Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

4 april 2021 | 17:00

Vad gör "Invincible" till den bästa superhjälteserien på länge?

MovieZine har snackat med skådespelerskorna Gillian Jacobs och Zazie Beetz om deras roller i den brutala och hyllade superhjälteserien "Invincible".
Serieskaparen och manusförfattaren Robert Kirkmans "Invincible" har under snart 20 års tid hyllats som en av de bästa superhjälte-berättelserna i comics-världen, genom Amazon Prime Videos tv-adaption så börjar allt fler förstå varför. 
 
Handlingen följer Mark, sonen till Omni-Man (som har Superman-liknande krafter), i en parallell verklighet till vår egen där superkrafter och hjältar är vanligt förekommande. När Mark äntligen får sina krafter så blir han "Invincible", en hjälte med stora skor att fylla - samtidigt som han likt Spider-Man fortfarande är en tonåring med allt vad det innebär.
 
Robert Kirkman ligger även bakom "The Walking Dead".
 
MovieZine har utöver vår intervju med Kirkman själv, i vilken han berättade omvarför "Invincible" är mer omfattande än alla andra hjälte-berättelser, även fått ett snack med två av tv-seriens röstskådespelare.
 
Gillian Jacobs, som troligtvis är mest känd för sina roller i "Community" och "Love", spelar superhjälten Atom Eve. Medan Zazie Beetz, som slog igenom i "Atlanta" och därefter haft stora roller i både "Joker" och "Deadpool 2", lånar ut sin röst till Amber. Under vårt samtal berättar de båda skådespelerskorna om hur deras karaktärer påverkar Mark, vad som är speciellt med "Invincible" och vad det finns för nackdelar och fördelar med animerings-jobb i jämförelse med live action-skådespel.
 

Föll direkt för den originella tagningen av superhjälte-genren.

 
Gillian Jacobs röstskådespelar som Atom Eve i "Invincible".
 
Om vi börjar från början. Robert Kirkman började skriva på "Invincible" för snart 20 år sedan och nu blir ni en del av när hans skapelse får nytt liv som tv-serie. Hur kom ni i kontakt med projektet och vad fick er att vilja bli en del av det?
 
Jacobs: Rollsättaren Linda Lamontagne ["BoJack Horseman", "Undone"] hörde av sig till mig och erbjöd mig rollen. Hon arbetar mycket med just animerade serier och jag hade jobbat med henne tidigare, så det fanns redan ett stort förtroende där. Efter det läste jag igenom manuset för det första avsnittet och kollade upp serietidningarna som den är baserad på.
 
- Jag föll verkligen direkt för den originella och härliga tagningen av superhjälte-genren som "Invincible" vågar sig på. Det kändes verkligen som något jag ville vara en del av. Särskilt med tanke på att Robert [Kirkman] själv skulle vara involverad som skapare och att tv-serien skulle utgå ifrån och efterlikna originalet. 
 
Beetz: Samma här. Linda var min väg in i projektet också och det krävdes väldigt lite övertalning för att få mig ombord. Jag måste även poängtera att mina vänner aldrig brukar bli så peppade och genuint glada för min skull, som när de hörde att jag skulle vara med i "Invinvible". Du anar inte hur många som sagt att det är deras favorit bland alla hjälte-comics som finns. Vilket jag sedan snabbt förstod varför, när jag väl fick läsa igenom manuset. Sen är ju casten helt absurt bra också... jag är bara ledsen över att vi spelade in alla våra delar själva, haha.
 

"En större frihet att verkligen kunna släppa loss"

 
Zazie Beetz röstskådespelar som Amber i "Invincible".
 
Det är verkligen en helt sinnesjukt stark cast, kan ni prata lite mer om hur röst-inspelningarna gick till? Finns det några fördelar eller nackdelar med animeringsjobb, jämfört med när ni spelar in live action? 
 
Jacobs: Jag spelade in mina delar på plats med Robert och regissören - och mötte egentligen bara andra skådespelare på vägen in och ut ur studion. Det bästa med animering är att man kan göra ett helt avsnitts dialoger under bara några timmar, vilket också ger dig chansen att prova att köra dina repliker på lite olika sätt.
 
- När det är live action så måste ju alla runt dig också börja om ifall du får lite känsla och vill prova något nytt... men när du står där i inspelningsbåset är det bara att köra på. Det är en frihet som jag verkligen gillar med animering. Jag är nog däremot inte så himla duktig på alla slagsmåls-ljud och stönanden man ska fejka när man blir slagen, haha. Där kommer jag ihåg att jag fick lite extra feedback under våra inspelningar... utöver det var alla scenerna så bra skrivna att allt gick förvånansvärt snabbt och smidigt.
 
Beetz: Jag tycker faktiskt det känns ganska konstigt när man står där och spelar in allt ensam. Det är nog det jag gillar minst med animerings-jobb. Men det finns också, precis som Gillian sade, en större frihet att verkligen kunna släppa loss. Det finns så mycket mer tid att pröva sig fram och verkligen hitta fram till något både du och regissören kan bli helt nöjda med.
 
- Om jag ska vara helt ärlig dock, en annan fördel med att spela in ensam just i det här fallet... var ju att jag inte behövde stå där och säga mina repliker inför hela den här galet talangfulla casten. Inget "oh my gosh, J.K. väntar på mig" liksom, haha! Men det har verkligen varit härligt att lära känna flera av skådespelarna över Zoom nu i efterhand. Jag hoppas att om vi får göra fler säsonger i framtiden och att vi kanske kan få göra lite grejer tillsammans då också - det hade nog varit roligt det med.
 

"Hon är väldigt annorlunda från serietidningarna"

 
Superhjältegruppen Teen Team i "Invincible".
 
När vi tittare kommer in i handlingen så möter vi Mark, som precis har fått sina superkrafter och uppfinner sin "Invincible"-persona. Era karaktärer har redan lite klarare bilder av vilka dem är, men hur kommer vi få se Amber och Atom Eve påverka handlingen framöver? 
 
Gillian: Min karaktär [Atomic Eve] har superkrafter och är en del av det här tonårs-gänget av unga hjältar som försöker "förtjäna" sina krafter. Till skillnad från Mark så har hon haft sina krafter under en längre tid, så hon har vant sig vid vad det innebär - på ett annat sätt än vad han har i början av serien. Men när vi kommer lite längre in i handlingen så börjar även hon att ifrågasätta vem hon egentligen vill och borde vara. Samtidigt som hon har alla vanliga tonårsproblem med sina föräldrar, vänner och skola.
 
Beetz: Det som är intressant med Amber är dels att hon är väldigt annorlunda från serietidningarna när hon nu dyker upp i tv-serien. Men utan att avslöja för mycket så är hon driven av sitt självförtroende, trots att hon till skillnad från de flesta andra karaktärerna inte har några superkrafter. Det betyder däremot inte att hon har några problem med att vara en "hjälte" på andra sätt. Hon vet vem hon är, till skillnad från Mark... vilket gör henne till en intressant motsats till honom.
 
 
De fyra första avsnitten av "Invincible" finns nu hos Amazon Prime Video, nya avsnitt släpps varje fredag. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt.
 

Läs också: 5 anledningar till att se "The Walking Dead"-skaparens nya tv-serie

 
Kommer du att ge Robert Kirkmans "Invincible" en chans hos Amazon Prime Video? Kommentera gärna nedan!
| 4 april 2021 17:00 |