Alfie (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Jag håller mig till den europeiska livsfilosofin: Vin, kvinnor och... nåja, bara vin och kvinnor faktiskt. Fast kvinnor och kvinnor är också ett lockande alternativ?" – Alfie Elkins På ytan verkar Alfie Elkins personifiera myten om den lycklige ungkarlen, men under playboyfasaden döljer sig en annan man. Trots Alfies oräkneliga kvinnoaffärer vågar han inte låta någon kvinna komma honom riktigt nära. Alfie är en provokativ betraktelse av kvinnokarlen Alfie (Jude Law) som mitt i livet tvingas omvärdera sin förut så bekymmerslösa tillvaro. Med ett sexigt och experimentellt formspråk har regissören Charles Shyer gjort en nyinspelning av den klassiska filmen Fallet Alfie. Filmen från 1966 introducerade inte bara en ung Michael Caine, utan skakade om biobesökarna med sitt innovativa filmspråk och provocerande ämnesval.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ALFIE

Ytligt om kärlekstörstande playboy
Alfie Elkins är ungkarlen som kan charma trosorna av vilken kvinna som helst. Han är 30, snygg och har pengar, och vet hur det motsatta könet skall tas – i baksätet på en limousine, till exempel.

Genom att tala rakt in i kameran guidar han oss genom sin vardag, bjuder på knep och tricks, med mera. Sakta avslöjar han också en annan sida av sig själv, playboyen Alfie har svårt för det här med att komma kvinnor riktigt nära, han dumpar dem hellre än ger sig in på det här som kallas ”kärlek”.

Alfie består av en serie episoder ur en ganska miserabel killes liv. Det känns lite som att läsa någons dagbok där varannan sida saknas. Jag saknar en röd tråd, det känns osammanhängande. Så fort något oväntat händer i Alfies bekymmersfria liv – som att ”den” börjar strejka, eller att han råkar göra bäste vännens flickvän på smällen – kan man börja ana en intressant vändning. Men nej! En ny tjej dyker upp, fångar Alfies intresse, och hans tankar vandrar iväg åt ett annat håll och den där intressanta knappt påbörjade intrigen faller i glömska.

Filmen är en remake på ”Fallet Alfie” från 1966, en film som fick flera Oscarsnomineringar och vann prestigefyllda priser såväg på Golden Globe-galan som Cannesfestivalen. Då spelade en 33-årig Michael Caine huvudrollen, nu är det den lika gamle Jude Laws tur. Hur Caine skötte sig i sin roll låter jag vara osagt då jag inte har sett originalfilmen. Law däremot gör sig riktigt bra som charmören och kvinnotjusaren, han har helt klart utseendet på sin sida och även klädavdelningen har gjort sitt bästa för att förse karaktären med trendiga outfits, för det är ju det som gör Alfie till den han är – yta och änu mer yta. Jag har visserligen svårt att se den olycklige killen bakom, han som längtar efter något mer än meningslösa ligg. Honom lyckas Jude Law aldrig riktigt släppa fram, vilket är synd för det hade kanske gett filmen det djup som nu saknas.

”Alfie” hade fungerat bättre som en enkel, halvkorkad romantisk komedi, något i stil med ”Sweet Home Alabama” fast med en kille i huvudrollen som omväxling. Tyvärr saknar filmen både humor och romantik.

Filmen avslutas med en väldigt passande replik, som även fått pryda postern. Jude Law funderar över livet och kärleken, och innan han vandrar bort ställs frågan: ”What’s it all about?”. Jag lämnar biografen och tänker detsamma: ”Vad handlade det här om…?”.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
magiul
Nej, den är inte godkänd. Usel rent ut sagt. Allt är bara skit, man tycker inte om någon i filmen alls. Man vill bara att det ska ta slut.
4281
Fast jude är en av mina favorit skådisar.. måste jag ändå säga att den här filmen är knappt godkänd

Relaterade filmer