Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

4 juli 2022 | 20:00

Aaron Paul: "Det finns mycket som kan gå fel med teknik"

MovieZine snackar med Aaron Paul som inte äger en dator, lämnar mobilen hemma och ska flytta ut på landsbygden... samt axlar huvudrollen i sci-fi-serien "Westworld".
Den fjärde säsongen av "Westworld" är här och inför det andra avsnittet för säsongen så har vi snackat med Aaron Paul, skådespelaren som slog igenom i rollen som Jesse Pinkman i "Breaking Bad" och anslöt till "Westworld" som Caleb under den tredje säsongen. 
 
Under vårt samtal hann vi prata om allt från hur stort fan Paul var av "Westworld" redan innan han själv blev en del av serien, hur han inte är ett dugg intresserad av teknik själv och att eftersom han nyligen blivit pappa för andra gången - så kommer han att göra allt för att kunna stanna hemma så mycket som möjligt framöver. Ja, sen snackar vi ju en hel del om "Westworld" och den fjärde säsongen också, givetvis.
 
 
Aaron Paul och Thandiwe Newton i den fjärde säsongen av "Westworld".
 
Förra säsongen var det genom din karaktär som vi tittare fick lära känna världen utanför "Westworld"-parken. Hur var det nu när du faktiskt fick följa med din karaktär in parken en gång för alla?
 
- Jag måste säga att under hela den förra säsongen, när jag hade turen att få ansluta till serien... och särskilt med tanke på hur stort fan jag var av "Westworld" redan innan den chansen kom. Jag satt redan då med mina egna teorier kring hur världen utanför kunde tänkas se ut. Och när varje manus kom så satt jag hela tiden och tänkte att "herregud, det här måste ju vara "Framtidsvärlden"?", vilket jag hela tiden försökte få manusförfattarna att bekräfta för mig. För jag ville verkligen vara inne i en av parkerna. Du vet, som ett fan.
 
- När jag läste manuset för den här nya säsongen och insåg att det äntligen skulle hända, så blev jag otroligt över det faktumet glad. Och särskilt med tanke på att jag skulle få göra det tillsammans med Thandiwe [Newton, som spelar Maeve], som jag varit ett stort fan av länge också. Vi fick inte jobba så mycket tillsammans som jag hade hoppats i den förra säsongen, men det fixade man ju verkligen till den här vändan... med råge. Nu fick vi mängder av grymma scener tillsammans. Det var kul att vi fick leka loss i den här uppdaterade versionen av parken också, vilket jag är peppad på att tittarna ska få ta del av nu.
 

"Den här säsongen är vår största hittills, vilket känns helt otroligt att säga med tanke på allt som kommit innan."

 
Aaron Paul och Thandiwe Newton i den fjärde säsongen av "Westworld".
 
Hur gick det till när du väl fick din roll och hur var det att komma in som ny i tredje säsongen av en serie med så hög ambitionsnivå som "Westworld"?
 
- Jag har som sagt varit ett fan av "Westworld" sedan dag ett. Jag började faktiskt prata med Jonathan och Lisa [Nolan och Joy, seriens skapare] redan precis efter att man hade spelat in pilotavsnittet. Det var i samma veva när jag hade avslutat mitt jobb med "Breaking Bad" och jag letade efter något nytt att göra. Men tajmingen kring allt under den första säsongen fungerade däremot inte för oss, tyvärr. 
 
- När de hörde av sig inför den tredje säsongen, så träffades vi igen och då fick jag en pitch kring hur Caleb passade in i berättelsen. Och eftersom jag redan var ett så stort fan av serien och blev så peppad redan där under mötet så kände jag mig tvungen att tacka ja, direkt där och då! 
 
- När jag väl anslöt till själva produktionen så kände jag mig ju lite som den nya ungen i klassen den förra säsongen, men nu när vi dök in i den fjärde säsongen så kände jag mig helt klart som en i familjen. "Westworld"-familjen. Jag tror att den här säsongen är vår största hittills, vilket känns helt otroligt att säga med tanke på allt som kommit innan.
 
Finns det några teknologiskt coola grejerna från "Westworld" som du önskar att vi hade tillgång till i vår egen värld? 
 
- För mig personligen så har jag verkligen noll koll på tekniska prylar. Jag äger ingen dator. Jag använder knappt min telefon, jag är ganska stolt över att den där notifikationen som berättar hur mycket skärmtid du har haft veckan innan säger att jag ligger på under en timmas mobilanvändande om dagen nu. Jag snittar ungefär 45 minuter, men hoppas kunna få ned det lite till. Jag försöker aktivt att lämna min telefon hemma så ofta jag kan - för att bara kunna njuta av världen som vi har framför oss hela tiden. Det känns som att det finns mycket som kan gå fel med teknik, även fast det givetvis finns många fördelar också som nu när vi kan sitta och titta på varandra i olika delar av världen medan vi pratar om det här. 
 
- Min absoluta favoritgrej när det kommer till teknologi i "Westworld" är däremot utan tvekan airpods [inte Appleprodukten, utan förarlösa bilar som också kan flyga], vilket jag faktiskt tror är något som kan komma ut på riktigt i vår värld inom en relativt snar framtid. Vi har ju redan förarlösa drönare som kan leverera prylar, så steget till människor känns inte omöjligt. Några år till så är vi nog där!
 

"Är det verkligen okej att gå runt och tänka på sånt här?"

 
Aaron Paul i den tredje säsongen av "Westworld".
 
Jag vet att du nyligen blev pappa igen, grattis! Så jag misstänker att det finns en hel del annat att stå i just nu också.
 
- När jag fick mitt första barn så tog jag ledigt i sju månader, vilket fram tills då var den längsta period som jag någonsin hade varit borta från skådespelande... av min egen vilja alltså. I början kunde det givetvis gå mycket längre tider än så, när jag var tvungen att slåss och klösa mig fram för att få minsta grej. Men nu var planen att ta ett helt år ledigt efter att jag blev pappa för andra gången, för att bara kunna fokusera på familjen. Utan att behöva sätta foten på någon inspelningsplats. 
 
- Nu blev det visserligen så att jag hoppade på en väldigt liten grej, som kommer ut nu under juli, men utöver det har jag bara kunnat spendera min tid tillsammans med familjen. Jag har bestämt mig för att vi kommer att flytta ut från Los Angels, ut på landsbygden. Och jag tänker inte arbeta på några projekt som kräver att jag arbetar utanför Los Angeles, för jag vill inte behöva slitas iväg från familjen på det sättet. Då arbetar jag hellre mindre eller inte alls... så, vi får väl se hur bra eller dåligt det går med det beslutet. Alla som har barn vet ju hur snabbt tiden går, ungarna växer verkligen upp så snabbt. Jag vill vara där så mycket som möjligt under den här tiden, innan de blir stora nog att inte vilja hänga med mig längre. 
 
 
Lisa Joy berättade för mig om hur hon själv är rädd för vad sociala medier gör med oss och hur en slags digital parasit kommer att spela en stor roll i handlingen den här säsongen. Hur tror du att "Westworld" kommer att påverka tittarna den här rundan?
 
- Jag tror att serien kommer att få folk att reflektera och ifrågasätta sin egen omgivning och ens uppfattning om teknologi och hur utvecklingen ser ut där. Allt som händer kring AI och den typen av saker. Jag brukade aldrig gå runt och tänka på saker som "min egen verklighet", innan jag verkligen dök ned till botten av vad vi går igenom i den här serien. Ibland kan jag stanna upp och fundera på om jag håller på att bli galen... är det verkligen okej att gå runt och tänka på sånt här?
 
- Eller har jag bara fingret på pulsen på samma sätt som Jonathan och Lisa har när man sitter och skriver manusen för säsongen. Jag tror verkligen att folk kommer att fundera en hel del på vilka faror det kan finnas med var vi befinner oss redan idag när det kommer till vår tekniska utveckling... och vart den kan leda oss fram till i framtiden. Det vore nog nästan oansvarigt av oss, om vi inte satte oss ned och funderade igenom vad det egentligen är vi håller på med. 
 
 
De två första avsnitten av "Westworld" finns nu tillgängliga hos HBO Max. Den fjärde säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt och släpper ett nytt avsnitt varje måndag här i Sverige.
 

ANNONS: Skaffa HBO Max och streama "Westworld" för bara 89 kr/mån

 
Kommer du att fortsätta följa den fjärde säsongen av "Westworld"? Kommentera gärna nedan!
| 4 juli 2022 20:00 |