Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

18 juli 2022 | 18:30

Tessa Thompson: "Jag förstod att just det här skulle bli en stor grej"

Spoilervarning! MovieZine snackar med Tessa Thompson om förberedelserna och den spännande vändningen i det fjärde avsnittet ur "Westworlds" senaste säsong.
Om du hör till gruppen av oss fortfarande trogna "Westworld"-fans, som slaviskt följer serien och hoppas få följa med på en resa som lyckas leva upp till den där fantastiska känslan vi fick under den första säsongen... ja, då var det fjärde avsnittet ur den fjärde säsongen ett fint steg på vägen.
 
Nu är spoilervarningen givetvis redan underförstådd. Men under slutet av det fjärde avsnittet får vi alltså veta, vilket de flesta av oss troligtvis redan hade räknat ut, att även den här säsongen har utspelat sig i olika tidslinjer. Vi vet visserligen fortfarande inte hur många... men det står i alla fall klart att Caleb och Maeve hängt i en tidigare version tillsammans med Tessa Thompsons allt mäktigare karaktär Charlotte Hale. Och hennes plan att ta över världen... har alltså lyckats. 
 
Vi har givetvis snackat med Thompson om hur det var att spela in den här nyckelscenen, som hon direkt förstod att den skulle stå ut ur mängden under den här nya säsongen:
 

"Du är typ... Gud. Du är Gud nu."

 
Tessa Thompson i fjärde säsongen av "Westworld".
 
När ni spelar in den här typen av stora avslöjanden, som nu i det fjärde avsnittet för din karaktär, är det något som man känner av under inspelningen också? Att "det här" kommer bli ett stort ögonblick för tittarna.
 
- Jag förstod att just det här skulle bli en stor grej, ja. Att jag mer eller mindre har tagit över världen. För det var typ så Lisa pitchade det till mig, "du är typ... Gud. Du är Gud nu.". Det visste jag hela tiden att det var på gång under den här säsongen - och att jag skulle vara en slags missnöjd gud och hur det skulle se ut. 
 
- Jag minns att under den första säsongen så fanns det en hel del diskussioner om hur det var att vara någon med enorm makt och då var det ju i form av någon i toppen av ett stort företag. Hur kan man vända upp och ner på hur en sådan person skulle bete sig, vilket var vad Lisa bad mig att tänka på redan då. Hur karaktären skulle röra sig och agera mot andra människor... att det gärna skulle gå tvärt emot hur de andra karaktärerna betedde sig. Det var kul att återuppfinna det nu igen, med en slags gudalik extra nivå till henne.
 
- Jag kan knappt tro på det själv, att jag har chansen att få vara mitt i smeten av något som verkligen känns som ett kulturellt fenomen. Hur det går att dissikera och prata om vad som händer i serien på så många olika nivåer. Det är väldigt ovanligt att få vara en del av något med den typen av fans som vi har omkring "Westworld". Det var väldigt peppande att veta var vi var påväg under den här säsongen och hur folk skulle reagera. Inför varje ny säsong så ser jag om allt som har kommit innan och tittar tillsammans med alla andra när de nya avsnitten släpps och det är alltid lika roligt. 
 
 

"Jag förväntade mig verkligen inte att få vara kvar såhär länge..."

 
Tessa Thompson och Ed Harris under inspelningarna av den fjärde säsongen av "Westworld".
 
Det är ju som bekant lite av en utmaning att hänga med i svängarna som tittare, innan bilden vanligtvis klarnar allt mer på slutet. Men hur är det egentligen att vara på plats som skådespelare? För din del så har du ju mer eller mindre spelat flera olika roller på en och samma gång ibland.
 
- Det har verkligen varit en gåva, för jag har fått göra så många olika saker och fått gå igenom stora förändringar med min karaktär. Allt från att ha fått försöka förkroppsliga Evan Rachel Woods grymma insats till att få spela mot mängder av fantastiska skådespelare. Och nu är det givetvis ett stort skifte från var vi såg henne under den förra säsongen. Jag sade till någon annan tidigare att det är väldigt sällsynt att man får vara med om något sånt här som skådespelare i en tv-serie. Det är en sak att få vara med i något där din karaktär har en fin karaktärsutveckling, men för mig är det ju som att jag har fått spela helt olika personer genom samma roll. Vilket också kommer med sina unika utmaningar. 
 
- När jag hoppade ombord "Westworld" så förväntade jag mig alltid av någon anledning att jag skulle dö väldigt snabbt, för man verkade ju ha en utveckling för henne som inte riktigt gjorde att det var någon man riktigt ville heja på. Jag räknade nästan med att det skulle få "payoff" genom att hon skulle dö på något riktigt brutalt sätt, haha. Jag kommer ihåg att jag till och med kom med förslag på roliga sätt jag kunde dödas på, så jag förväntade mig verkligen inte att få vara kvar såhär länge...
 
- Och verkligen inte att jag skulle få chansen att behöva lära mig hur man kunde vara robotliknande på bästa möjliga sätt. Du vet, komma online och offline på ett snyggt sätt. Jag är så tacksam över att jag fått den här chansen och jag upplever fortfarande tillfällen under inspelningarna när det faktiskt slår mig att "wow, jag är med i Westworld". Vilket jag vet att det låter konstigt, men det finns vissa specifika repliker som bara känns så episka på något sätt. Det tog nog drygt en och en halv säsong för mig... innan jag fick säga de där magiska orden "bring yourself back online", haha. Det har verkligen varit ett sant nöje att få kliva in i den här världen.
 
 
 
Det fjärde avsnittet för säsongen markerar nu slutet på den första halvan av den fjärde säsongen, som kommer att bestå av totalt åtta avsnitt. Ed Harris avslöjade för oss i vårt snack att hans karaktär hade allra mest att göra under den andra halvan, så det återstår att se hur "the man in black" kommer att användas under avslutningen av säsongen.
 

Läs också: Ed Harris: "Den fjärde säsongen är avsevärt lättare att hänga med i"

 
Vad tyckte du om vändningen i det fjärde avsnittet av "Westworld" den här säsongen? Hade du listat ut vad som var på gång att hända ännu? Kommentera gärna nedan!
| 18 juli 2022 18:30 |