Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

9 april 2021 | 18:45

Många års vrede ligger bakom den nya skräckserien "Them: Covenant"

MovieZine har snackat med skaparen bakom Amazon Prime Videos snygga skräckserie, som utspelar sig i ett litet amerikanskt villaområde under 1950-talet.
Skräck brukar onekligen vara en genre som lockar många tittare, men det är en regel som framför allt gäller för långfilmer. När det kommer till tv-sidan så finns det avsevärt färre välgjorda och genomtänkta skräckserier i stil med "The Haunting of Hill House", "Penny Dreadful" , "Lovecraft Country", första säsongen av "The Terror" och sporadiska "American Horror Story"-säsonger. Det är visserligen desto vanligare med olika zombie och vampyr-serier, men även där varierar kvaliteten väldigt mycket. 
 
"Them", eller "Them: Covenant" som är den här första säsongens officiella titel, har definitivt ställt in siktet på att ta en plats bland de bättre skräck-produktionerna på tv-sidan. Handlingen utspelar sig i ett villaområde i förorten East Compton, ett helvitt område som plötsligt får "välkomna" den afroamerikanska familjen Emory som en av sina grannar. 
 
Kyle MacLachlan i David Lynchs "Blue Velvet", som varit en stor inspiration under skapandet av "Them".
 
Utan att avslöja allt för mycket, så går det inte alls bra. Händelserna i serien som vi får ta del av sker under familjens första tio dagar i sitt nya hus. Redan i trailers inför premiären har det gått att se tydliga vibbar av skräckfilmer som "Get Out" och "Us" samt tv-serien "Lovecraft Country". Inför min intervju med Little Marvin, seriens debuterande tv-skapare, fick jag chansen att ta del av hela den första säsongen. Under vårt samtal nämner han själv även att David Lynch och "Blue Velvet" varit en stor inspiration, vilket är tydligt under tiden jag själv tittar.
 
"Them: Covenant" kommer sannolikt inte vara för alla, precis som många av Lynchs filmer... och den debuterande manusförfattaren når givetvis aldrig upp till sin förebilds storhet. Men det råder ingen tvekan om att Little Marvins tv-serie både lyckas ta upp heta teman och leverera scener och intryck, som kommer att leva kvar i tittarens inre långt efter avslutad säsong. För vissa kommer serien dessutom knappast ha några problem att sälla sig till några av tv-världens bättre skräckproduktioner... du får helt enkelt ge serien en ärlig chans och se om du håller med. 
 

"Många, många år av vrede"

 
Melody Hurd och Deborah Ayorinde som dottern Gracie och mamman Lucky Emory i "Them". 
 
Du håller inte tillbaka på något i den första säsongen av "Them". Vad var det som fick dig att vilja berätta just den här berättelsen?
 
- Många, många år av vrede. Haha, det är det korta svaret. Jag har under många år velat vara en manusförfattare, att skriva har alltid varit som en hemlig hobby för mig. Till slut, efter att ha haft många andra arbeten, så kände jag väl att det var dags att försöka mig på det jag egentligen ville göra. Ge det ett ärligt försök.
 
- Den här specifika berättelsen kom till mig för ett par år sedan, när jag kände att jag nästan varje morgon läste eller såg någon hemsk nyhet eller video... på svarta människor, som blev terroriserade på ett eller annat sätt. Misshandlad, förföljd, övervakad av polisen och hotad av polisen. Vilket fick mig att tänka på hur vår historia har sett ut i det här landet och där väcktes något, en vrede, som fick mig att vilja utforska vår historia genom en lins av skräck.
 
Den här första säsongen följer familjen Emory, men kommande säsonger är tänkta att följa helt andra berättelser om jag har förstått det hela rätt?
 
- Exakt! Det är en antologiserie, där varje säsong kommer att utspela sig under olika tidsperioder och platser. Det som kommer att vara det återkommande temat är att det är personer som tillhör olika folkgrupper, som historiskt sett har marginaliserats på ett eller annat sätt och inte fått stå i centrum i sina egna berättelser... men, som nu får vårt fulla fokus. I historier om någon slags amerikansk skräck. Det kommer inte nödvändigtvis alltid att handla om afroamerikanska familjer med andra ord, men jag vet inte riktigt hur mycket jag får gå in i detalj där i nuläget.
 

"En säker plats för farliga saker att hända i"

 
Alison Pill som Betty Wendell i "Them". 
 
Dina skådespelare får spela in några scener som potentiellt skulle kunna vara ganska psykologiskt tunga att hantera efteråt. Var det något ni reflekterade över och pratade om inför dessa inspelningar?
 
- Det är en väldigt bra fråga. Redan från början så hade vi ett slags motto, att vi ville skapa en säker plats för farliga saker att hända i. Det var verkligen något vi ville säkerställa genom hela produktionen av den första säsongen. Vi såg bland annat till att det fanns en intimitetskoordinator på plats, vars jobb var att se till att alla hade ett bra trygghetsnät att falla tillbaka mot om det skulle behövas. Det finns utan tvekan ett antal scener som verkligen utmanar vad som är rimligt att klara av att vara en del av, även om det "inte är på riktigt". 
 
- Det var faktiskt väldigt intressant, en nästan oförglömlig upplevelse, att se hur känslosamma människor blev av vissa scener. Vi hade exempelvis några statister, bland våra "vita grannar", som behöver säga några riktigt hemska saker. När vi ropade "bryt"... och skådespelarna kunde bli sig själva igen, så var det många som kände sig upprivna av upplevelsen av att ha gjort något man visste var väldigt fel. Det blev en hel del öppna och ärliga samtal mellan oss alla under inspelningarna, men på ett sätt där vi alltid visste att vi gjorde det tillsammans och strävade mot ett gemensamt mål. 
 

"Det här projektet har överträffat alla mina förhoppningar"

 
Little Marvin under inspelningarna av "Them".
 
Den här första säsongen utspelar sig under 50-talet och har verkligen fått till ett riktigt snyggt foto. Finns det några andra tv-serier eller filmer som ni har hämtat inspiration från?
 
- Jag är ett stort fan av David Lynch och "Blue Velvet" råkar vara en av mina favoritfilmer. Det finns nog ingen film som är bättre på att visa upp en slags mardrömslik gestaltning av ett mindre villaområde, så den filmen är definitivt en stor inspiration till den här första säsongen av "Them". Sen lät vi oss inspireras en hel del av olika Technicolor-filmer från 50-talet och 60-talet, vilket ligger lite till grund för hur vår serie ser ut rent färgmässigt. 
 
Du har nu uppfyllt din dröm om att skriva och skapa din första tv-serie. Men jag gissar att det har varit väldigt många beslut som fattats längs med vägen för att orden i manuset skulle få liv på skärmen. Hur mycket av din ursprungsvision är det som vi nu får ta del av - och för andra som hoppas på att få förverkliga liknande drömmar, vad är det viktigaste som du har lärt dig under den här processen? 
 
- Det finns så mycket! När jag skriver, så ser jag automatiskt det jag skriver om framför mig. Jag har med andra ord en väldigt tydlig bild av hur jag vill att allt ska se ut redan medan jag skriver det. Om jag skriver att jag vill ha ett gult förkläde, så är det ju det jag vill ha. Men sen visar det sig att vi har en kostymör och någon som arbetar med rekvisita och en annan som bygger upp scenerierna, som alla visar upp regnbågens alla olika nyanser av gult och hur dessa kommer att påverka allt annat som ska dyka upp i bild samtidigt. Plötsligt sitter man där och väljer mellan citrongul och någon annan mörkgul nyans... och inser att det lilla valet kan förändra helt och hållet hur en viss scen ser ut eller känns. 
 
- Det faktumet har för min del varit en av de tveklöst mest fascinerande och lärorika erfarenheterna som jag har tagit till mig under den här upplevelsen. Varje litet beslut under inspelningarna och produktionen skriver om manuset och känslan i det. Med en viss tapet, matchat med rätt klänning, så kan en specifik scen få helt nytt liv. Det gäller verkligen att omge sig med rätt folk och ett team man kan lita på... och gänget som har arbetat på just det här projektet har överträffat alla mina förhoppningar gång på gång. 
 
 
Hela den första säsongen av "Them: Covenant" finns nu att ta del av hos Amazon Prime Video. Den första säsongen består av totalt tio avsnitt.
 

Läs också: Vad gör "Invincible" till den bästa superhjälteserien på länge?

 
Kommer du att ge "Them: Covenant" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 9 april 2021 18:45 |