Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

2 december 2018 | 09:00

Sune-aktuelle William Spetz: ”Det är kul att spela dryga individer”

I helgen strömmar biopubliken till ”Sune vs Sune” - där den populära familjekomedin blivit uppdaterad för en ny generation. Skådespelarna Fredrik Hallberg och William Spetz berättar om filmens annorlunda ton.
Sune är den blonda, grubblande tioåringen som de allra flesta har en relation till. Många böcker och en del filmer har det blivit genom åren, och bioaktuella ”Sune vs Sune” presenterar oss för ytterligare en ny familj. Skådespelarna är utbytta men i grunden känns alla karaktärer igen.

Fredrik Hallgren (”Bonusfamiljen”) spelar pappa Rudolf, medan William Spetz gör den nyskrivna rollen som hans betydligt yngre chef på Skatteverket. Och gissa om det bäddar för konflikter och pinsamheter? Rudolf börjar fundera ifall hans sanna kall egentligen ligger i musiken.

Båda två har bra koll på Sunes värld sen innan, och såg fram emot att kliva in i en redan populär franchise.

- Jag är uppvuxen med Sune från första filmen egentligen. Favoriten är nog egentligen inte Sune utan Håkan. Julkalendern med Håkan, den hade också bästa Rudolf, berättar Fredrik Hallgren.

- Det skulle lika gärna kunna vara att man tycker det är skiltläskigt. ”Herregud, ska jag göra det där?” Folk kommer ju att jämföra med de tidigare som spelat Rudolf. Men vi gör vår film, och jag tycker det är en bra film.

William Spetz flikar in:

- Jag älskade den julkalendern! Det är väl Per Svensson som är Rudolf då…? Och Tintin Anderzon spelar mamma Karin som är utbränd. Den år så himla bra! Det är den jag har starkast minnen av. Sen är mina kompisar ännu mer inne på de här äldre versionerna, ”Sunes jul” och så. De har sett dem så mycket att de kan varenda replik utantill. Så Sune har ju satt ett enormt avtryck.
 

Kontorsråttan Rudolf drömmer om en rockkarriär i "Sune vs Sune".
 
Sune och Sune 2 har sin clash, där finns en liten identitetskris, och det speglas också i vad pappa Rudolf går igenom i filmen. Kan du, Fredrik, känna igen dig i den storyn?

- Ja det där har man gått igenom själv. Vad tycker jag är roligt, vem är jag, är det här vad jag ska göra? Man känner igen sig. Jag har ju också rockdrömmar. Jag köpte faktiskt hem ett trumset, inför filmen. Jag trummade när jag var runt 20, och tänkte att jag måste gå igenom det som Rudolf gör. Det är skitroligt!

Men du är inte redo att byta karriär än?

- Jag måste nog öva lite till, haha.

William, vad gillade du med din rollfigur?

- Det är ju kul att spela dryga individer. Man kan ju alltid relatera till det här att man jämför sig med andra. Det är kul, i alla historier i filmen finns den här rivalitetstråden. Det är ju något av det roligaste att spela, tycker jag, när det finns en maktkamp. Man kämpar om sin status.

Fredrik: Vi hade ju roliga scener ihop.

William: Jag kunde inte hålla mig. Jag skrattade flera gånger. Det är ju så pinsamt, när man har en så liten roll, och bara spricker det första man gör. Det kändes oproffsigt men det var det värt, haha.
 

Familjen Andersson: Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin), Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan) och Fredrik Hallgren (Rudolf).
 
”Sune vs Sune” har kallats för en uppdatering. Det kom en trilogi för inte så länge sen. Vad är nytt? Varför ska man se ännu en Sune-film?

Fredrik: Det är en helt ny cast, bara en sån sak! Tonen är en annan, tror jag. Vad jag hört tycker folk den kanske ligger närmare Peter Haber-originalet, men jag kan inte riktigt se det själv. Jag tycker vi gör en film som är rolig och bred, liksom, men ändå inte feg. Jag tycker man ska se den om man vill se en familjekomedi.

Vad har gjort Sune så populär genom alla år?

William: Lite som Fredrik sa, det ska vara kul för hela familjen. Det är inte barnskämt som bara barnen kommer fatta. Dels har ju alla varit barn en gång, men i den här filmen har också alla sina egna spår. Alla har egna trådar, och det finns saker som man som förälder kan relatera till, liksom vad en tioåring kan relatera till.

Fredrik: Folk gillar karaktärerna och det finns alltid någon man kan känna igen sig i. Det är bra karaktärer, gissar jag, det är däri det ligger.
 
 
"Sune vs Sune" går nu på bio.
| 2 december 2018 09:00 |