Cold Mountain (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I 1860-talets Amerika, ett land som slitits itu av kriget,flyr soldaten Inman slagfältet och försöker ta sig hem. Driven av längtan till sin kärlek Ada beger han sig ut på en resa i fiendenland med prisjägare bakom varje vägkrök. Samtidigt utkämpar Ada sin egen strid.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: COLD MOUNTAIN

Musiken bäst i en annars kall och ytlig film
Minns ni hur mycket ni hatade "Höstlegender", "Den engelske patienten" och "Pearl Harbor"?

Banala kärlekshistorier uppblåsta till episka proportioner. Filmer där tidsepokerna aldrig tillåts bli något annat än exotiska bakgrunder. Filmer där skådespelarna istället för att agera bara går runt och ser jävligt bra ut. Filmer kliniskt befriade från varje äkta känsloläge. Här är en till.

1860-talets USA. Ett land på randen till inbördeskrig. Ada (Nicole Kidman i en första avbetalning på kontraktet med Chanel) och pappa prästen flyttar till den lilla staden Cold Mountain i Norra Carolina. Under uppförandet av en kyrka träffar Ada den tystlåtne Inman och ljuv musik uppstår (Jude Law ger henne sin fars notböcker).

Inbördeskriget kommer, Inman åker, pappa prästen dör, Ada är ensam och fattig och hungrig. Hon spelar piano och skriver brev. En dag ser hon Inman i brunnen. Filmen vill ju vara lite härligt gåtfull och mystisk också. Bonddottern Ruby (Renée Zellweger som filmens comic relief) kommer till gården och predikar glädjen med kroppsarbete. Inman deserterar och påbörjar den långa färden hem.

Inman vandrar. Ada väntar. I 155 minuter.

Här finns så mycket dumt. Symbolik med duvor (fred) och kråkor (död). En hel ensemble där alla talar med olika dialekter. Det totala ignorerandet av slavfrågan. Charlie Hunnam som Bosie, den akrobatiske albinon. Filmens stora scen, det magnifikt återskapade slaget vid Petersburg, rycks sönder av alla tillbakablickar. Epilogen.

För att vi ska hålla oss vakna slänger Minghella in lite omotiverat våld mot djur och barn för att provocera fram känsloreaktioner. "Cold Mountain" är en kall, livlös och ytlig film.

Filmen har ett försonande drag och det är musiken. Hopplockat av T-Bone Burnett och i samma stil som hans soundtrack till "Oh Brother, Where Art Thou?" (en film som för övrigt inte försöker dölja sina stölder från Odyssén). En blandning av covers och nyskrivet, alla omsorgsfullt valda och framförda. Alison Krauss sjunger de Oscarsnominerade "You Will Be My Ain True Love" och "The Scarlet Tide" men allra bäst är "Never Far Away" med Jack White. Då vill jag bara blunda, lyssna och drömma mig bort till en bättre film.

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Kalis
Filmen var helt okey men inte mer. 3/5
Onge
Väldigt bra film, 4/5
12997
Den fick inte mycket kärlek i Sverige.Tror aftonbladet o TT spektra var dom enda i landet som gav den 4.Jag ger den oxå 4,väldigt vacker film på många sätt.Filmen handlar mest om kärlek men det Inman vägrar slåss för är ju slaveri...räcker bra,om inte vi ville se Åter till dramat om Slavfrågan.Kanske ett par kändisar för mycket men Minghella var grym.Precis som Talented mr.Ripley hyllad av Golden Globe och pinkad på av Oscarsfolket. Kidman var riktigt bra här,sista naturliga rollen...
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler