Bläckhjärta 2008

Äventyr Familj Fantasy
USA
106 MIN
Engelska
Bläckhjärta poster

Synopsis

Meggie är en flicka som gärna skulle byta bort sitt tråkiga liv mot ett av de fantastiska äventyr som hon älskar att läsa om. I alla fall till den dag då hennes önskan blir verklighet, när Meggie, hennes far Mo, hennes gammelfaster Elinor och en mystisk främling kallad Dustfinger dras in i en magisk väv då de konfronteras med den hänsynslöse skurken Capricorn och hans anhang - figurer som bokstavligen fått liv efter att Meggie läst om dem i en bok med titeln Bläckhjärta.
Ditt betyg
2.3 av 295 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Inkheart
Biopremiär
6 mars 2009
DVD-premiär
29 juli 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

2 mars 2009 | 17:01

Snäppet från en bläckplump

Brendan Fraser säkerställer sin plats som familjeäventyrens konung. Något annat verkar han inte ha talang för. "Bläckhjärta" är något kids lär älska, föräldrarna glömma och få resten av oss att sucka uttråkat.

De fullkomligen väller över oss. De filmatiserade ungdomsböckerna med fantasytema. "Eragon", "Harry Potter", "Twilight". Franchisade succér som mest ter sig som slemmiga åbäken i familjeförnedring. Och det finns onekligen en marknad för det. Något som får en att misstänka att det blir en uppföljare även den här gången. Tyvärr.

Det är inte så mycket med fördomar utan mer med besviken erfarenhet jag ser "Bläckhjärta". En historia om Meggie Folchart (Eliza Bennet) och hennes far, Mo Silvertounge Folchart (Brendan Fraser) som visar sig ha den minst sagt egenartade förmåga att få liv i vilken bok han än läser. Med oanade konsekvenser. Det har med andra ord blivit dags för Cornelia Funkes popkulturella succé att nå biograferna. Ett litterärt popsnöre som med lätthet snärjer de flesta ungdomar under femton år.

Och Funke har väl gjort något av ett genidrag när hon friskt lånat från all världens historier i skapandet av sin egen. Ali Baba och de fyrtio rövarna, rödluvan och trollkarlen från Oz. Alla redskap för att föra sagan framåt. En grund som i sig är ganska enkel. En berättelse med platonisk relation till fantasin och en fot stadigt fäst i vår värld. Som tangerar halvmesyren och i likhet med "Jumanji" eller för den delen "Jurassic Park", använder sig av det urgamla konceptet att införa något främmande i något bekant. Luta dig tillbaka och se magin skapas.

Ja, det är inte riktigt så enkelt när det kommer till "Bläckhjärta". Ambitionen är stor. Alldeles för stor med tanke på vilken struktur man stängt in sig i. Det finns i slutändan trots allt en originalhistoria att vara trogen. Så när huvudkaraktärerna visar sig vara precis sådär jobbiga och tråkiga som man kan förvänta sig i en amerikansk familjefilm finns det inte mycket att göra mer än att hoppas att någon överraskande inträffar. Det närmsta "Bläckhjärta" lyckas krysta fram där är Paul Bettanys ”Dustfinger”. Och när Jennifer Connelly slösas bort i en mesigt liten biroll är metaforen klar och tydlig.

Det är sällan spännande. Med en så fjantig badguy som Capricorn är det antagligen för mycket begärt. Däremot är det gulligt. Något paradoxalt en riktig saga med andra ord.

I vårens slag mellan Adam Sandlers ”Bedtime Stories” och Brendan Frasers "Bläckhjärta" är det nog den senare som kommer att tjusa sin publik. Ja, utöver de redan inbitna fansen såklart.

| 2 mars 2009 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bläckhjärta
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu