

En incident i Dante och Randalls affär tvingar dem att söka nya horisonter - de beslutar sig för snabbmatskedjan Mooby's.
Ditt betyg
3.2 av 298 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Ett kärt återseende

Kevin Smith tar oss tillbaka till Quick Stop Groceries; bara för att upptäcka att ställen brunnit ner till grunden. Äntligen en chans till förändring för Dante och Randal, som jobbat och slitat (nåväl…) på samma ställe i över ett decennium. Men de väljer att bli biträden på hamburgerhaket Mooby’s istället. Även här finns dock arbetsuppgifter att missköta, kunder att förolämpa och kanske bäst av allt – arbetskamrater att mobba! Snart hittar även pundarvännerna Jay och Silent Bob en ny passande vägg att hänga vid och återträffen är ett faktum – vårt älskade gäng är tillbaka.

Har de mognat? Inte nödvändigtvis. Men grinige Dantes och sarkastiske Randals relation och personkemi är vad som driver även denna film, även om de nu får förstärkning. Det är inte minst arbetskollegan Elias som står för en stor del av humorn. Religiös, oskuld och Transformers-nörd som han är, blir han en tacksam hackkyckling för Randal och stjäl många av de scener han dyker upp i. Det finns givetvis även utrymme för romantik. Dante har fått ihop det med en het blondin (spelad av Kevin Smiths fru Jennifer Schwalbach) och planerar att gifta sig och flytta till Florida, men det slår gnistor mellan honom och hans chef Becky som han inte riktigt kan ignorera. Det hela utvecklar sig till ett, oväntat nog, rörande kärleksdrama som överträffar mycket av vad dagens romantiska filmer har att erbjuda.

Året var 1994 då svartvita 27.000-dollarsprojektet ”Clerks” tog indievärlden med storm. Plötsligt återfick butiksbiträden livsgnistan med lite sköna kundhanteringstips. Men vad har hänt sen dess? Kevin Smith har fortsatt göra film utan att någon kommit upp i samma kultstatus. Brian O’Halloran och Jeff Anderson gjorde knappt nånting. Jason Mewes fastnade i drogträsket. Ben Affleck blev Oscarsvinnande storstjärna, bara för att därefter som av en förbannelse enbart hamna i totalsågade projekt. Alla var överens: det är dags för en ”Clerks II”. 12 år senare kan världen åter bli sig lik igen.

Filmen är inledningsvis mycket lik ettan, men snart blir det klart att den väljer en något mer skruvad och galen väg. Att se föregångaren är i det här fallet ingen nödvändighet. ”Clerks II” klarar sig utmärkt på egna ben, men givetvis får man ut mer av vissa skämt om man är bekant med karaktärerna sen innan.

Djupa diskussioner om såväl sex som film genomsyrar även uppföljaren. Den nyfikne kan få veta om det är ”Sagan om Ringen” eller ”Star Wars” är den ultimata trilogin, eller om ass-to-mouth (fråga inte) är okej i sänghalmen eller inte. Kundkretsen på Mooby’s är minimal och handlingen likaså, ”Clerks II” ser man istället för dess flippade karaktärer och de ibland helt dråpliga dialogerna. Språket är inte det barnvänligaste, allt är med andra ord som det brukar i View Askewniverse.

För de flesta handlar livet över 30 om att växa upp, göra karriär, bilda familj med villa, vovve och hela paketet. Jag anar en viss deprimerande underton när Randal och Dante väljer att stanna kvar i småstaden och låglöneträsket, men vad gör man om man faktiskt trivs med vännerna och sin något barnsliga slackerstil? Djupa frågor som väcks av en förvånansvärt lyckad uppföljare - Kevin Smiths filmer hör vanligtvis inte till mina favoriter, men det här är tveklöst hans bästa.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Clerks II
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu