Berätta inte för någon 2006

Drama Thriller
125 MIN
Franska
Berätta inte för någon poster

Synopsis

För åtta år sedan föll Margot Beck offer för en seriemördare. Hennes man Alexandre lever på tomgång, helt absorberad av smärtsamma minnen och sitt jobb som läkare. När polisen kommer över två kroppar och ett blodigt slagträ i närheten av platsen där man fann Margot, tas fallet upp på nytt, och Alexandre blir huvudmisstänkt för tre mord! Samtidigt får han mystisk e-post med en länk till en övervakningskamera som sätter igång på en angiven tid. Är Alexandre utsatt för en djävulsk komplott, eller har hans döda hustru återvänt från graven?
Ditt betyg
3.2 av 169 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ne le dis à personne
Biopremiär
24 augusti 2007
DVD-premiär
6 februari 2008
Språk
Franska
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

En fransk Hitchcock

Vad skulle du göra om den du älskar blev mördad? Offer för en seriemördare. Helt plötsligt försvann ur ditt liv. Det är vad som händer Alexandre Beck när hans fru oväntat en natt ensam tar en skogspromenad. Åtta år senare lever han i spillrorna i vad som en gång var hans liv. Men en dag får han ett mystiskt mejl med en länk till en övervakningskamera som ställer allt upp och ner. Samtidigt finner polisen två kroppar och ett blodigt slagträ i närheten av platsen där man en gång fann Alexandres fru. Han blir nu huvudmisstänkt för tre mord. Frågan är nu om det är en komplott och framförallt vad är det som är verkligt?

"Berätta inte för någon" är en franskproducerad film baserad på författaren Harlan Cobens bok med samma namn. Med en så prisad och framgångsrik bok som underlag har filmmakarna en hel del att leva upp till. Och hittills verkar det ha gått bra. Med fyra César Awards och mer än tre miljoner biobesökare har filmen seglat upp som den femte mest sedda i Frankrike i år.

Och det är ett imponerande verk som regissören Guillaume Canet kan stoltsera med. En regissör med endast en tidigare film bakom sig och mer erfarenhet som skådespelare än just regissör. "Berätta inte för någon" är en thriller som stramar åt. Det är tätt mellan spänningsmomenten och handlingen hålls levande även vid de mer odramatiska partierna. Helt enkelt en film som behåller en i sitt grepp.

Att dock kalla "Berätta inte för någon" för en renodlad thriller är att bortse från en stor del av filmen. Den dramatiska aspekten tar sin plats och är antagligen också det som ger filmen sin intressanta särprägel. Det blir aldrig tradigt, platt av klyschor eller tråkigt av dötid utan det bjuds på en utförlig och proffsig lektion i hur en bra dramathriller ska se ut.

Karaktärerna är alla intressanta och tillför färg och mening till historien. Inte finns det någon större plats för stereotyper här. Alla rolltolkningar görs stadigt och tillsammans verkar det hela fungera som rinnande vatten. Det är riktigt kul att se Kristin Scott Thomas spela sig fram på faktiskt riktigt bra franska, efter vad som tycks som flera år av frånvaro.

Vad som överraskar är också hur mångbottnad "Berätta inte för någon" är som film. Vad som tycks vara en vanlig film med ganska simpel handling har i Guillaume Canets händer formats till en historia full med krokar och bottnar. Lite à la Hitchcocks svartvita klassiker. Även om filmen lämnar små lösa trådar är helheten mer än bara en thriller och därmed mer än bara spänning. Det finns alltså mycket att hämta i det här skickligt sammansatta collaget. "Berätta inte för någon" är med lätthet i samma nivå och en värdig konkurrent till alla Hollywood-thrillers och inte minst ett tecken på att det sker saker i europeisk filmindustri. Riktigt bra saker.

| 1 januari 2008 00:00 |