Bara Bea 2004

Drama
90 MIN
Engelska
Danska
Norska
Bara Bea poster

Synopsis

Bea är fullt upptagen med den allt överskuggande frågan för en 16-åring: att göra DET. Alla andra har ju gjort det. Det är inte så noga med vem man gör det - det gäller ju bara att bli vuxen snabbt. Så när snyggaste killen i skolan visar sig intresserad verkar allt vara på väg att lösa sig. Men tjejkompisarna säger ju att ska man inte förlora oskulden till den man är kär i, man ska öva lite först... Det är då den inte fullt så coola, men snälle Anders dyker upp som en lösning.
Ditt betyg
2.3 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bare Bea
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
23 februari 2005
Språk
Engelska, Danska, Norska
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Norsk ungdomsfilm om svåra tonårsval

De fyra bästa tjejkompisarna Beatrice, Sara, Anniken och Mia brukar hänga ihop både i och utanför skolan. De är alla 16 år och går i samma klass. De kan prata om det mesta, som killar, fester, kläder och framtidsplaner. Vissa träffar är speciella: det är när de träffas på konditoriet för att fira att ytterligare en i gänget haft sin sexdebut! Det ska firas med marsipantårta!

Tjejerna har rätt olika personligheter och det inverkar även på den sexuella delen: Sara som är den mest spralliga verkar ha gjort det för länge sedan. Anniken hade tänkt vänta med det tills bröllopsnatten men hon gör det med en göteborgare istället! Det verkar som bara Bea är kvar.

Beas funderingar handlar inte bara om sex. Hon skriver också i skoltidningen och hon vill gärna utvecklas till en duktig skribent. Därför söker hon också till en författarskola i Kanada. För att dämpa förväntningarna håller hon det hemligt och väntar på besked. Lika bra; att som 16-åring flytta långt hemifrån är ett stort och ansvarskrävande steg. Varför höja upp förväntningarna och kraven från omgivningen innan man vet säkert?

För att hjälpa Bea med sexdebuten tänker tjejerna introducera henne för en killbekant; Anders som systern till en av dem känner. Han ska bara fungera som Beas introduktion till sexlivet. Han anses inte vara lika cool som Daniel i skolan tillika ordförande i elevrådet. Anders är bara tänkt som en som Bea ska ”testköra”. Som lite äldre anses han också vara lite mer erfaren vilket kan lugna ner en nervös och förväntansfull tonåring inför sexdebuten!

”Bara Bea” är en öppen, hjärtlig och trovärdig film om den sexuella debuten. Den är söt och ärlig. Alla känner säkert igen sig: hur ofta gick man inte som tonåring och funderade på hur den skulle vara? Hur mycket drömde man inte om med vem man skulle göra det?! Och hur ofta fick man skryta för kompisarna om att man gjort det fastän man inte hade det, bara för att inte känna sig annorlunda och utanför gruppen?

”Bara Bea” ska inte ses som en ren ungdomsfilm. Det fina och viktiga budskapet om sex tilltalar även en lite äldre och mognare publik. Den fungerar säkert utmärkt också som en film i utbildningssyfte. Söta Kaia Foss i huvudrollen som Bea passar utmärkt. Skådespelarinsatserna i övrigt är också godkända och engagerande. Norrmannen Petter Naess som regisserade publiksuccén ”Elling” står för regin även här. Filmen kunde varit lite längre än 82 minuter men den är ändå kul, sevärd och intressant.

Sex är en naturlig handling mellan två människor, ofta som en följd av att de älskar varandra. Sex ska inte kännas som ett tvång, bara för att man måste eller för att alla andra har gjort det. Det viktiga är att göra det när man själv känner för det. Då mår man bäst av det.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bara Bea
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu