Intervju

Skribent

Patrik Linderholm

30 september 2016 | 18:00

"Vissa fans kan vara riktiga fanatiker"

Vi träffade mannen under den diamanthårda huden på Marvels senaste superhjälte för att prata om att filma i New York, bemöta jobbiga fans och leva upp till rollen som förebild.
Vi har redan fått stifta bekantskap med honom i Netflix-serien "Jessica Jones" men nu är det dags för Luke Cage att få en helt egen serie. Vi träffade skådespelaren Mike Colter under en pressträff i Paris för att prata om hans förhållande till Luke Cage, fansen och New York.

Du hade möjligheten att börja forma din porträttering av Luke Cage i “Jessica Jones” – hur skulle du säga att din tolkning av honom har förändrats sedan dess?

- Jag tror inte att min tolkning av honom har förändrats, mer att det har varit nya referensramar att förhålla sig till. Vi beter oss alltid annorlunda inför olika personer – inom jobbet, familjen, vänner – du är samma person, men beter dig lite annorlunda. Så tror jag är fallet med Luke Cage – både med karaktären och med mig själv. Vi befinner oss i en annan del av New York, med andra personer. Det påverkar såklart karaktären, men jag har samma förhållningssätt till honom.

Hur var det då att befinna sig i en annan del av New York? Ni filmade mycket av serien på plats i Harlem.

- Det ger definitivt en speciell känsla. Många märker ingen skillnad i slutresultatet oavsett om man spelar in på plats i New York eller i Toronto. Jag har bott i New York ganska länge och det finns en påtaglig energi här – det är fullt av folk och nästan aldrig tyst. Precis så är det på inspelningarna också. Folkmassor samlas, helikoptrar flyger över, ambulanser åker förbi – alltid är det något. Så det är definitivt ett äventyr att filma i New York – man måste vara beredd på allt.

Du har gjort ganska många egna stunts i serien – hur fungerar det arbetet?

- Självklart har vi en stuntkoreograf som gör det mesta jobbet. Manusförfattaren har ett grundkoncept av vad han vill ska hända, så fyller stuntteamet ut – med manusförfattarens önskan i åtanke. Ofta håller de på i någon vecka med en scen och testfilmar och visar producenterna. Sen får jag en genomgång av det och gör det på några timmar. Det är mycket jobb och såklart fysiskt krävande så jag skulle inte säga att jag älskar att göra det, men det kan vara riktigt kul.

Med en serie av det här slaget får du ständigt jobba med nya regissörer som kommer in och sätter sin prägel på varje avsnitt. Hur tycker du att det arbetet fungerar?

- Vissa skådespelare bryr sig inte om regissörerna som kommer in just för att de kommer och går, och i slutändan är det seriens huvudproducent som står för den huvudsakliga visionen. Ibland har till och med huvudrollsinnehavarna mer inflytande på en produktion för att det handlar om dem. Sån är inte jag – jag vill inte skapa någon sorts maktstruktur. För att få den bästa arbetsmiljön gäller det att vara avslappnad och kunna vara sig själv. Regissören och skådespelarna måste kunna ha en öppen och ärlig diskussion för att utvecklas på bästa sätt. Jag tycker det är spännande med nya regissörer – det blir ett nytt öga på saker och ting. Självklart kommer jag inte överens med alla, men det är mest för att de bryr sig mer om den tekniska aspekten av produktionen – kameravinklar och rätt lins – istället för att fokusera på storyn och det karaktärsdrivna.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I ett av avsnitten får vi se mer av Luke Cages bakgrund och hur han blev just mannen med diamanthård hud. Hur var det att göra de scenerna?

- Det var riktigt kul, men också ganska tufft. När vi gjorde själva transformationsscenen hade vi haft en väldigt intensiv produktionsperiod. Jag hade behövt ha den här stora peruken och skägget och hade jobbat väldigt sent på dygnet. Sen hade vi hela sekvensen med mig i vattentanken. Jag lärde mig faktiskt inte simma förrän jag var över 30, så vatten har aldrig varit ett naturligt element för mig. Men jag jobbade ihop med en dykinstruktör och lärde mig hantera andningsapparaturen. När jag läste den scenen i manuset tänkte jag att det skulle bli kul att göra men när det kom till att spela in den var det en annan femma. Vi filmade den klockan två på natten, det var kallt och jag var utarbetad. Det var faktiskt ganska jobbigt.

Utöver jobbiga inspelningsdagar – vad är det svåraste med att spela Luke Cage?

- Faktiskt så är det att hantera fansen. Det är väldigt stor uppmärksamhet när man spelar en karaktär av det här slaget, och vissa fans kan vara riktigt fanatiska. 

Luke Cages roll som afroamerikansk superhjälte i dagens samhälle är utan tvekan en viktig sådan. Hur ser du på Lukes roll som förebild?

- När jag växte upp hade jag många olika sorters hjältar och förebilder som jag såg upp till. Jag tänkte inte på det så mycket då, men undermedvetet så tror jag att det verkligen påverkar en. Ser man någon som ser ut eller är som en själv får det en att känna att man inte är annorlunda och att man kan uppnå samma saker som den personen. Och jag tror att det fortfarande är viktigt nu, även om året är 2016 och vi har en afroamerikansk president. Just superhjältar har en sådan speciell del i populärkulturen och kan väcka känslor som inte ens en president kan. Det gäller att skapa förebilder för alla typer av personer. En del förundras inte över en president utan av människor som kan flyga. Så jag tror att karaktärer som Luke Cage fyller det tomrummet för många, och inte bara unga – för den här serien är väldigt mörk och vuxenorienterad. Vi har en afroamerikansk man som försöker få ihop till brödfödan, försörja sina nära och så vidare – vuxna problem. Jag tror många tilltalas av hans arbetarklassproblem.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Du har nu dykt upp i två av Marvels Netflix-serier, men Rosario Dawsons karaktär Claire Temple är den som verkligen knyter ihop deras universum. Vad tillför hon till ”Luke Cage”?

- Hon tillför en väldigt jordnära touch. Hon blir aldrig chockad av allt hon får vara med om. Även om hon ser något som är utöver denna värld har hon fortfarande möjlighet att ta in det. Hon är någon att lita på och det tror jag är viktigt för Luke. Jag skulle säga att hon spelar en viktig roll i den här säsongen. Sen är Rosario också en väldigt naturlig och härlig skådespelerska, och framför allt en riktig nörd – särskilt när det kommer till tv-spel.

Hur ser du på Lukes framtida möjligheter i ”The Defenders”-serien?

- Jag tror det finns många vägar det kan gå. Antingen kan han ta sig an ledarrollen i gruppen, men å andra sidan är Daredevil flaggskeppet i Netflix-serierna. Jag vet inte riktigt hur maktstrukturen kommer att se ut, men Luke är ganska anpassbar av sig. Sen ska det bli intressant att se hans återförening med Jessica Jones. Och samarbetet med Iron Fist – starten på deras bromance. Det ska bli intressant att se om de följer serietidningarna eller inte – ärligt talat vet jag inte så mycket än.

| 30 september 2016 18:00 |