Brazil 1985

Drama Komedi Sci-Fi Fantasy
Storbritannien
131 MIN
Engelska
Brazil poster

Synopsis

Sam Lowey arbetar i ett väldigt kontorslandskap i en dysoptisk framtid. Tillsammans med andra tjänstemän är han sysselsatt med ett enormt byråkratiskt pappersarbete som till stor del går ut på att kontrollera varandra.

På grund av ett misstag anges 'Buttle' istället för 'Tuttle' som namnet på en efterlyst terrorist, med påföljden att en oskyldig man arresteras. Sam upptäcker felet och försöker ställa allt till rätta vilket leder till att han själv blir jagad av det totalitära samhällets helikopterburna insatsstyrka mot terrorism. I flykten träffar han kvinnan alltid drömt om...
Ditt betyg
3.4 av 246 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Brazil
Biopremiär
15 mars 1985
DVD-premiär
28 juni 2006
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
20th Century Fox
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

10 november 2013 | 18:01

Fantasifull framtidsoro

Terry Gilliams dysfunktionella stil, med den paranoida stämningen och de exentriska figurerna skapar tillsammans ett fantastiskt delirium i och med "Brazil". Det är en färggrann men ytterst dyster framtidsvision, som ändå på ett lätt obehagligt sätt är väldigt komisk.

Dagdrömande Sam Lowry (mycket sympatiskt gestaltad av Jonathan Pryce) arbetar i ett kontorslandskap där det mesta går ut på att kontrollera vad någon annan redan kontrollerat.

En oskyldig man blir som följd av ett administrativt fel i systemet fängslad och torterad till döds. Felet upptäcks av Lowry, men då det självgoda systemet inga fel har, finns bara så mycket att göra. Lowry börjar ändå, mot bättre vetande, undersöka saken närmare, varefter han själv blir misstänkt och snart också jagad. Han flyr för sitt liv och träffar då kvinnan som han drömt om.

En påhittad, häftig miljö byggd på skräp (som det ser ut) är bakgrunden i detta samhällskritiska, retro-futuristiska historia. På något plan handlar den helt enkelt om en längtan efter frihet.

Samhället är ett byråkratsnårigt landskap, som nästan bokstavligen påminner om ett spindelnät i vilken människorna är fast som flugor. Alla har sin bestämda plats i ledet ur vilket ingen får avvika. Minsta snedsteg och den lilla frihet man inte har, riskeras genast. De allra flesta rättar sig efter omständigheterna även om det orsakar en kronisk pessimism som genomsyrar det mesta.

Filmen är från 1985 och såhär nästan 30 år senare är det rätt skrämmande hur mycket som faktiskt slagit in. Kanske inte exakt så som det framställs i filmen, men en hel del kan onekligen kännas igen i dagens samhälle. I kölvattnet av de senaste decenniernas teknologiska utvecklingar, med effektivitet och ego som ekande mantran, blir apatisk ansvarslöshet en följd.

Förutom Sam Lowry och hans drömmars kvinna Jill Layton (Kim Greist), får vi bekanta oss med en brokig skara personer. Den ena knepigare än den andra. Bland annat kan Robert De Niro ses i en mindre roll som en terroriststämplad motståndsman och kabelkille.

Trots den gängse känslan av misströstan är flera scener riktigt roliga. Jag kan till exempel inte att låta bli att skratta varje gång Sams mamma med väninnor dyker upp. Damerna är mer eller mindre konstant bandagerade efter diverse kosmetiska ingrepp i en desperat jakt efter en ungdom som farit dem för länge sedan förbi. Det är överhuvudtaget mycket som är komiskt, ofta dock med en bismak av tragik.

Manuset är bitvis rörigt och intrigen kan kännas aningen svårgreppbar. Varje tråd hittar dock till sist sin ände och på slutet knyts samtliga ihop till en hyfsat logisk enhet. Åtminstone så logisk man vill ha det inför nästa titt. "Brazil" är ett fantasifullt fyrverkeri till film, som man vill och också bör se igen. Den har mycket träffande kritik av ett inte för avlägset samhälle och livet som i det levs. I filmen finns både till innehåll och stil en ton av Mad Max och Monthy Pyton, George Orwell och Frans Kafka, men i slutändan är detta ändå mest Gilliams manifesterande av sig själv. Ett skönt, surrealistisk spektakel som säger mer om verkligheten, än verkligheten ofta själv.

| 10 november 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Brazil
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu