Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

8 januari 2022 | 18:00

Danny McBride blir irriterad av tv-serier med cliffhangers i slutet

MovieZine snackar med Danny McBride om tv-skapande: "Otroligt frustrerande att investera så mycket tid med tv-serier som inte levererar på slutet."
Med tv-serier som "Eastbound & Down", "Vice Principals" och "The Righteous Gemstones" så har manusförfattaren och skådespelaren Danny McBride gjort sig känd för sin ibland både dumma och gärna vulgära slags komedi, som förvånansvärt nog ofta leder till både djupa och rörande stunder för hans karaktärer.
 
Inför premiären av den andra säsongen av "The Righteous Gemstones", fick MovieZine chansen att snacka med McBride om hans syn på tv-skapande - och vad som får hans serier att stå ut ur mängden.
 
Den nya säsongen av "The Righteous Gemstones" tar oss även denna gången tillbaka till den tv-predikande och svinrika pastorsfamiljen Gemstone. Och efter förra årets alla hyllningar till "Succession", så kan jag så gott som garantera att mängder av tv-tittare inom kort kommer att dra en massa paralleller mellan de båda seriernas familjer. Men där "The Righteous Gemstones"-karaktärerna givetvis mer tydligt rör sig i en komediserie... som visserligen även bjuder på både drama och action om vartannat.
 
Danny McBride som Jesse Gemstone i "The Righteous Gemstones".
 
Med tanke på hur världen har sett ut sedan den första säsongen släpptes, så fick du lite längre tid med manusarbetet inför fortsättningen. Blev det några större förändringar i vilken typ av berättelse du valde att berätta under den här säsongen under den extra tiden?
 
- Jag skriver alltid mot vilken deadline jag än har. Det finns en liten perfektionist inom mig som hela tiden fortsätter att göra små ändringar, om tiden finns kvar att göra dem på. Alla teman vi ville ta upp och själva strukturen för den andra säsongen, var samma hela tiden. Men jag fortsatte att arbeta på säsongen och flyttade om några grejer och finslipade väldigt många detaljer, samtidigt som vissa grejer ströks helt... men sånt jag tog bort har jag visserligen ändå sparat för att kanske plocka fram och använda i framtida säsonger sedan. 
 
Det var med andra ord alltid en del av planen ett plocka ned John Goodmans karaktär på jorden och låta oss tittare upptäcka en mörkare version av den gode pastorn Dr. Eli Gemstone?
 
- Det var faktiskt min plan från början, att ta det i den riktningen. Eli hade en lite tuffare bakgrund och uppväxt än sin fru Aimee-Leigh, som lyckades hitta framgång redan när hon var ung. Hon blev på sätt och vis familjens moraliska kompass, fram tills att hon dog... när Eli fick ta över den manteln trots att han egentligen har ett lite mörkare förflutet. Det kändes som att det kunde finnas något intressant för oss att dyka ner i där, vilket blev grunden och startskottet för oss i arbetet med den här säsongen.
 

"Ett sätt för mig att fixa något som jag själv stör mig på"

 
Adam Devine, John Goodman, Edi Patterson, Danny McBride och Cassidy Freeman i "The Righetous Gemstones".
 
Som en frekvent tv-tittare själv så har jag alltid uppskattat hur dina serier har en tendens att köra på mer eller mindre fristående säsonger, där man inte behöver oroa sig för att något läggs ned mitt i handlingen. För hela berättelsen bakas alltid in i en och samma säsong, även fast vi får följa samma karaktärer i flera säsonger. Hur resonerar du själv kring det här? 
 
- Varje tv-serie som jag har skapat har alltid varit med grundtanken att jag kommer aldrig få chansen att göra det här igen... så om vi läggs ned vill jag inte att tittarna ska lämnas mitt i handlingen med ett otillfredsställande slut. Jag tittar ju själv på en hel del tv-serier och tycker verkligen att det kan kännas otroligt frustrerande att investera så mycket tid med serier som inte levererar på slutet. Där fokuset snarare blir kring "löftet" på vad som kan tänkas komma i framtida säsonger... istället för att man sätter landningen ordentligt direkt. 
 
- Så under varje säsong av "The Righteous Gemstones" har jag sett till att vi får en nästan fristående och komplett handling, med en tydlig början, mitten och slut. Det finns givetvis en kontinuitet mellan säsongerna, som gör att man som tittare tjänar på och förstår mer om man har sett allt i "rätt" ordning... men det är inte ett måste.
 
- Det är väl ett sätt för mig att fixa något som jag själv stör mig på. När serier håller på med cliffhangers och förväntningar kring kommande säsonger, som man inte ens vet om man kommer att få göra ännu. Det är så frustrerande! Här hoppas vi kunna ge tittarna allt direkt, utan att behöva fundera på vad som kan tänkas komma om ett år eller två framåt i tiden... vilket är hur jag tycker att alla borde skapa sina tv-serier.
 

"Allt äckligt, dumt och vulgärt vi kastar in i mina serier - är en slags kamouflage"

 
 
Jag håller helt med, hoppas dina kollegor i branschen tar efter dig här! Dina serier tar ofta en på ytan lite "barnslig" eller vulgär väg, men lyckas samtidigt ofta vara mer djupa och rörande än många andra komedier. Är det en slags balans ni aktivt tänker på... att nu är det dags att få tittarna att gråta lite mellan skratten?
 
- Det är absolut något vi tänker på. Jag tänker nog att faktumet att handlingen kan få folk att känna så, är ett bevis på att det finns något där i handlingen - under "tramset". När jag själv växte upp och tittade på olika komedier, så brukade jag känna mig investerad i början, men en timma in i filmen så började jag kolla på klockan och tappa intresset.  Eftersom det inte fanns något där i grunden som gjorde att jag brydde mig om karaktärerna. Målet var oftast bara att få oss tittare att skratta, men inte att bry sig. 
 
- Vi försöker givetvis fortfarande att leverera skratt i "The Righteous Gemstones". Fast samtidigt basera många av karaktärernas känslor i verkligheten, på ett sätt som man som tittare ska kunna känna igen sig själv i. Allt äckligt, dumt och vulgärt vi kastar in i mina serier - är en slags kamouflage, för att kunna överraska folk när det plötsligt dyker upp något djupare och mer meningsfullt där under alla lager av skit. Det är den balansen vi hela tiden försöker att få till, haha.
 

"Man fångar magin tillsammans"

 
Walton Goggins och John Goodman under inspelningarna av "The Righetous Gemstones".
 
Jag snackade med Walton Goggins när ni höll på att spela in den första säsongen - och han berättade att han alltid har svårt att hålla sig för skratt under dina inspelningar. Du nämnde själv hur du alltid jobbar med dina manus så länge du bara kan, men när ni väl befinner er på inspelningarna sedan... blir det mycket improvisation när ni är på plats? Eller vill du att ni håller er så nära manuset som möjligt?
 
- Av alla mina projekt så är det nog faktiskt just den här serien som vi har haft minst improvisation i. Till "Eastbound & Down" så hade vi ett manus, givetvis, men där alla körde sin replik kanske en gång innan man helt spann iväg på något annat och helt improviserat. Under "Vice Principals" så började vi improvisera mer och mer ju längre vi höll på med den serien... medan "The Righteous Gemstones" håller sig avsevärt mer till vad som står på sidan. 
 
- Jag är däremot inte en manusförfattare som är känslig för att låta skådespelarna testa sig fram och sätta sin egen prägel på det. Men här har det snarare varit kring hur man har valt att leverera sina repliker som vi har testat oss fram. Jag uppmuntrar däremot alltid att om man får en impuls som känns rätt i stunden, så ska man ta den oavsett vad som står i manus. 
 
- Det finns ju vissa stunder när det kommer mer naturligt. Exempelvis när det är många olika karaktärer som sitter ned tillsammans under en middag... då kan det nästan kännas lite konstigt om det bara är tre eller fyra karaktärer som pratar med varandra och "driver handlingen framåt". När man väl är på plats och skådespelarna känner av stämningen så kan man få in väldigt bra och roliga scener - om man bara släpper på tyglarna och låter skådespelarna, särskilt alla utan repliker, göra och reagera som man tror att ens karaktär skulle ha gjort i den givna situationen. Det gör oftast att det känns mycket mer naturligt och mindre stelt.
 
- Vi försöker bara få till så bra manus som möjligt och sedan litar vi på att regissörerna och skådespelarna lyckas bidra med sin egen magi. Det är nog vad jag gillar mest med filmskapande, att det inte är en enmansshow... utan att man fångar magin tillsammans. Beroende på vem du sätter i en viss roll, vem som håller i kameran, vilket väder det råkade vara just den dagen... allt flyter samman till något väldigt specifikt, som bara kunde ha skapats i just det ögonblicket.
 
 
De två första avsnitten av den nya "The Righteous Gemstones"-säsongen släpps den 10 januari hos HBO Max. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt nio nya avsnitt.
 

Läs också: 15 nya serier att inleda tv-året 2022 med

 
Har du givit "The Righteous Gemstones" en chans ännu? Vilka är dina favoritproduktioner från Danny McBride? Kommentera gärna nedan!
| 8 januari 2022 18:00 |