EXKLUSIVT

Skribent

Anton Svantesson-Helkiö

5 december 2017 | 21:00

Katheryn Winnick om Lagerthas största rädsla i "Vikings"

"Efter att ha spelat karaktären i hela sex år, gäller att hitta olika sätt att utmana sig som skådespelerska."
Lagertha är en av "Vikings" allra bästa karaktärer, så därför är det intressant att möta skådespelerskan bakom en karaktär som är så tuff och samtidigt sårbar. Katheryn Winnick är inte bara en fantastisk skådespelerska, hon är även otroligt vacker, och enormt vänlig och tillmötesgående när jag möter henne på inspelningsplatsen på Irland.

Vad kan du berätta om din karaktär i den femte säsongen?

- Jag tror att jag påbörjar säsong 5A som drottningen av Kattegatt. Det är en massa ansvar och press att vara drottning, och det medföljer en del konflikter. Problemet med Ragnars söner fortsätter ju som väntat, i synnerhet med Ivar. Det är även en del karaktärer som försöker att finta med Lagertha, framför allt Kung Harald som försöker att få henne att bli avsatt ifrån tronen. Det som gör den femte säsongen så intressant är att man får se Lagertha i en stark position, men samtidigt så kämpar hon med att styra och hålla makten.

Hur är det att vara drottning i en sådan maskulin värld?

- Jag tror att Lagertha anser sig vara folkets drottning, och jag läste på väldigt mycket om prinsessan Diana för att få lite mer hum om hur jag skulle närma mig detta. Lagertha är definitivt den typen av drottning som relaterar till vikingarna, folket. Hon vill göra det som är rätt för sig själv, men också för folket, och om det innebär att bygga starkare fästning runt Kattegatt så får det bli så. I och med att Kattegatt expanderar vill Lagertha inte bara skydda det, men även att det ska fortsätta växa. Så man får se henne försöka göra rätt beslut så att hon och folket kan röra sig framåt.

Vad är hennes största rädsla?

- Jag tror att hennes största rädsla är att svika sig själv. Hon har haft så många ansvar som förväntningar, vare sig det har varit som Ragnars fru eller en mor till flera barn. Lagertha har kommit till den punkten där hon inte litar på någon längre, hon är drottning och måste rå sig själv. Hon har blivit sviken så många gånger, inte bara av sin ex-man men av andra som stod henne nära. Att inte följa sina instinkter är nog Lagerthas största rädsla i den femte säsongen.
 
 
Du regisserar ett avsnitt i den kommande säsongen. Hur förbereder du dig för din regidebut?

- Jag har förberett mig i ett helt år nu, och har varit med på inspelningen varje dag. Det är en lyx att arbeta med ett team som är så fantastiska, vare sig det gäller smink eller design. Man får chansen att ta del av allt på en mer intim och närgången nivå, eftersom jag är återkommande i serien. Jag har alltid velat regissera, så att jobba med "Vikings" har blivit lite som min privata filmskola. Sedan har "Vikings" haft turen att ha haft så många olika regissörer komma in, och jag har i synnerhet skuggat Helen Shaver, som är en av Irlands lokala talanger. En extremt begåvad regissör som har lärt mig. Däremot så kommer jag bara regissera ett avsnitt, det räcker mer än väl för mig.

Nu när du har spelat Lagertha i fem säsonger, och har påbörjat den sjätte, tycker du att du känner karaktären utan och innan, eller fortsätter du att hitta flera intressanta aspekter?

- Jättebra fråga! Efter att ha spelat karaktären i hela sex år är det ju lite av utmaningen att hitta olika sätt att utmana sig som skådespelerska. På det sättet som Michael (Hirst) skriver så finns det alltid något intressant att hitta i karaktären även efter fem säsonger. Han ger mig en känslomässig plattform att stå på, samt att han hjälper mig att hitta flera lager i Lagertha. Jag känner mig fortfarande inspirerad rent kreativt, och det är just därför jag ser så mycket fram emot att regissera, eftersom det innebär att jag bidrar till serien, men även på andra sätt till karaktären.

En liten bonusfråga, om du hade fått kämpa med vilken viking som helst, vem hade du valt?

- Lagertha eller jag själv?

Både och.

- Jag hade valt Lagertha! Vi har så många skickliga krigare i serien, i synnerhet Björn som är en fantastisk krigare. Ivar är helt otrolig, väldigt strategisk och en mästare, och Ubbe är stark som en superhjälte. Vi har ju även Bishop Heahmund, som Jonathan Rhys-Meyers spelar, och är ju som bekant en krigare han med, och det var jätteroligt att få jobba med honom. En makalös skådespelare. Längtar tills ni får se säsongen!
 
Den femte säsongen av "Vikings" streamar nu på HBO Nordic.
| 5 december 2017 21:00 |