9 (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När den lilla trasdockan 9 kommer till liv, vaknar han upp i en post-apokalyptisk värld. Han lyckas hitta sina gelikar, som gömmer sig från fruktansvärda maskiner som hotar dem. 9 övertalar till slut de övriga om att de för att överleva måste ta reda på varför maskinerna vill förgöra dem, istället för att leva undangömda och i rädsla.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 9

Magi utan gnista
Debutanten Shane Ackers senaste animationskaramell dryper av fantasieggande vilja och potential. Men även med kultregissören Tim Burtons välsignelse lämnar "9" mycket att önska. Årets snyggaste skapelse sprungen ur en elva minuter lång Oscarsnominering är alltför ljummen för att återupprepa sin mindre föregångares framgång.

Domedagen har kommit och gått. Åtminstone för mänskligheten, för i de ruiner vi lämnat bakom oss stiger jordens nya arvtagare fram. Ett gäng trasdockor som ovetandes har den stora uppgiften att rädda den sista livsgnistan i en värld där allt, från minsta basillusk till mäktigaste varelse utrotats in i historien. Låter det som en Tim Burton-story? Det är det också.

Världens undergång är inte direkt ett överanvänt koncept när det kommer till animerade filmer eller ja, åtminstone inte barnfilmer. Då ska man ha klart för sig att "9" knappast vänder sig till den yngre biopubliken med sitt våld och råa berättande. I stället skapas ett småobehagligt tomtebloss.

För stilistiskt sett är "9" ren och pur skönhet. En där huvudkaraktärerna känns nya fräscha och sprungna ur en avundsvärd fantasirikedom, likaså den postapokalyptiska historien. Här saknas knappast den finess som kännetecknar en snålande budget eller dålig skaparförmåga, snarare är den övergripande känslan den av potential. Att resultatet då är så slätstruket lämnar stora förväntningar på skam.

Regissören Shane Ackers tycks ha funnit alla de rätta elementen, historien, karaktärerna och framförallt visionen för att skapa ett praktverk. Med röstbegåvningar som Christopher Plummer, Jennifer Connelly och Elijah Wood att lägga till listan. Men det är den sammanfogande helheten som saknas, en helhet som aldrig riktigt får växa till sig och effektivt punkterar hål på det mesta. Priset betalas i form av djup, bredd och framför allt publikt engagemang. Någon vidare empati eller intresse hinns helt enkelt inte med.

För i tippandet på kanten mellan vuxen- och barnfilm i sökandet av målgrupp, känns konceptet som det första medan dialogen drar åt det andra. Gällt ytligt och snabbspolat sparsmakat. Idéerna som tydligt lyser igenom med sitt budskap om fascism, våld och ondska blir statiskt gråa i den traditionella återanvändningen som kännetecknar moraliskt rättrådig barnfilm.

Genialiskt skapad men trist framförd gör att denna storslagna dröm fängslas i klippsaxens bojor. "9" visar sig inte vara mycket mer än en simpel trea.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
10389
En underbar film! Jag kände på mig att 9 skulle vara en underbar film enligt Gomorron Sverige och det var den. Animationen är skickligt välgjord och filmen är också spännade och riktig vacker. Historien är intressant och bra och röstskådespelarna är också bra. 9 är en av de bästa animerade filmerna jag har sett och är nu i samma klass som Surf's up. Se den! Betyg: 5/5.
8751-1
Gillade den! Fast det kändes inte som den fick fortsätta till slutet.
Visa fler (35)

Veckans populära filmer

Visa fler