Bill och Teds galna äventyr 1989

Äventyr Komedi Musik
USA
90 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Grekiska
Bill och Teds galna äventyr poster

Synopsis

Bill och Ted är två unga män med ett stort problem. Om de inte lyckas få högsta betyg på en historisk presentation får de ingen examen. Som genom ett mirakel dyker Rufus från framtiden upp och påstår att världens framtid hänger på att Bill och Ted lyckas med sin uppgift. De får en tidsmaskin i form av en telefonhytt och möter historiska figurer som Napoleon, Billy the Kid, Freud m. fl. Det galna äventyret kan börja!
Ditt betyg
2.6 av 217 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bill And Ted's Excellent Adventure
Biopremiär
25 maj 1990
DVD-premiär
17 juni 2009
Språk
Engelska, Franska, Tyska, Grekiska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

19 december 2020 | 10:00

Bill och Teds första äventyr underhåller än idag

Bill och Ted säger ”excellent”, älskar rockmusik och är lika dumma som de älskvärda. Det blir inte mindre kul för att de reser i tiden och möter historiska figurer i sin första film. Ett underhållande 80-talsäventyr som håller än idag.
Ta ”Tillbaka till framtiden” med en telefonkiosk istället för DeLorean, två rockälskande kloner av Sean Penns korkade karaktär från ”Häftigt drag i plugget” och en handfull av historiens mest ikoniska personer och du har den första delen i trilogin om Bill och Teds äventyr. Är det typiskt 80-talsknasigt och ologiskt? Jodå. Är det barnsligt underhållande och charmigt? Absolut.
 
Bill (Alex Winter) och Ted (Keanu Reeves) är high school-snubbarna vars brist på intelligens och musikalisk talang kompenseras (nåväl) med deras ihärdiga glädje och ambition. Risken att misslyckas med en historieuppsats – och därmed hela skolbetyget – kombineras med besök från framtiden som säger att de måste rädda världen. Uppdraget består i att klara historieuppgiften genom att fysiskt hämta upp alla från Napoleon till Jeanne d’Arc i en tidmaskin i form av en telefonkiosk.
 
Ja, storyn är väl egentligen ett slags mellanting av en tecknad serie och en drogpåverkad manusförfattares anteckningar på en servett. Men liksom efterföljare som ”Wayne’s World” och ”Beavis & Butthead” är det knappast djupodlad dialog eller välutvecklade karaktärer som är attraktionskraften i en sådan här slags film. Bill och Ted är här för att underhålla och i de sympatiska skådespelarnas skepnader gör de det med bravur.
 
Upplägget är kulturkrock av 80-talstypen vi är bekanta med, vare sig det handlar om ett barn i vuxen kropp som gör företagskarriär eller en prostituerad som blir societetsdrottning i Beverly Hills lyxliv. Här handlar det om moderna tonåringars möten med historiska figurer, och det simpla men aldrig moraliserande budskapet är helt enkelt att ta tillvara på historien. En lättsam satir om ungdomens brist på kunskap kring sin egen historia. Men inte utan lite galna upptåg förstås.
 
Man tar tillvara på Bill och Teds tilltalande personligheter redan i deras första scen där både deras vänskap, kärlek till musiken och avslappnade attityd etableras. Ännu roligare blir deras tidsresa och möten med historieböckernas mest kända namn. Först i dessas egna miljöer (från Sokrates Aten till Billy the Kids Vilda Västern) och sedan i nutida köpcentrum där de snabbt löper amok.
 
Det är enkel men effektiv humor där vi får se de nämnvärda historiefigurerna i dråpliga situationer. Jeanne d’Arc leder aerobics, Djingis khan äter twinkies och Freud utför terapi på en frågvis polis. Napoleon anländer tidigt och prövar både glass, bowling och vattenrutschkanor. Här finns även komiska höjdpunkter som ett misslyckat parti poker i Vilda Västern eller ett hurtigt städmontage (en 80-talsfilm är knappast komplett utan ett).
 
Ibland blir det möjligen lite för dumt för sitt eget bästa. Som när våra hjältar ”förälskar sig i” (läs: ser på avstånd och dreglar över) två personlighetsbefriade prinsessor och slösar bort dyrbar tid på att rädda dem. Enligt 80-talsmodellen finns även ett eller två väldigt daterade skämt, som när duon kramas och i panik kallar varann för ”bög”. Men det går att överse. Bill och Ted är fortfarande två älskvärda dumskallar och deras första äventyr en underhållande komedi som håller än idag.
 
Som bonus finns framlidne kultikonen och komikern George Carlin (senare känd i Kevin Smiths filmer) som Rufus från framtiden. Få gubbar i hans ålder kan komma undan med solbrillor och axelvaddar – tanken svindlar att Sean Connery var påtänkt för rollen. Det är också kul att man castat riktiga rockmusiker som framtidens tre härskare. Och i en scen citerar Sokrates såpoperan ”Våra bästa år”. Det roliga tar aldrig slut när Bill och Ted är med.
| 19 december 2020 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Jag har nog sett den är filmen runt 10 gånger om inte fler. Blir oftast minst 1 gång per år. Det här är ett utav favorit Keanu roller. Han är så älskbar. Filmen handlar om två dumma rock killar som ska åka genom tiden och hitta gamla historiska figurer. Filmen är så dum och dialogen är hemsk men fyfan ad bra och rolig den är!! Om du gillar dumma komedier så som Dude Where's My Car? så ska du inte missa den här!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu