Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

8 september 2023 | 07:00

"The Wheel of Time" bytte ut skådisen mellan säsongerna: "Kom naturligt"

MovieZine snackar med skådespelaren Dónal Finn, som fick den udda uppgiften att ersätta skådespelaren som axlade Mat Cauthon under hela första säsongen.
Det är visserligen inte första gången det händer. Henry Cavill lämnar ju exempelvis inom kort över silverhåret och Geralt of Rivia-rollen i "The Witcher" till Liam Hemsworth, som kliver in i huvudrollen under den seriens kommande fjärde säsong
 
Men redan innan vi tittare hade fått se ett enda avsnitt av "The Wheel of Time", så hade man beslutat sig för att byta ut skådespelaren Barney Harris [bilden ovan tillsammans med Josha Stradowski] som spelade Mat Cauthon under hela den första säsongen. Det har fortfarande inte släppts några officiella skäl till bytet, men när den första säsongen hade premiär under 2021 så hade skådespelaren Dónal Finn redan tagit över och börjat spela in fortsättningen. 
 
Det har däremot dröjt två ytterligare år innan vi tittare nu får ta del av bytet och med tanke på all tid som har gått och faktumet att båda skådespelarna faktiskt påminner en del av varandra, så verkar bytet av skådespelare gått många helt obemärkt förbi. Inför den nya säsongen fick MovieZine chansen att byta några ord med den nya skådespelaren, som förklarar hur det var att hoppa på den påkostade fantasyserien mitt under produktionen:
 

"Det är jag säker på att skådespelaren innan mig också försökte göra."

 
Dónal Finn som Mat Cauthon i den andra säsongen av "The Wheel of Time". 
 
"The Wheel of Time" är en av de största produktionerna som har gjorts hos Prime Video någonsin. Hur kändes det att kliva in i det här stora maskineriet i den andra säsongen?
 
- Det fanns vissa saker jag inte riktigt hade tänkt på innan inspelningarna drog igång, som faktumet hur stora och detaljrika våra inspelningsplatser är. Eller hur otroligt många människor som arbetar bakom kulisserna på en produktion av den här skalan. Men det gjorde samtidigt att det kändes väldigt välkomnande att kliva in i den här stora familjen. 
 
- Mina allra första inspelningsdagar var med bara Kate Fleetwood [som spelar Liandrin] och mig, där hon tog så väl hand om mig och gjorde att allt annat liksom bara föll på plats av sig själv. Det kändes verkligen som att jag hade tur med att jag fick en lite lugnare start i den här annars så stora produktionen.
 
Du själv är ny nu i den andra säsongen, men din karaktär har funnits med sedan starten. Mat Cauthon spelades av Barney Harris i den första säsongen. Men när du påbörjade arbetet med den andra säsongen så hade den första inte släppts ännu, så hur var det att kliva in i en roll som hade spelats av någon annan men där ingen ännu hade sett din företrädare i rollen?
 
- I slutändan blev det helt enkelt ett samtal mellan mig och serien skapare. Jag tror att det som kändes viktigt att få till var att det fanns en viss kärna till karaktären, som både finns med i böckerna som serien är baserad på men även i våra manus nu. Den första säsongen hade inte släppts än då, så för min del kändes det rätt att försöka kartlägga Mats resa, genom att läsa igenom den första säsongen också.
 
- Jag använde det som en bakgrundshistoria för den version av karaktären som jag själv spelar nu i den andra säsongen. Precis som jag hade gjort inför vilken annan roll som helst. Sedan hade jag en väldigt bra röstcoach som hjälpte mig med dialekten också. När jag kände att rösten klingade rätt med karaktären, så löste sig resten av sig själv och kom naturligt.
 
- Genom böckerna går det också att lära sig hur Mat ser på världen och sin plats i den. Vad som gör honom upprymd och vad som skrämmer honom. Med det i åtanke så försökte jag bara hålla mig till det som kändes sant för karaktären. Det är jag säker på att skådespelaren innan mig också försökte göra. Och med tanke på att båda våra tolkningar av rollen ändå kommer från samma ställe, så har det blivit en fin kontinuitet för karaktären mellan säsongerna nu ändå.
 
 
De fyra första avsnitten av den nya "The Wheel of Time"-säsongen finns nu tillgängliga hos Prime Video. Nya avsnitt släpps varje fredag, den andra säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt.
 

Läs också: Varför är det så svårt att adaptera "The Wheel of Time"? Skådespelarna förklarar!

 
Har du givit den andra säsongen av "The Wheel of Time" en chans ännu? Märkte du av bytet av skådespelare? Kommentera gärna nedan!
| 8 september 2023 07:00 |