Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

16 september 2021 | 19:00

Så tog regissören Alexis Almström "Vinterviken" in i modern tid

MovieZine träffar regissören bakom Netflix nya tonårsdrama "Vinterviken". Hur skiljer den sig från boken och den tidigare filmen?
Mats Wahls ungdomsroman ”Vinterviken” filmades för första gången för 25 år sedan. Kärleksdramat med David Tainton och Lina Englund blev en stor favorit hos många som växte upp på 90-talet.
 
Nu är det dags för en ny generation att ta del av ”Romeo & Julia”-historien om John-John och Elisabeth, förortskillen och överklasstjejen som upplever sin första stora förälskelse. Regissören Alexis Almström tvekade inte när frågan om en remake presenterades för honom.

- Jag kände att jag hade en personlig koppling till boken och till den förra filmatiseringen. Jag såg att det fanns en annan vinkel att göra här. Jag diskuterade med min producent Teresa (Alldén) om hur man kan modernisera berättelsen med en ny infallsvinkel, berättar han för MovieZine.

Vad är det som du har velat tillföra i nya ”Vinterviken”?

- Det som är nytt är dels kärnan i filmen. Att det är ännu mer av ett triangeldrama mellan Sluggo, John-John och Elisabeth. Det handlar mer också om vänskap, vilket boken gör mer än förra filmatiseringen. Sen alla samtida problem som det här kärleksparet har, som ser annorlunda ut än för 25 år sen. Det finns såklart tusen problem för en ung vuxen idag, men man måste välja vad man vill berätta om. På 90-talet hade vi ett stort problem med unga män som rakade huvudet och gick ut och misshandlade människor på grund av deras hudfärg. Idag har vi andra stora problem. Rädslan och skräcken ser annorlunda ut för en ung vuxen som bor ute i förorterna. Och vi valde att berätta om det våldet som tyvärr eskalerar bland unga vuxna. Och förhoppningsvis ge ett glimmer av hopp, att det finns en framtid där det inte behöver vara så.
 
Skådespelarna i "Vinterviken". I rollistan finns bland andra Elsa Öhrn, Mustapha Aarab, Magnus Krepper och Loreen.
 
Vad mindes du själv från boken och den gamla filmen?

- När vi gick tillbaka till boken och den förra filmen var det en missmatch mellan vad man minns och inte minns. Det är så himla speciellt med saker man tar till sig så starkt när man är ung. Vi valde att inte luta oss för mycket på det som varit. Det var nästan som att vi tolkade våra minnen och känslor istället, vi mindes känslan av att läsa boken och se filmen. Hur kan vi fånga den och ge den till en ny generation?

Du har inte tänkt att ta in David Tainton eller Lina Englund för en liten cameo, som ett påskägg till gamla fans?

- Det diskuterades, absolut. Men vi vill att verket ska få stå på egna ben. Men det hade varit roligt!

Jag såg just ”Rosa moln” som nyss kommit upp på SVT Play. Vad har du lärt dig sedan din långfilmsdebut?

- Väldigt mycket såklart. Den gjorde jag som mitt examensprojekt. Jg ville prova att göra en långfilm och se om det gick med väldigt lite medel. När man går i skolan får alla hjälpas åt. En otroligt bra lärdom. Då får man ta alla roller innan man går upp i registolen. Man får respekt och intresse för alla de delarna. Jag har alltid varit bra med skådespelare. Men jag hoppas att det här är ett steg för mig som regissör mot att utveckla hela filmiska aspekten. Hur man skapar stämning med musik, foto, allting - och inte bara fokusera på skådespeleriet.
 
 
"Vinterviken" finns nu att streama på Netflix.
| 16 september 2021 19:00 |