Blasted 2022

Komedi Sci-Fi
Norge
114 MIN
Norska
Blasted poster

Synopsis

Science fiction-komedi inspirerad av ett norskt UFO-fenomen. Två gamla barndomsvänner återförenas för en svensexa som invaderas av utomjordingar.
Ditt betyg
2.2 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Blasted: Gutta vs Aliens
Digitalpremiär
28 juni 2022
Språk
Norska
Land
Norge
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

28 juni 2022 | 19:10

Norsk rymdinvasion med skratt och hjärta

Aliens invaderar den norska skogen och det är upp till ett gäng grabbar på svensexa att lösa problemet. Med en kreativ kombination av ekon från klassisk science fiction och moderna grepp skapas humor och spänning med stort hjärta.
Jodå. Jag erkänner. Jag har förutfattade förväntningar om hur konstnärligt bra en film ska vara innan jag sett den. Ofta slår de in. Ibland lyckas dock en film överraska. Den här komedin från våra norska grannar har en handling som gjorde att jag inte hade särskilt höga förväntningar på filmens kvalitet. Jag kunde inte haft mer fel.
 
Grundberättelsen är enkel. Det handlar om Sebastian. En gång var han världsmästare i laserpistolskrig. Nu är han affärsman. När filmen börjar ska han gifta sig. Hans tre barndomsvänner ska ordna svensexa och platsen som väljs ut att fira den på är Hessdalen. Detta lilla samhälle är så litet att det knappt förtjänar att kallas ett sådant, men det är ändå en populär plats för UFO-intresserade turister att besöka tack vare de kända Hessdalsljusen på himlen som tros vara just utomjordiska.
 
För Sebastian är resan inte för nöjes skull. Han har en plan för hur han ska ordna en stor deal med en viktig klient genom att ta med denne på resan med avsikt att ge honom en fantastisk upplevelse. Sebastians inre konflikt mellan den vuxna delen med yrkesliv i fokus och den lekfulla delen som brukade släppa loss med grabbarna är det som i grunden driver filmen. Med i bilden finns också den gravida kvinnliga polisen Hjørdis som är trött på allt snack om "helvetes jävla alienskit" i trakten och framför allt på sin fars UFO-museum.
 
Det finns filmer som har problem med att balansera två genrer på ett effektivt sätt. Den här filmen har inga som helst problem med att blanda snygg action, plötsliga skräckinslag, kuslig science fiction och galen komedi till en närmast perfekt mix. Som om inte det vore nog så lyckas den med att ge ett oemotståndligt hjärta till filmens drama både när det gäller skildringarna av vänskapen mellan grabbarna och relationen mellan Hjørdis och hennes far.
 
Filmens humor är intelligent skriven även när den är urspårat absurd. Den har alla nyanser som humor kan ha, vilket gör att skratten aldrig känns byggda på billiga poänger. Den drar sig inte för att även skapa egentligen obekvämt pinsamma situationer som ändå roar. Det är helt enkelt mänsklig humor. Alla skådespelare ger sina karaktärer substans och trovärdighet samtidigt som de är väldigt roliga. Det bidrar stort till att filmen lyckas engagera känslomässigt och underhålla så oavbrutet som den gör i nästan två timmar. Det är ovanligt lång speltid för en film av den här sorten.
 
Kreativiteten upphör aldrig att flöda filmen igenom. Det leks med visuella grepp på överraskande sätt. I inledningen återskapas dokumentärt arkivfoto av UFO-bevittnelser med autentiskt intryck. En text som förkunnar att en gång var Hessdalen en vanlig lugn by innan de mystiska ljusen kom ger ödesmättad "The Blair Witch"-känsla. Under filmens gång får vi även scener som är enormt snygga i sin ljussättning och sina färgfilter. En actionscen på en paintballbana är det bästa exemplet på det. Skogen har den där mörkt ödsliga tonen som ger den rätta vildmarksatmosfären. Scenografi och miljöer är otroligt fantasifullt skapade och använda i fotot.
 
Berättelsens beståndsdelar av dels vänner som växt ifrån varandra och dels alieninvasion är välbekanta från andra filmer, men manuset hittar hela tiden kreativa lösningar som gör att det aldrig känns slitet. Jag skulle vilja beskriva filmens känsla som nyskapande och klassisk på samma gång. Den präglas av märkbar kärlek till science fiction- och skräckgenrerna med "Invasion of the Body Snatchers" som tydligaste inspirationen. Framför allt är det här hela vägen seriöst spännande även om glimten aldrig lämnar ögat. Musiken är en blandning av ett gammaldags storslaget originalsoundtrack och moderna hiphoplåtar som extra krydda.
 
Det här visade sig vara långt ifrån den på sin höjd underhållande, men ytligt billiga, alienkomedi som jag förväntat mig att få. Inte ens specialeffekterna känns som något att ha anmärkningar på. De är väldigt snyggt gjorda. Filmen är dessutom tankeväckande i sitt tema kring om man bör leva i barndomens förflutna eller utvecklas till en vuxen som slutar leka. Det här är badass underhållning som förtjänar omedelbar kultstatus. Jag älskade varenda sekund av den och kommer se om den många gånger.
| 28 juni 2022 19:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Blasted
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu